sfera.pravy.net Forum Index
sfera.pravy.net
Krásné narozeniny, Byzzy! :)
RECEPTY
Goto page 1, 2, 3 ... 116, 117, 118  Next
 
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Jídlo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Chocolate
Jedem das Seine und mir das Beste:-)


Joined: 08 Jan 2007
Posts: 8069

PostPosted: Tue 5.8.2008 14:20    Post subject: RECEPTY Reply with quote

Sem prosim JEN recepty, tema varenie a tipy se nam zdalo neprehledne, tak tady tema jen na recepty
Back to top
View user's profile Send private message  
Flowing_
kytky 8, meta: 24650
kytky 8, meta: 24650


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 24420

PostPosted: Tue 5.8.2008 14:29    Post subject: Reply with quote

nemáte právo číst tento příspěvek
_________________
.


Last edited by Flowing_ on Wed 1.10.2008 12:35; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message  
Nefertite
kytky 6, meta: 10250
kytky 6, meta: 10250


Joined: 10 Sep 2007
Posts: 10074

PostPosted: Thu 7.8.2008 13:53    Post subject: Reply with quote

ja jsem si hazela vetsinu receptu /ty ktery me nejak zaujaly:)/ z tematu vareni do wordu, tak to sem kdyztak zkopiruju, snad to nebude nikomu vadit:) skoda ze to nebude tak hezky prehledny jako to ma flow, ani nazvy nevim.. jen jsem si ulozila jednotlivy prispevky.. ale u neceho jsem stihla ulozit i fotky Razz

___________________________________________________________________________________________________________________



Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva
1 vanil. cukr
2 celá vejce
1/2 hrnu oleje
1/4 hrnu mléka
(toho mléka dávám víc, ale to poznáte až to těsto zpracujete) Tohle všechno dám do mísy a ušlehám do těsta, jde to lehce a těsto je skvělý. To vyliju na pekáč a uhladím a na to dám jakýkoliv ovoce

A nahoru drobenku:
trochu mouky, cukru a cca 1/4 másla (většinou to strouhám, jde to pak líp) a tím to posypu, dávám toho hodně. No a peče se to přibližně 30minut.
____________________________________________________________________________________________________________________


Dám vařit rýži a do té vody nasypu hodně kari a garam masaly, aby měla hezkou barvu a chuť. Mezitím si nakrájím cherry rajčátka na čtvrtky, olivy na kolečka (někdy dávám zelené někdy černé), pak nakrájím na drobno tvrdý sýr, na závěr ještě dochutím čerstvě mletým pepřem, šťávou z limetky a worchesterem.
____________________________________________________________________________________________________________________



- 6 vajec (nebo 4)
- 210g cukru (140g)
- 180g polohrubé mouky (120g)
- Mražená lesní směs (vyjde to asi na 500ml, takže nekupovat to malé balení)
- 3x jahodový pudink
- Máslo 1/2

6 žloutků a 210g cukru smícháme, přišleháme mouku a nakonec sníh z bílků. Utřeme a dáme na vymazaný plech – upečeme v troubě na horký vzduch.
½ litru směsi doplníme do 1,2 litru vodou. Přidáme 3 jahodové pudinky, cukr (docela dost - dávám tak 4 vrchovaté lžíce, chce to ochutnávat a podle chuti přidávat, ale ty řezy nemají být nějak moc sladké) a pomalu vaříme až do zhoustnutí. Poté mícháme do vychladnutí a přidáme jedno celé máslo, které do „pudinku“ zašleháváme.
Směs (vychladlou) nalijeme na již vychladlý piškot a dáme alespoň na 3 hodiny do lednice
_____________________________________________________________________________________________________________________


na dno skleničky jsem dala dvě nakrájené broskve (kompotované), na to dvě lžíce bílého jogurtu, na to docela dost piškotů (rozsekaných na menší kousky), zalila jsem to šťávou z těch broskví a nahoru se našlehá celá šlehačka, 1 vanilkový cukr, zbytek bílého jogurtu (kupujeme na to jeden velký Klasik) a zbytek šťávy z těch broskví. A dá se to do lednice.
_____________________________________________________________________________________________________________________



Ingredience: 1 balíček světlých, 1 balíček tmavých Be-Be sušenek, 150 g moučkového cukru, 200 g másla, 500 g obyčejného jemného tvarohu (ne z vaničky), rum, 2 banány

Postup přípravy: Utřeme máslo s cukrem, tvarohem a ochutíme rumem (používám ruční šlehač). Na alobal naskládáme jako šachovnici Be-Be sušenky 3 řady po 7 kusech, (střídáme světlou a tmavou barvu). Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami Be-Be poskládanými jako šachovnice, ale tentokrát na tmavou světlou a obráceně. Rozetřeme zbytek krému a na prostřední řady položíme oloupané banány. Vezmeme tento alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak, že se sušenky nahoře spojí do střechy. Po zatuhnutí v lednici polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.
_____________________________________________________________________________________________________________________


nakrájím jednu cibuli a na pánvičce (a na olivovém oleji ) usmažím do zlatova.
Přidám nakrájenou anglickou slaninu a opět smažím. Přidám 3-4 stroužky česneku a trochu pepře (drcenýho, dávám zelený). Přidám žampióny a všechno dohromady na pánvičce smíchám. Potom to všechno přeliju cca půlkou šlehačky, pokapu trochou citrónu a nastrouhám trochu sýru, aby to malinko zhoustlo (já vždycky strouhám třeba klasické trojhránky).
_____________________________________________________________________________________________________________________


