___________________________________________________________________________________________________________________________
nakládaný hermelín
Prolisovala jsem si hodně česneku a ten jsem smíchala se sušenou bazalkou, trochou papriky a pak jsem tam ještě nasypala směs koření Italské bylinky - všeho docela dost. Sýry jsem rozřízla, pomazala je touhle směsí, dala kolečko cibule a pak je spíchla párátkem zase dohromady. Na dno sklenice jsem dala zase trochu cibule, tenký plátky kyselý okurky a pak takovou tu nakládanou nepálivou zakroucenou
papričku (říká se tomu snad kozí rohy ), pak jsem tam naházela pár kuliček novýho koření, celý barevný pepř a zase tu bazalku a italský bylinky a ještě jsem tam přihodila bobkovej list. Na to jsem dala další sýr a zase tu zeleninu, cibuli, koření atd. Když jsem to všechno navršila do sklenice (zakončila jsem to zeleninou), tak jsem to zalila olejem - moc se mi ho tam ani nevešlo, protože ta sklenice byla dost narvaná . Dala jsem to do ledničky a občas jsem to převrátila dnem vzhůru, aby se tam pořádně promíchalo to koření.
__________________________________________________________________________________________________________________________
Švýcarský dezert s mandlemi
Těsto:
• 200g másla
• 100g cukru
• kůra z 1citrónu
• 3 vejce
• 400g polohrubé mouky
• 1x prášek do pečiva
• špetka soli
Obložení:
• 100g strouhaného kokosu
• 50g mandlí (lupínky)
• 150g cukru
• 300ml smetany ke šlehání
Troubu předehřejeme na 180°, plech vymažeme.
Na těsto ušleháme máslo, cukr, citrónovou kůru, dokud se cukr nerozpustí. Postupně přišleháme vejce. Navrch prosejeme mouku smíchanou se solí a kypřícím práškem. Vše zamícháme.
Těsto rozprostřeme na plech, povrch uhladíme. Smícháme strouhaný kokos, lupínky a cukr. Posypeme těsto, překryjeme alobalem (aby kokos nezčernal) a pečeme asi 25minut dozlatova.
Moučník vyndáme a ihned polijeme smetanou Necháme na plechu vychladnout a podáváme.
___________________________________________________________________________________________________________________________
Francouzský quiche
Těsto:
200g hladké mouky
100g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
lžička soli
V míse smícháme mouku se solí a přidáme na kousky nakrájené máslo. Rukama zpracujeme, až vznikne drobenka. Pak přidáme vejce a vypracujeme těsto (nesmí se moc dlouho zpracovávat, jinak bude tvrdé). Kouli těsta dát do fólie a nechat minimálně třicet minut v lednici ztuhnout.
Těsto rozválíme (hrozně se lepí na váleček, takže jsem ho válela přes potravinářskou fólii). Přeneseme do formy se zvlněným okrajem a prsty ho namačkáme do všech záhybů formy. Pak ho propícháme vidličkou a dáme na něj pěčicí papír a na něj nasypeme fazole, aby se těsto zatížilo (já použila čočku , jelikož jsme doma nic jiného neměli).
Do trouby dáme plech na pečení a předehřejeme ji asi na 180 - 200 st. Když je trouba horká, na plech vložíme formu s těstem (těsto dostane od horkého plechu šok a nebude mokré - to psali na netu ).
Pečeme asi deset minut. Pak opatrně odstraníme papír a fazole. Těsto ještě pečeme pár minut, až je zlaté.
Náplň:
5 vajec
300 ml smetany
150 g strouhaného sýra
2 větší cibule
mražený hrášek
sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, červená paprika, čerstvá bazalka
Vidličkou zašleháme vejce do smetany, přidáme koření, sýr, hrášek a cibuli nakrájenou na půlkolečka, kterou jsme na pánvi nechali zesklovatět.
Náplň nalijeme do předpečeného těsta a dáme do trouby (180 st.) na asi 35 - 40 minut. Koláč je hotový, když náplň vyběhne, ztuhne a je navrchu zlatá.
Z formy vyklápíme, když trochu vystydne. Ale ty okraje jsou hrozně křehký, takže opatrně . Já jsem to vyklápěla jako bábovku.