na panvičce na trošce oliv. oleje sem nechala zesklovatet cibulku, hned na to pixlu rajčat v plechovce, do toho sem protlačila tak 4 nebo 5 stroužků česneku, pepř, trochu soli, červená paprika(kořeni) a dala sem do troho ješte trochu chilli omáčky..... bylo to teda pálivý jak čert tak jesi to tak nechceš tak dej třeba min pepře nebo misto chilli trochu normálniho kečupu:) noo nahoru syr a bazalku:)
______________________________________________________________________________________________________________________


uvařila sem kuskus,... nechala ostat, na panvičku sem dala na oliv olej cibulku, na to delat cuketu domekka... na kostičky nakrájenou..osolila sem..na to sem dala houby(byly sušený taks em je předtim namočila do vody - musim říct, že v tom jidle udelaj uplne famozni chut!!! ... na to sme protlačila asi 4 stroužky česneku... až byla cuketa hotova tak sem to dala do zapikaci misky...na to vysypala ten kus kus a na panvičce udelala na oliv oleji mraženou zeleninu,....tu sem dusila na vode a pak přidala sul, pepř, bazalku,... a 2 lžičky hořčice a sojovou omáčku....až to bylo tip top tak sem to dala taky do zapikaci misky a zamichala všechno dohrom,ady....nastrouhala nahoru eidam a dala na chvilu do trouby-jen aby se dokonale syr roztekl:)
______________________________________________________________________________________________________________________

MERUŇKOVÉ KUŘE
4kuřecí prsíčka
1menší cibule
300 ml drůbežího vývaru
1/2lžice meruňkového džemu (doporučuju Andros, ten je super a neni přeslazenej hnusně)
1 lžička čerstvých tymiánových lístků
sůl a pepř dle libosti

Prsíčka naklepaná zprudka osmažíme, pak vyjmeme z pánve. Do pánve nasypeme cibulku k lehkému orestování(na másle jsme to udělali) a pak se to zaleje vývarem... přivedeme to k varu. Přidáme džem, promícháme, povaříme do zhoustnutí. Vložíme masíčko a necháme prohřát, posypeme tymiánem. Podáváme s bramborami na jakýkoliv způsob
______________________________________________________________________________________________________________________


dala sem uařit 2pytliky rejže
-sojovy maso sem vařila v osolene vode+s kořenim na maso(ale jak už sem psala, toho sem dala moc, a zjistila sem, že i bez toho sojovyho masa, jen ta zelenina je to moc dobrý)

-pak sem na pánvičce na oliv. oleji nechala zesklovatet cibulku, na to sem dala zeleninovou činskou smes,....byla tam mrkev, zeli, náká houby dokonce,...no proste jedno jakou zeleninu, protoe nejakou, pak sem tam přidala i mrazenou brokolici+sterilovanej hrášek.. podusila s trochou vody... nakonec sem zeleninu ješte okořenila paprikou, pepřem a kari ...do zapikaci misky sem dala tu rejži, maso, a obsah té páve...stačí to jen zamíchat, nemusí se zapíkat,...(me to došlo až za dýl )tak sem to doc te trouby jen tak strčila:) .. pak na to strouhanej sýr a čerstvou bazalku:)
______________________________________________________________________________________________________________________


lučina+cottage+smetanovej syr+trochu perly(ramy,flory) a do toho hrozne moc čerstvé pažitky
______________________________________________________________________________________________________________________


uvařime brambory na takový plátky, mezitim nakrajim krabi tyčinky a trochu je obalim v mouce a na olivovym oleji na panvičve malinko opeču ... dale je to uplne jednoduchy:) do zapikaci misky dam brambory , k nim nakrajim cibulku na vlakynka.. k tomu hodim tyčinky, a do misky si dam smetanu a do ni dam propasirovanje česnek, podravku, bazalku, sušenopu petrželku-proste všechny možný bylinky + do toho dám strouha nyho sejra a všechno promicham a zaleju tium brambory:) peče se do zlatova
______________________________________________________________________________________________________________________
postupne jdu hazet jeste dalsi:)


Last edited by Nefertite on Sun 10.8.2008 19:28; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message  
Flowing_
kytky 8, meta: 24650
kytky 8, meta: 24650


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 24420

PostPosted: Thu 7.8.2008 14:03    Post subject: Reply with quote

Nef, moje názvy jsou vymyšlený, tak si třeba taky vymysli Razz A máš to moc krásný, mám chuť na polovinu věcí!! To s měruňkama ve sklince je ta dobrota, kterou kdysi dělal celej board, když to u tebe viděl? To bych si hned dala. Ale ještě předtím ty zapečený brambory a nebo rizoto. A nebo ty těstoviny? Tyyjo asi budeš moje inspirace na příští týden Smile
_________________
.
Back to top
View user's profile Send private message  
Nefertite
kytky 6, meta: 10250
kytky 6, meta: 10250


Joined: 10 Sep 2007
Posts: 10074

PostPosted: Thu 7.8.2008 14:08    Post subject: Reply with quote

Flow ta sklenicka byla tusim od Suny Smile a mozna tam mam nekde nakopceny i neco od tebe.. kdyz ty veci vzdycky tak krasne vypadaly ze jsem si to musela poukladat Embarassed
Back to top
View user's profile Send private message  
Nefertite
kytky 6, meta: 10250
kytky 6, meta: 10250


Joined: 10 Sep 2007
Posts: 10074

PostPosted: Thu 7.8.2008 14:20    Post subject: Reply with quote

___________________________________________________________________________________________________________________________
nakládaný hermelín
Prolisovala jsem si hodně česneku a ten jsem smíchala se sušenou bazalkou, trochou papriky a pak jsem tam ještě nasypala směs koření Italské bylinky - všeho docela dost. Sýry jsem rozřízla, pomazala je touhle směsí, dala kolečko cibule a pak je spíchla párátkem zase dohromady. Na dno sklenice jsem dala zase trochu cibule, tenký plátky kyselý okurky a pak takovou tu nakládanou nepálivou zakroucenou
papričku (říká se tomu snad kozí rohy ), pak jsem tam naházela pár kuliček novýho koření, celý barevný pepř a zase tu bazalku a italský bylinky a ještě jsem tam přihodila bobkovej list. Na to jsem dala další sýr a zase tu zeleninu, cibuli, koření atd. Když jsem to všechno navršila do sklenice (zakončila jsem to zeleninou), tak jsem to zalila olejem - moc se mi ho tam ani nevešlo, protože ta sklenice byla dost narvaná . Dala jsem to do ledničky a občas jsem to převrátila dnem vzhůru, aby se tam pořádně promíchalo to koření.
__________________________________________________________________________________________________________________________



Švýcarský dezert s mandlemi
Těsto:
• 200g másla
• 100g cukru
• kůra z 1citrónu
• 3 vejce
• 400g polohrubé mouky
• 1x prášek do pečiva
• špetka soli
Obložení:
• 100g strouhaného kokosu
• 50g mandlí (lupínky)
• 150g cukru
• 300ml smetany ke šlehání

Troubu předehřejeme na 180°, plech vymažeme.
Na těsto ušleháme máslo, cukr, citrónovou kůru, dokud se cukr nerozpustí. Postupně přišleháme vejce. Navrch prosejeme mouku smíchanou se solí a kypřícím práškem. Vše zamícháme.

Těsto rozprostřeme na plech, povrch uhladíme. Smícháme strouhaný kokos, lupínky a cukr. Posypeme těsto, překryjeme alobalem (aby kokos nezčernal) a pečeme asi 25minut dozlatova.

Moučník vyndáme a ihned polijeme smetanou Necháme na plechu vychladnout a podáváme.
___________________________________________________________________________________________________________________________


Francouzský quiche
Těsto:
200g hladké mouky
100g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
lžička soli

V míse smícháme mouku se solí a přidáme na kousky nakrájené máslo. Rukama zpracujeme, až vznikne drobenka. Pak přidáme vejce a vypracujeme těsto (nesmí se moc dlouho zpracovávat, jinak bude tvrdé). Kouli těsta dát do fólie a nechat minimálně třicet minut v lednici ztuhnout.
Těsto rozválíme (hrozně se lepí na váleček, takže jsem ho válela přes potravinářskou fólii). Přeneseme do formy se zvlněným okrajem a prsty ho namačkáme do všech záhybů formy. Pak ho propícháme vidličkou a dáme na něj pěčicí papír a na něj nasypeme fazole, aby se těsto zatížilo (já použila čočku , jelikož jsme doma nic jiného neměli).
Do trouby dáme plech na pečení a předehřejeme ji asi na 180 - 200 st. Když je trouba horká, na plech vložíme formu s těstem (těsto dostane od horkého plechu šok a nebude mokré - to psali na netu ).
Pečeme asi deset minut. Pak opatrně odstraníme papír a fazole. Těsto ještě pečeme pár minut, až je zlaté.

Náplň:
5 vajec
300 ml smetany
150 g strouhaného sýra
2 větší cibule
mražený hrášek
sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, červená paprika, čerstvá bazalka

Vidličkou zašleháme vejce do smetany, přidáme koření, sýr, hrášek a cibuli nakrájenou na půlkolečka, kterou jsme na pánvi nechali zesklovatět.
Náplň nalijeme do předpečeného těsta a dáme do trouby (180 st.) na asi 35 - 40 minut. Koláč je hotový, když náplň vyběhne, ztuhne a je navrchu zlatá.

Z formy vyklápíme, když trochu vystydne. Ale ty okraje jsou hrozně křehký, takže opatrně . Já jsem to vyklápěla jako bábovku.
___________________________________________________________________________________________________________________________


iramisu
To jsem tak nějak zplácala ze všeho možnýho, protože jsem zjistila, že doma nemáme smetanu na šlehání, ale jen tu normální.

Tak jsem udělala takovej řídkej pudinkovej krém asi 3/4 pytlíku vanilkového pudinku jsem rozmíchala v 300 ml smetany a vařila jako pudink, ale neustále jsem to při vaření šlehala, aby to neztuhlo a bylo to hodně našlehaný. Když to stydlo, taky jsem to každou chvíli šlehala.

Pak jsem vzala 250 g mascarpone a do toho mixérem zašlehala pudink a přidala vanilkovej cukr. Vznikla taková lehká pěna. Tu jsem vychladila, aby ještě trochu ztuhla.

Do misky jsem nalila vychladlé silné kafe (instantní) a do něj přidala panáka likéru (může být i rum). Dlouhé cukrářské piškoty jsem namočila do kafe (ale opravdu jen ponořit a hned vytáhnout, jinak se hrozně rozmočí). Ty jsem skládala na dno formy, na to vrstvu krému, tenké plátky banánu a přes sítko posypat hořkým kakaem. Pak zase další vrstva piškotů, krému, banánu a kakaa. Takhle opakujeme, než je miska plná, poslední vrstva je krém, který opět hodně poprášíme kakaem.
Necháme v lednici ztuhnout několik hodin (nejlépe přes noc).
____________________________________________________________________________________________________________________________


Bábovka Savoy
máslo a hrubá mouka na vysypání formy
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
280 g másla
280 g moučkového cukru + trocha na poprášení
250 ml smetany ke šlehání
360 g polohrubé mouky
1 sáček vanilinového cukru
100 g vlašských ořechů, nasekaných
1 sáček nugátu nebo mléčné čokolády, nasekané
30 g kakaa

1. Velkou bábovkovou formu vymažte a vysypte, troubu předehřejte na 180/160 stupňů. Ve větší misce smíchejte máslo s polovinou cukru a utřete doběla. Za stálého míchání elektrickým šlehačem přidávejte žloutky, pak snižte rychlost a přilijte smetanu. Krátce prošlehejte.