___________________________________________________________________________________________________________________________
iramisu
To jsem tak nějak zplácala ze všeho možnýho, protože jsem zjistila, že doma nemáme smetanu na šlehání, ale jen tu normální.
Tak jsem udělala takovej řídkej pudinkovej krém asi 3/4 pytlíku vanilkového pudinku jsem rozmíchala v 300 ml smetany a vařila jako pudink, ale neustále jsem to při vaření šlehala, aby to neztuhlo a bylo to hodně našlehaný. Když to stydlo, taky jsem to každou chvíli šlehala.
Pak jsem vzala 250 g mascarpone a do toho mixérem zašlehala pudink a přidala vanilkovej cukr. Vznikla taková lehká pěna. Tu jsem vychladila, aby ještě trochu ztuhla.
Do misky jsem nalila vychladlé silné kafe (instantní) a do něj přidala panáka likéru (může být i rum). Dlouhé cukrářské piškoty jsem namočila do kafe (ale opravdu jen ponořit a hned vytáhnout, jinak se hrozně rozmočí). Ty jsem skládala na dno formy, na to vrstvu krému, tenké plátky banánu a přes sítko posypat hořkým kakaem. Pak zase další vrstva piškotů, krému, banánu a kakaa. Takhle opakujeme, než je miska plná, poslední vrstva je krém, který opět hodně poprášíme kakaem.
Necháme v lednici ztuhnout několik hodin (nejlépe přes noc).
____________________________________________________________________________________________________________________________
Bábovka Savoy
máslo a hrubá mouka na vysypání formy
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
280 g másla
280 g moučkového cukru + trocha na poprášení
250 ml smetany ke šlehání
360 g polohrubé mouky
1 sáček vanilinového cukru
100 g vlašských ořechů, nasekaných
1 sáček nugátu nebo mléčné čokolády, nasekané
30 g kakaa
1. Velkou bábovkovou formu vymažte a vysypte, troubu předehřejte na 180/160 stupňů. Ve větší misce smíchejte máslo s polovinou cukru a utřete doběla. Za stálého míchání elektrickým šlehačem přidávejte žloutky, pak snižte rychlost a přilijte smetanu. Krátce prošlehejte.
2. V jiné misce vyšlehejte dotuha bílky se zbytkem cukru a vanilinovým cukrem. Zhruba polovinu sněhu smíchejte s máslovo-vaječnou hmotou, přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, promíchtejte a pak zlehka přidejte zbytek bílků.
3. Do formy vlijte polovinu těsta, posypte ho ořechy a nugátem. Zbytek obarvěte kakaem a nalijte navrch. Pečte asi hodinu. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.
____________________________________________________________________________________________________________________________
Čokoládový koláč s tvarohovou náplní
Suroviny:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g pokrmového tuku (Smetol)
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukr
- lžička prášku do pečiva
- 1 žloutek
- 3 lžíce kakaa
Na náplň:
- 750 g tvarohu (3 balíčky po 250 g)
- 250 g práškového cukru
- 3 žloutky
- 50 g hrozinek
- sníh ze 4 bílků
Postup přípravy:
Z mouky, tuku, cukru, vanilkového cukru, žloutku, kakaa a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které necháme odpočinout na chladném místě nejméně 30 minut. Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny. Plech vymastíme, vysypeme moukou a pokud možno rovnoměrně na jeho plochu nastrouháme jednu polovinu našeho těsta. Nastrouhané částečky těsta necháme volně padat a ležet na plechu, nijak je nestlačujeme a vůbec se nebojíme případných volných nepokrytých míst. Snad jen zlehounka vidličkou je můžeme v nejnutnějším případě upravit. Na tuto vrstvu nalijeme poměrně tekutou tvarohovou náplň (viz níže). Na tvarohovou vrstvu se snažíme opět po celém povrchu rovnoměrně nastrouhat druhou polovinu těsta. Zase nijak moc do této vrstvy nezasahujeme. Pečeme 30 - 45 minut v předehřáté troubě při 200°C.
Příprava tvarohové náplně:
Měkký tvaroh propasírujeme. Pokud jsme koupili řídký tvaroh prodávaný ve vaničkách, tak si tuto práci ušetříme. Tvaroh vymícháme s cukrem a žloutky do pěny, vmícháme rozinky a zlehka i bílkový sníh. Při zapracovávání bílkového sněhu do tvarohové hmoty ho jen zvolna lžící obracíme,lépe řečeno jen zastrkáváme do hmoty.