2. V jiné misce vyšlehejte dotuha bílky se zbytkem cukru a vanilinovým cukrem. Zhruba polovinu sněhu smíchejte s máslovo-vaječnou hmotou, přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, promíchtejte a pak zlehka přidejte zbytek bílků.

3. Do formy vlijte polovinu těsta, posypte ho ořechy a nugátem. Zbytek obarvěte kakaem a nalijte navrch. Pečte asi hodinu. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.
____________________________________________________________________________________________________________________________



Čokoládový koláč s tvarohovou náplní

Suroviny:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g pokrmového tuku (Smetol)
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukr
- lžička prášku do pečiva
- 1 žloutek
- 3 lžíce kakaa
Na náplň:
- 750 g tvarohu (3 balíčky po 250 g)
- 250 g práškového cukru
- 3 žloutky
- 50 g hrozinek
- sníh ze 4 bílků

Postup přípravy:
Z mouky, tuku, cukru, vanilkového cukru, žloutku, kakaa a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které necháme odpočinout na chladném místě nejméně 30 minut. Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny. Plech vymastíme, vysypeme moukou a pokud možno rovnoměrně na jeho plochu nastrouháme jednu polovinu našeho těsta. Nastrouhané částečky těsta necháme volně padat a ležet na plechu, nijak je nestlačujeme a vůbec se nebojíme případných volných nepokrytých míst. Snad jen zlehounka vidličkou je můžeme v nejnutnějším případě upravit. Na tuto vrstvu nalijeme poměrně tekutou tvarohovou náplň (viz níže). Na tvarohovou vrstvu se snažíme opět po celém povrchu rovnoměrně nastrouhat druhou polovinu těsta. Zase nijak moc do této vrstvy nezasahujeme. Pečeme 30 - 45 minut v předehřáté troubě při 200°C.
Příprava tvarohové náplně:
Měkký tvaroh propasírujeme. Pokud jsme koupili řídký tvaroh prodávaný ve vaničkách, tak si tuto práci ušetříme. Tvaroh vymícháme s cukrem a žloutky do pěny, vmícháme rozinky a zlehka i bílkový sníh. Při zapracovávání bílkového sněhu do tvarohové hmoty ho jen zvolna lžící obracíme,lépe řečeno jen zastrkáváme do hmoty.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Vepřové kotlety na hruškách
na 4 porce:
- 4 vepřové kotlety
- 200 ml vody
- 100 ml pomerančové šťávy nebo džusu
- 100 g rozinek
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 3-4 oloupané a na měsícky nakrájené hrušky
- sůl

V misce smícháme vodu, pomerančovou šťávu, rozinky, cukr a skořici a vzniklou směs nalejeme na naporcované a dobře osolené maso v pekáči. Maso dusíme alespoň 90 minut v troubě na maximum. Na posledních 30 minut přidáme k masu hrušky.
Pokud chcete i omáčku, hotové maso a hrušky z pekáče vyndejte, ve sklenici rozpusťte solamyl v trošce vody a vmíchejte do šťávy.
Příloha: vařené brambory.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Thajské kuře s rýží a bazalkou
na jednu porci:
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 1-2 chilli papričky
- 1 velké kuřecí prso
- 250 g vařené rýže
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžíce thajské rybí nebo sójové omáčky
- hrst čerstvé bazalky
- 2 lžíce jarní cibulky

Na pánvi smažte na oleji dvě minuty česnek, cibuli a chilli. Přimíchejte kuře nakrájené na kousky a vsypte rýži. Pak přidejte cukr a omáčku a ještě promíchávejte. Nakonec posypte bazalkou a nasekanou jarní cibulkou.
_______________________________________________________________________________________________________________________________



Zapečená treska

naporcujes si tresku, na tu das ruzny koreni: sul, koreni na ryby, cayensky pepr, paprika, chilli, oregano
tresku si trochu osmazis na panvi, mezitim si pripravis smes z vajicka (on daval snad jenom jedno, ale zalezi, kolik toho chces), nastrouhany syr (tusim,ze daval goudu, ale je to asi vicemene jedno, co tam dat), paprika, sul, pazitka, petrzelka

tresku si das do pekacku, nalijes na to smes a das to zapect do trouby, nevim presne jak dlouho, ale to tak odhadnes asi, podle toho, jak to vajicko ztuhne.
________________________________________________________________________________________________________________________________

francouzska cibulacka se syrem

cibule (tak 3)
olej (2 lzice)
vegeta
kostka zeleninoveho bujonu
pepr
sul
mouka (2 lzice)
strouhany syr (nejlepe eidam)

cibule nakrajime, na oleji nechame zesklovatet, zaprasime moukou a zalijeme vodou. pridame kostku bujonu, vegetu, pepr a sul. varime asi 15 minut. do talire nasypeme syr a zalijeme polevkou.
__________________________________________________________________________________________________________________________________

Medovník

Těsto:
• 3 vejce
• 300g krupicového cukru
• 1hera nebo máslo
• 3-4lžíce medu
• 1lžíce jedlé sody
• 400g hladké mouky

Krém:
• 1plechovka Salka
• 1 máslo
• 1 vanil.cukr

Ozdoba horní plát:
• Šlehačka, kakao, těsto, nastrouhaný perník, vlašské ořechy

1) Připravíme vodní lázeň, do kastrolu nalijeme vodu a postavíme na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu. Do misky vložíme heru a necháme ji rozpustit. Poté do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, mouku i sodu. Troubu předehřejeme na 150°C.
2) Směs v misce mícháme vařečkou asi 10minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Můžeme použít mixér (ale ve tvaru spirály). Vzniklé těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a necháme v lednici vychladnout.
3) Na plech natáhneme papír na pečení a obkreslíme na něj dortovou formu nebo talíř (podle toho, čím budeme pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě těsto – mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečeme dozlatova (7 až 10min). Můžeme placky péct i najednou.
4) Upečené placky okrájíme, na každou můžeme můžeme položit talíř a nožem oříznout okraje. Okraje nevyhazujeme. Placky potřeme směsí smetany na šlehání, vody a instantního kafe.
5) Vyrobíme krém – máslo, cukr a Salko (které v plechovce vaříme 2hodiny!). Vyšleháme pomocí metly do hladka.
6) Sestavíme dort – pomocí nože rozetřeme na placky krém. Na konec potřeme celý dort i ze stran a poprášíme posypkou (strouhaný perník, těsto, kakao, ořechy)
__________________________________________________________________________________________________________________________________

Kuřecí kapsy s hruškami a hermelínem

Pro 4 osoby:
600g kuř. prsou
2 hrušky
100g Hermelínu
plátky šunky
sůl
mletý pepř
olej
máslo

1. Kuřecí prsa omyjeme, očistíme a ostrým nožem do každé porce prořízneme kapsu.
2. Jednu hrušku opláchneme, zbavíme jadřince a pak ji společně s hermelínem nakrájíme na silnější hranolky, které obalíme v plátcích šunky. Takto připravené závitky vložíme do kapes v mase a otvor uzavřeme párátkem. Maso na povrchu osolíme a opepříme.
3. V hlibší pánvi rozpálíme olej a naplněná prsa nejprve zprudka ze všech stran do zlatova opečeme.
4. Potom pekáčem vymažeme máslem, vložíme opečená prsíčka, podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troube asi 10 minut při 170st. Přidáme na kousky nakrájenou zbylou hrušku a pečeme dalších 10 minut.
5. Hotové kapsy překrojíme a přelijeme sťávou. Vhodnou přlohou jsou hranolky.
__________________________________________________________________________________________________________________________________

Kuře s banánem

Suroviny:
kuřecí maso
sýr (eidam nebo taveňák, stačí troška)
cibulka
olivový olej
smetana
kari koření
1-2 banány

Postup:
na pánvičce nechám rozehřát olej a přihodím nadrobno nakrájenou cibulku. Až zezlátne tak přidám kuřecí maso nakrájené na kostičky nebo na nudličky a trochu osolím (nepřesolit, sýr je taky slaný). Až se maso opeče přiliju smetanu (stačí troška, nebo může být i mlíko, ale potom je potřeba buď přidat víc sýra nebo zahustit moukou) a hned přidám aji sýr aby se dobře rozpustil. Tak po pěti minutách přidám kari koření ať to má pěknou barvu . Úplně nakonec přihodím na tenká kolečka nakrájený banán a prohřeju tak, aby se banán úplně nerozpadl.
__________________________________________________________________________________________________________________________________

zapékané bagetky.
- nedopečené bagetky, prodávají se balené po čtyřech
- nebo normální bagetky
- najemno nakrájet cibuli, česnek (nelisovat), černé olivy, čerstvou bazalku, rajčata, přidat kapku olivového oleje a balzamikového octu
- promíchat, osolit, opepřit
- předehřát si troubu na 200 stupňů, na bagetky nandat tuto směs a na to ještě uzenou mozzarelu nebo jakýkoliv sýr, který máte rádi
- stačí to nechat péct necelých 5 minut
__________________________________________________________________________________________________________________________________

pohankové karbanátky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY : pohanka,mořská sůl,mrkev,vejce,strouhanka,směs koření-bazalka,tymian.

POSTUP PŘÍPRAVY :pohanku uvaříme,necháme mírně vychladnout,dáme vejce,nastrouháme na jemno mrkev přidáme koření,osolíne a smícháme.přidáme strouhanku.tvoříme karbanátky smažíme z obou stran na olivovém oleji.výborné i studené.
A já jen dodávám, že je dělám s bramborovou kaší, občas přidám i mleté maso, aby to nebylo tak vegetariánské. A jsou fakt moc dobré.

Edit: ještě do toho přidávám česnek a cibuli
__________________________________________________________________________________________________________________________________



250g hladké mouky
200g cukr moučka
lžíce medu
1 lžíce kakaa
lžička skořice
lžička rozdrcenýho hřebíčku
125ml mléka
20g másla
1 vejce

Smícháme mouku, cukr, skořici, hřebíček a kakao. V hrnku v mléce rozpustíme med s máslem. Potom to nalijeme na tu směs, co máme připravenou a přidáme jedno celé vejce. Všechno smícháme dohromady a nalijeme na vymazaný plech (pekáč).

Pečeme prvně 15minut na 150 a pak 10minut na 170 stupňů.

Po vychladnutí perník rozkrojíme, potřeme meruňkovou zavařeninou (já dala višňovou), slepíme a navrh dáme polevu plus nějaký zdobení, v receptu jsou mandle a pomerančová kůra, ale tu jsem nedávala, protože ji u nás nikdo nejí.