_____________________________________________________________________________________________________________________________
Vepřové kotlety na hruškách
na 4 porce:
- 4 vepřové kotlety
- 200 ml vody
- 100 ml pomerančové šťávy nebo džusu
- 100 g rozinek
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 3-4 oloupané a na měsícky nakrájené hrušky
- sůl
V misce smícháme vodu, pomerančovou šťávu, rozinky, cukr a skořici a vzniklou směs nalejeme na naporcované a dobře osolené maso v pekáči. Maso dusíme alespoň 90 minut v troubě na maximum. Na posledních 30 minut přidáme k masu hrušky.
Pokud chcete i omáčku, hotové maso a hrušky z pekáče vyndejte, ve sklenici rozpusťte solamyl v trošce vody a vmíchejte do šťávy.
Příloha: vařené brambory.
______________________________________________________________________________________________________________________________
Thajské kuře s rýží a bazalkou
na jednu porci:
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 1-2 chilli papričky
- 1 velké kuřecí prso
- 250 g vařené rýže
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžíce thajské rybí nebo sójové omáčky
- hrst čerstvé bazalky
- 2 lžíce jarní cibulky
Na pánvi smažte na oleji dvě minuty česnek, cibuli a chilli. Přimíchejte kuře nakrájené na kousky a vsypte rýži. Pak přidejte cukr a omáčku a ještě promíchávejte. Nakonec posypte bazalkou a nasekanou jarní cibulkou.
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Zapečená treska
naporcujes si tresku, na tu das ruzny koreni: sul, koreni na ryby, cayensky pepr, paprika, chilli, oregano
tresku si trochu osmazis na panvi, mezitim si pripravis smes z vajicka (on daval snad jenom jedno, ale zalezi, kolik toho chces), nastrouhany syr (tusim,ze daval goudu, ale je to asi vicemene jedno, co tam dat), paprika, sul, pazitka, petrzelka
tresku si das do pekacku, nalijes na to smes a das to zapect do trouby, nevim presne jak dlouho, ale to tak odhadnes asi, podle toho, jak to vajicko ztuhne.
________________________________________________________________________________________________________________________________
francouzska cibulacka se syrem
cibule (tak 3)
olej (2 lzice)
vegeta
kostka zeleninoveho bujonu
pepr
sul
mouka (2 lzice)
strouhany syr (nejlepe eidam)
cibule nakrajime, na oleji nechame zesklovatet, zaprasime moukou a zalijeme vodou. pridame kostku bujonu, vegetu, pepr a sul. varime asi 15 minut. do talire nasypeme syr a zalijeme polevkou.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
Medovník
Těsto:
• 3 vejce
• 300g krupicového cukru
• 1hera nebo máslo
• 3-4lžíce medu
• 1lžíce jedlé sody
• 400g hladké mouky
Krém:
• 1plechovka Salka
• 1 máslo
• 1 vanil.cukr
Ozdoba horní plát:
• Šlehačka, kakao, těsto, nastrouhaný perník, vlašské ořechy
1) Připravíme vodní lázeň, do kastrolu nalijeme vodu a postavíme na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu. Do misky vložíme heru a necháme ji rozpustit. Poté do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, mouku i sodu. Troubu předehřejeme na 150°C.
2) Směs v misce mícháme vařečkou asi 10minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Můžeme použít mixér (ale ve tvaru spirály). Vzniklé těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a necháme v lednici vychladnout.
3) Na plech natáhneme papír na pečení a obkreslíme na něj dortovou formu nebo talíř (podle toho, čím budeme pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě těsto – mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečeme dozlatova (7 až 10min). Můžeme placky péct i najednou.
4) Upečené placky okrájíme, na každou můžeme můžeme položit talíř a nožem oříznout okraje. Okraje nevyhazujeme. Placky potřeme směsí smetany na šlehání, vody a instantního kafe.
5) Vyrobíme krém – máslo, cukr a Salko (které v plechovce vaříme 2hodiny!). Vyšleháme pomocí metly do hladka.