Polevu sem dělala: 50g cukru moučky, 50g másla, lžíce kakaa, 2-3 lžíce mléka, 1 vrchovatá lžíce vanilkového pudinku.

Máslo na mírném plameni rozpustíme, přimícháme cukr, kakao a mléko, vaříme až do bodu varu a poté přidáme lžíci vanilkového pudinku. Mícháme do zhoustnutí (tj. chvilinka) a nalijeme na perník.
__________________________________________________________________________________________________________________________________

Veprove rizky se syrem..(ale super je to aj s kurecim)
50g zampionu, 30g strouhaneho tvrdeho syra, 100g smetanoveho taveneho syra, 1 polevkovou lzici nasekane petrzelove nate, 1 strouzek cesneku, sul, mlete bile koreni, 4 veprove rizky po 100g, 2 polevkove lzice oleje, sul
Zampiony ocistime, umyjeme, nadrobno nakrajime. Zampiony, nastrouhany syr, smetanovy syr a petrzelovou nat promichame, pridame protlaceny strouzek cesneku, okorenime a osolime. Rizky umyjeme, osusime, opeceme na oleji z obou stran, osolime a okorenime. Potreme syrovym kremem se zampiony a dame do zapekaci misky.V troube predehrate na 200 stupnu zapeceme do zlatova.
__________________________________________________________________________________________________________________________________

řezy z kuřecího masa v šunkovém závitku.

Na 4 porce:
4 řízky z kuřecích prsíček
6 lžic olivového oleje
1 lžíce sušené rozmarýny
sůl, mletá ostrá paprika
8 tenkých plátků krájené šunky
1 stroužek česneku, 1 cibule
3 celery, 3 mrkve, 2 malé cukety
1 lžíce rajčatového pyré
1/8 1 suchého bílého vína
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 lžíce nasekané petržele

Maso krátce opláchneme a osušíme utěrkou. 4 lžíce oleje rozpálíme na pánvi a řezy po obou stranách osmažíme do hněda a do křupava. Potom je vyjmeme, okořeníme rozmarýnou, paprikou a osolíme. Pak každý řez zavineme do dvou plátků šunky.
Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celer a mrkev dobře očistíme, cukety omyleme a všechno nakrájíme na tenké proužky. Rajčatové pyré dobře promícháme s bílým vínem.
V pánvi rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a v něm osmažíme cibulku do sklovita. Pak přidáme česnek a zeleninu a lehce osmažíme. Přilejeme vinnou směs, okořeníme paprikou a osolíme.
Řezy z prsíček položíme na zeleninu, přikryjeme poklicí a při mírné teplotě podusíme asi 15 minut. Podušené je přemístímě na předehřáté talíře a udržujeme v teple. Do zeleniny přimícháme citronovou kůru a petrželku a s masem podávám
___________________________________________________________________________________________________________________________________

Pangasius na zelenině

Ingredience: Pangasius, kečup, česnek, cibule, mražená zeleina, podravka, sladká paprika a mleté koření (dá se použít i grilovací)

Postup přípravy: Asi 2 hodiny předtím, než má být jídlo hotové, vytáhneme pangásia z lednice, abychom si ho nakořenili. Připravíme pekáček, ve kterém rybu budeme dělat a cibuli nakrájenou na kolečka rozmístíme po dně pekáče, stejně to uděláme i s česnekem. Zalijeme to po celé ploše vodou (vody mnoho nedáme, protože pangásius při rozmrznutí vodu pustí) a posypeme paprikou, podravkou a mletým kořením. Na to poskládáme kousky pangásia (které už jen okřeníme podravkou, paprikou a kořením) a nechámeho tak přímo na pekáčku rozmrznout, po dvou hodinách přidáme do mezer, mezi plátky pangásia po polévkové lžíči kečupu (nešetříme!). A celé to posypeme zeleninou a můžeme ještě jednou přesypat podravkou (množství přidávaného koření dáváme jen podle svého vkusu). Dáme do touby a pečeme 15-20 min. při teplotě 180 °C.
Jak poznáme, že je hotový? Kousky masa se nám musí pod nože rozpadat.
___________________________________________________________________________________________________________________________________

Rizoto a zeleninový salát s dresingem

Potřeby pro 1-2 osoby:
rizoto:
pytlík rýže
sůl, hřebíček
1 kuřecí prso
koření na gril, kari
sojová omáčka
nakládaná červená paprika
mletá paprika
eidam

salát:
1 hlávka salátu
2 rajčata
vinný ocet (já sem měla červenej)
olivovej olej
půlka citronu
moučkovej cukr

dresing:
4 lžíce bílýho jogurtu
lžička tatarské omáčky
půlka citronu
2 lístky bazalky
provensálské koření

Postup:
Kuřecí prso nakrájíme na malé kousky, osolíme, osmahneme na oleji, přidáme sojovou omáčku, koření, a nakrájenou papriku, podlijeme vodou a dusíme do měka.
Rýži uvaříme v osolené vodě s hřebíčkem. Potom ji dáme na suchou rozpálenou pánev, přidáme lžičku mleté papriky, promícháme a přidáme uvařené maso s trochou šťávy. Opět promícháme a podáváme posypané strouhaným eidamem.

Listový salát umyjeme a natrháme na větší kousky. Pokapame olivovým olejem a zamícháme. Z vody, octa a cukru připravíme zálivku, kterou salát polijeme a důkladně promícháme. Nakonec polijeme šťávou z půlky citronu a přidáme na měsíčky nakrájená rajčata.

Dresink připravíme smícháním bílého jogurtu, tatarky a šťávy z poloviny citronu. Nakonec přidáme provensálské koření a bazalkou nakrájenou nakousky.
____________________________________________________________________________________________________________________________________



Lasagne se spenatem
potrebujeme:
listovy spenat
ricotu (ja dala dva kelimky)
platy na lasagne (daji se koupit hotove)
cesnek
sul
vajicko
na omacku:
loupana rajcata
sul
cesnek
oregano
parmezan navrch (muze byt treba i mozzarela, nebo jiny syr)

postup:
Smatlame dohromady spenat, ricotu, vajicko, sul a cesnek, aby z toho byla takova husta kase. Vezmeme zapekaci misku a vytreme ji olivovym olejem. A ted zacneme jednoduse vrstvit testovinove platy a spenatovou smes. Ja jsem jako prvni dala platy. Zakoncime to zasy platy, polijeme omackou (jen smichame suroviny), aby byla hlavne kolem, nahore ani moc byt nemusi. Nakonec posypeme syrem a nechame pect asi 45 minut.
____________________________________________________________________________________________________________________________________

KRÉMOVÁ ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA S CHŘESTEM

Suroviny
1 menší pórek (pouze bílá část)
5 dcl olivového oleje
2 středně velké brambory
1,2 l kuřecího vývaru
1 svazek špenátových listů (čerstvých nebo mražených)
1,5 dcl smetany
sůl, bílý pepř
200 g bílého chřestu
50 g sýru gorgonzola

Příprava
Pórek očistíme, nakrájíme na plátky a zpěníme na oleji. Přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory, zalijeme kuřecím vývarem, osolíme a rozvaříme do měkka. Poté přidáme polovinu spařených špenátových listů a rozmixujeme. Zjemníme smetanou
a dochutíme solí a bílým pepřem. Nakonec opatrně vmícháme zbytek špenátových, na širší nudle pokrájených listů a do měkka uvařený, na špalíčky o velikosti asi 2 cm nakrájený chřest. Při podávání vložíme do každé porce na kostičky nakrájený sýr gorgonzola.


Misto porku jsme dali jarni cibulku a jako syr nivu.
____________________________________________________________________________________________________________________________________

Pangasius se sojovou omáčkou ovoněný pomerančem

Pangasia si nakrájíme na větší kousky, zakapeme pomerančem a necháme být. Nakrájíme si česnek a chilli papričku (zbavíme semínek), na olivovém oleji krátce orestujeme, přidáme kousky pangasia, zaprášíme kari kořením a opékáme ze všech stran. Potom přidáme 4 polévkové lžíce sojové omáčky, snítku čerstvého rozmarýnu (já to dělala bez, jelikož jsem nesehnala) a krátce ještě opékáme. Podle potřeby můžeme přidat sojovou omáčku nebo šťávu z pomeranče, sos má být lesklý a vláčný. Dle chuti můžeme ještě dosolit. Já nesolila vůbec, ale bohužel nemůžu soudit, jelikož ryby nejím, ale příteli chutnalo . Na ozdobu ještě opečeme na olivovém oleji plátky pomeranče, před podáváním vyndáme rozmarýn a je hotovo.
____________________________________________________________________________________________________________________________________

tak, koncim, vic uz toho nemam Razz
Back to top
View user's profile Send private message  
honey
kytky 7, meta: 13150
kytky 7, meta: 13150


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 12750

PostPosted: Thu 7.8.2008 14:23    Post subject: Reply with quote

Nenávidím Vás! Laughing Tolik skvělých receptů, které prostě musím udělat. Potřebovala bych nějakou rotu, které bych to mohla vařit Laughing
Back to top
View user's profile Send private message  
waxeipahdeth
kytky 8, konec
kytky 8, konec


Joined: 02 Jan 2007
Posts: 27125

PostPosted: Thu 7.8.2008 15:25    Post subject: Reply with quote

honey Arrow Já se hlásím, já toho sním za celou rotu Very Happy Laughing
Back to top
View user's profile Send private message  
waxeipahdeth
kytky 8, konec
kytky 8, konec


Joined: 02 Jan 2007
Posts: 27125

PostPosted: Thu 7.8.2008 15:59    Post subject: Reply with quote

Jinak, já teda vařit neumím, ale kdysi jsem si dávala na blog recepty z indické kuchyně, tady jich pár je, většinu toho jsem už ochutnala Razz

Halva Love
150 g másla
150 g krupice
ořechy, mandle apod.
100 g cukru
banán (nebo jahody, jablko, pomeranč, mrkev...můžete si vybrat)
rozinky, sušené ovoce
asi 3-4 dl mléka nebo vody
lžičku vanilkového cukru

Pražíme krupici na másle na mírném plameni až je zlatavě hnědá (Při tomto množství to trvá asi 1/2 hodiny, větší množství pak může trvat i hodinu). Na posledních asi 20 minut přidáme ořechy nebo mandle a pražíme společně. Přidáme cukr a mícháme asi 1 minutu. Pak přidáme banán a sušené ovoce a mícháme asi další necelou minutu. Zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr a mícháme dokud všechno nezhoustne. Halva je hotová když se přestane lepit na stěny hrnce, ale dobrá je i když se pořád lepí.
Míry a váhy jsou jen orientační. Másla může být více i méně - pak bude halva suchá nebo pořádně mastná. Když přidáme méně cukru bude to spíš hustá pražená krupicovka. Když dáme více, bude to sladkost. Společně s rozinkami můžeme přidat i jakýkoliv kompot nebo nakrájené ovoce. Variace nekonečné...