6) Sestavíme dort – pomocí nože rozetřeme na placky krém. Na konec potřeme celý dort i ze stran a poprášíme posypkou (strouhaný perník, těsto, kakao, ořechy)
__________________________________________________________________________________________________________________________________
Kuřecí kapsy s hruškami a hermelínem
Pro 4 osoby:
600g kuř. prsou
2 hrušky
100g Hermelínu
plátky šunky
sůl
mletý pepř
olej
máslo
1. Kuřecí prsa omyjeme, očistíme a ostrým nožem do každé porce prořízneme kapsu.
2. Jednu hrušku opláchneme, zbavíme jadřince a pak ji společně s hermelínem nakrájíme na silnější hranolky, které obalíme v plátcích šunky. Takto připravené závitky vložíme do kapes v mase a otvor uzavřeme párátkem. Maso na povrchu osolíme a opepříme.
3. V hlibší pánvi rozpálíme olej a naplněná prsa nejprve zprudka ze všech stran do zlatova opečeme.
4. Potom pekáčem vymažeme máslem, vložíme opečená prsíčka, podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troube asi 10 minut při 170st. Přidáme na kousky nakrájenou zbylou hrušku a pečeme dalších 10 minut.
5. Hotové kapsy překrojíme a přelijeme sťávou. Vhodnou přlohou jsou hranolky.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
Kuře s banánem
Suroviny:
kuřecí maso
sýr (eidam nebo taveňák, stačí troška)
cibulka
olivový olej
smetana
kari koření
1-2 banány
Postup:
na pánvičce nechám rozehřát olej a přihodím nadrobno nakrájenou cibulku. Až zezlátne tak přidám kuřecí maso nakrájené na kostičky nebo na nudličky a trochu osolím (nepřesolit, sýr je taky slaný). Až se maso opeče přiliju smetanu (stačí troška, nebo může být i mlíko, ale potom je potřeba buď přidat víc sýra nebo zahustit moukou) a hned přidám aji sýr aby se dobře rozpustil. Tak po pěti minutách přidám kari koření ať to má pěknou barvu . Úplně nakonec přihodím na tenká kolečka nakrájený banán a prohřeju tak, aby se banán úplně nerozpadl.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
zapékané bagetky.
- nedopečené bagetky, prodávají se balené po čtyřech
- nebo normální bagetky
- najemno nakrájet cibuli, česnek (nelisovat), černé olivy, čerstvou bazalku, rajčata, přidat kapku olivového oleje a balzamikového octu
- promíchat, osolit, opepřit
- předehřát si troubu na 200 stupňů, na bagetky nandat tuto směs a na to ještě uzenou mozzarelu nebo jakýkoliv sýr, který máte rádi
- stačí to nechat péct necelých 5 minut
__________________________________________________________________________________________________________________________________
pohankové karbanátky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY : pohanka,mořská sůl,mrkev,vejce,strouhanka,směs koření-bazalka,tymian.
POSTUP PŘÍPRAVY :pohanku uvaříme,necháme mírně vychladnout,dáme vejce,nastrouháme na jemno mrkev přidáme koření,osolíne a smícháme.přidáme strouhanku.tvoříme karbanátky smažíme z obou stran na olivovém oleji.výborné i studené.
A já jen dodávám, že je dělám s bramborovou kaší, občas přidám i mleté maso, aby to nebylo tak vegetariánské. A jsou fakt moc dobré.
Edit: ještě do toho přidávám česnek a cibuli
__________________________________________________________________________________________________________________________________
250g hladké mouky
200g cukr moučka
lžíce medu
1 lžíce kakaa
lžička skořice
lžička rozdrcenýho hřebíčku
125ml mléka
20g másla
1 vejce
Smícháme mouku, cukr, skořici, hřebíček a kakao. V hrnku v mléce rozpustíme med s máslem. Potom to nalijeme na tu směs, co máme připravenou a přidáme jedno celé vejce. Všechno smícháme dohromady a nalijeme na vymazaný plech (pekáč).
Pečeme prvně 15minut na 150 a pak 10minut na 170 stupňů.
Po vychladnutí perník rozkrojíme, potřeme meruňkovou zavařeninou (já dala višňovou), slepíme a navrh dáme polevu plus nějaký zdobení, v receptu jsou mandle a pomerančová kůra, ale tu jsem nedávala, protože ji u nás nikdo nejí.
Polevu sem dělala: 50g cukru moučky, 50g másla, lžíce kakaa, 2-3 lžíce mléka, 1 vrchovatá lžíce vanilkového pudinku.
Máslo na mírném plameni rozpustíme, přimícháme cukr, kakao a mléko, vaříme až do bodu varu a poté přidáme lžíci vanilkového pudinku. Mícháme do zhoustnutí (tj. chvilinka) a nalijeme na perník.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
Veprove rizky se syrem..(ale super je to aj s kurecim)
50g zampionu, 30g strouhaneho tvrdeho syra, 100g smetanoveho taveneho syra, 1 polevkovou lzici nasekane petrzelove nate, 1 strouzek cesneku, sul, mlete bile koreni, 4 veprove rizky po 100g, 2 polevkove lzice oleje, sul
Zampiony ocistime, umyjeme, nadrobno nakrajime. Zampiony, nastrouhany syr, smetanovy syr a petrzelovou nat promichame, pridame protlaceny strouzek cesneku, okorenime a osolime. Rizky umyjeme, osusime, opeceme na oleji z obou stran, osolime a okorenime. Potreme syrovym kremem se zampiony a dame do zapekaci misky.V troube predehrate na 200 stupnu zapeceme do zlatova.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
řezy z kuřecího masa v šunkovém závitku.
Na 4 porce:
4 řízky z kuřecích prsíček
6 lžic olivového oleje
1 lžíce sušené rozmarýny
sůl, mletá ostrá paprika
8 tenkých plátků krájené šunky
1 stroužek česneku, 1 cibule
3 celery, 3 mrkve, 2 malé cukety
1 lžíce rajčatového pyré
1/8 1 suchého bílého vína
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 lžíce nasekané petržele
Maso krátce opláchneme a osušíme utěrkou. 4 lžíce oleje rozpálíme na pánvi a řezy po obou stranách osmažíme do hněda a do křupava. Potom je vyjmeme, okořeníme rozmarýnou, paprikou a osolíme. Pak každý řez zavineme do dvou plátků šunky.
Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celer a mrkev dobře očistíme, cukety omyleme a všechno nakrájíme na tenké proužky. Rajčatové pyré dobře promícháme s bílým vínem.
V pánvi rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a v něm osmažíme cibulku do sklovita. Pak přidáme česnek a zeleninu a lehce osmažíme. Přilejeme vinnou směs, okořeníme paprikou a osolíme.
Řezy z prsíček položíme na zeleninu, přikryjeme poklicí a při mírné teplotě podusíme asi 15 minut. Podušené je přemístímě na předehřáté talíře a udržujeme v teple. Do zeleniny přimícháme citronovou kůru a petrželku a s masem podávám
___________________________________________________________________________________________________________________________________
Pangasius na zelenině
Ingredience: Pangasius, kečup, česnek, cibule, mražená zeleina, podravka, sladká paprika a mleté koření (dá se použít i grilovací)
Postup přípravy: Asi 2 hodiny předtím, než má být jídlo hotové, vytáhneme pangásia z lednice, abychom si ho nakořenili. Připravíme pekáček, ve kterém rybu budeme dělat a cibuli nakrájenou na kolečka rozmístíme po dně pekáče, stejně to uděláme i s česnekem. Zalijeme to po celé ploše vodou (vody mnoho nedáme, protože pangásius při rozmrznutí vodu pustí) a posypeme paprikou, podravkou a mletým kořením. Na to poskládáme kousky pangásia (které už jen okřeníme podravkou, paprikou a kořením) a nechámeho tak přímo na pekáčku rozmrznout, po dvou hodinách přidáme do mezer, mezi plátky pangásia po polévkové lžíči kečupu (nešetříme!). A celé to posypeme zeleninou a můžeme ještě jednou přesypat podravkou (množství přidávaného koření dáváme jen podle svého vkusu). Dáme do touby a pečeme 15-20 min. při teplotě 180 °C.
Jak poznáme, že je hotový? Kousky masa se nám musí pod nože rozpadat.
___________________________________________________________________________________________________________________________________
Rizoto a zeleninový salát s dresingem
Potřeby pro 1-2 osoby:
rizoto:
pytlík rýže
sůl, hřebíček
1 kuřecí prso
koření na gril, kari
sojová omáčka
nakládaná červená paprika
mletá paprika
eidam
salát:
1 hlávka salátu
2 rajčata
vinný ocet (já sem měla červenej)
olivovej olej
půlka citronu
moučkovej cukr
dresing:
4 lžíce bílýho jogurtu
lžička tatarské omáčky
půlka citronu
2 lístky bazalky
provensálské koření
Postup:
Kuřecí prso nakrájíme na malé kousky, osolíme, osmahneme na oleji, přidáme sojovou omáčku, koření, a nakrájenou papriku, podlijeme vodou a dusíme do měka.
Rýži uvaříme v osolené vodě s hřebíčkem. Potom ji dáme na suchou rozpálenou pánev, přidáme lžičku mleté papriky, promícháme a přidáme uvařené maso s trochou šťávy. Opět promícháme a podáváme posypané strouhaným eidamem.
Listový salát umyjeme a natrháme na větší kousky. Pokapame olivovým olejem a zamícháme. Z vody, octa a cukru připravíme zálivku, kterou salát polijeme a důkladně promícháme. Nakonec polijeme šťávou z půlky citronu a přidáme na měsíčky nakrájená rajčata.
Dresink připravíme smícháním bílého jogurtu, tatarky a šťávy z poloviny citronu. Nakonec přidáme provensálské koření a bazalkou nakrájenou nakousky.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Lasagne se spenatem
potrebujeme:
listovy spenat
ricotu (ja dala dva kelimky)
platy na lasagne (daji se koupit hotove)
cesnek
sul
vajicko
na omacku:
loupana rajcata
sul
cesnek
oregano
parmezan navrch (muze byt treba i mozzarela, nebo jiny syr)
postup:
Smatlame dohromady spenat, ricotu, vajicko, sul a cesnek, aby z toho byla takova husta kase. Vezmeme zapekaci misku a vytreme ji olivovym olejem. A ted zacneme jednoduse vrstvit testovinove platy a spenatovou smes. Ja jsem jako prvni dala platy. Zakoncime to zasy platy, polijeme omackou (jen smichame suroviny), aby byla hlavne kolem, nahore ani moc byt nemusi. Nakonec posypeme syrem a nechame pect asi 45 minut.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
KRÉMOVÁ ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA S CHŘESTEM
Suroviny
1 menší pórek (pouze bílá část)
5 dcl olivového oleje
2 středně velké brambory
1,2 l kuřecího vývaru
1 svazek špenátových listů (čerstvých nebo mražených)
1,5 dcl smetany
sůl, bílý pepř
200 g bílého chřestu
50 g sýru gorgonzola
Příprava
Pórek očistíme, nakrájíme na plátky a zpěníme na oleji. Přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory, zalijeme kuřecím vývarem, osolíme a rozvaříme do měkka. Poté přidáme polovinu spařených špenátových listů a rozmixujeme. Zjemníme smetanou
a dochutíme solí a bílým pepřem. Nakonec opatrně vmícháme zbytek špenátových, na širší nudle pokrájených listů a do měkka uvařený, na špalíčky o velikosti asi 2 cm nakrájený chřest. Při podávání vložíme do každé porce na kostičky nakrájený sýr gorgonzola.
Misto porku jsme dali jarni cibulku a jako syr nivu.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Pangasius se sojovou omáčkou ovoněný pomerančem
Pangasia si nakrájíme na větší kousky, zakapeme pomerančem a necháme být. Nakrájíme si česnek a chilli papričku (zbavíme semínek), na olivovém oleji krátce orestujeme, přidáme kousky pangasia, zaprášíme kari kořením a opékáme ze všech stran. Potom přidáme 4 polévkové lžíce sojové omáčky, snítku čerstvého rozmarýnu (já to dělala bez, jelikož jsem nesehnala) a krátce ještě opékáme. Podle potřeby můžeme přidat sojovou omáčku nebo šťávu z pomeranče, sos má být lesklý a vláčný. Dle chuti můžeme ještě dosolit. Já nesolila vůbec, ale bohužel nemůžu soudit, jelikož ryby nejím, ale příteli chutnalo . Na ozdobu ještě opečeme na olivovém oleji plátky pomeranče, před podáváním vyndáme rozmarýn a je hotovo.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
tak, koncim, vic uz toho nemam