Simply Wonderful
Složení:
6 dl sušeného mléka, 2 dl moučkového cukru, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 1 pl smetany
na dochucení: citronová kůra, rozinky, nasekané oříšky, kokos, karobový prášek nebo mletý kardamon

Příprava:
Sušené mléko a cukr prosijte do větší mísy, přidejte změklé máslo, vanilkový cukr, ochucovadlo a smetanu a dobře propracujte. Těsto má být vláčné, aby z něho šly tvořit kuličky. Pokud se drolí, přidejte máslo nebo lžíci smetany. Kuličky nechte v chladu ztuhnout. Vypadají velice pěkně ze dvou těst různých barev. Barvit můžete například špetkou kurkumy.

Celozrnná pizza s baklažánem

300 g celozrnné mouky
100 g másla
2 čl soli
(1/2 prášku do pečiva)
1 větší lilek (baklažán)
ghí (nebo olej) na smažení
400g (1 plechovka) krájených loupaných rajčat
1 paprika
4 rajčata
100 g oliv
50 g mražené kukuřice
2 pl oregana
1 čl bazalky
sůl
500 g sýra (panýru nebo mozzarely)
špetky kurkumy a červené papriky
olivový olej

Z mouky, másla soli a vody uhněteme vláčné těsto. Můžeme do něj přidat prášek do pečiva anebo udělat klasické kynuté těsto s droždím, ale i bez toho je pizza docela dobrá. Těsto můžeme chvíli nechat odpočívat (není nutné) a mezitím si očistíme, umyjeme a nakrájíme na kousky papriku, rajčata a olivy. Pak těsto rozdělíme na 2-3 části a uválíme tenké placky, které dáme na předem vymaštěné plechy. Přímo na plechu je ještě můžeme dotvarovat a roztáhnout. Těsto by nemělo být tlustší než asi 4-6 mm. Plechy dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi 10 minut při 200°C . Baklažán mezitím nakrájíme na kousky a předsmažíme na pánvi s olejem nebo ghí pár minut z každé strany. Pak vyndáme první plech, utěrkou splaskneme, pokud se nám těsto nafouklo a pizzu ozdobíme: nejprve rozmačkanými rajčaty s plechovky (případně zředěného rajčatového protlaku), kterými potřeme skoro celé těsto, pak plátky baklažánu, kousky papriky, rajčat, kukuřice a oliv. Nakonec posolíme a posypeme oreganem s bazalkou. Podobně ozdobíme i druhý plech a pečeme opět asi 10-15 minut při 200°C. Pak plechy vyndáme, posypeme nastrouhaným sýrem, do kterého jsme před tím vmíchali špetku papriky s kurkumou a dáme opět péct na posledních 5-10 minut při 200°C. Nakonec zakápneme olivovým olejem.

Dvojbarevné Burfi (barfi)
1.díl
5 dl sušeného mléka (nejlépe polotučné)
1,5 dl mléka
150 g másla
1 dl cukru
1 vanilkový cukr

2. díl:
4 dl sušeného mléka
1,5 dl mléka
150 g másla
1,2 dl cukru
1/2 dl karobu

1. díl:
Rozmíchejte máslo, mléko a cukr a přiveďte k varu. Krátce povařte a vypněte vařič. Přidejte vanilkový cukr a dobře rozmíchejte. Potom za stálého míchání přidejte sušené mléko a důkladně zamíchejte, abyste odstranili hrudky. Teplé nalijte na malý plech nebo hluboký podnos o rozměrech asi 20 x 20 cm a rovnoměrně rozprostřete, aby vrstva byla asi 1 cm tlustá.

2. díl:
Rozmíchejte máslo, mléko, cukr a karob a přivěďte k varu. Krátce povařte a vypněte vařič. Za stálého míchání přidejte sušené mléko a důkladně zamíchejte. Nalijte jako další vrstvu na první díl, rozetřete a nechte rovněž vychladnout. Před podáváním nakrájejte na kostky.



Kofty ze špenátu a sýra
450 g čerstvého špenátu
1 pl ghí nebo rostlinného oleje
1 čl strouhaného čerstvého zázvoru
2 sušené drcené čili
1/2 čl kurkumy
1/2 čl garam masaly
1/2 čl mletého koriandru
1/4 čl asafoetidy
200 g panýru, vymačkaného a nakrájeného
2 čl soli
275 g cizrnové mouky
ghí nebo olej na smažení

Špenát důkladně opláchněte, odstraňte větší stonky a potom listy ponořte na několik minut do vroucí vody. Dobře je osušte a vymačkejte přebytečnou vodu. Na prkénku nakrájejte na malé kousky. Ve středně velké pánvi rozehřejte ghí nebo rostlinný olej a osmažte na něm zázvor a čili a po chvilce všechno další mleté koření. Přidejte nakrájený panýr a za stálého míchání jej smažte 1 minutu. Potom přidejte špenát. Osolte jej a přísady dobře zamíchejte vařečkou. Směs přeneste na hladkou pracovní plochu, přidejte cizrnovou mouku jako pojidlo a dobře propracujte.
Nyní vyválejte ze směsi 2,5 cm kuličky a osmažte je ve velké vrstvě ghí nebo rostlinného oleje, až získají světle hnědou barvu. Potom nechte okapat přebytečný tuk. Palak kofty jsou chutné, podávají-li se s rajčatovou omáčkou nebo se jedí pouze samotné.

Příprava a doba vaření: 30 až 40 min
.
Back to top
View user's profile Send private message  
Flowing_
kytky 8, meta: 24650
kytky 8, meta: 24650


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 24420

PostPosted: Sat 9.8.2008 10:20    Post subject: Reply with quote

Takže saláty pro spanish Smile

Ananasový salát
Různé druhy salátu (listový, ledový...) se natrhají na kousky, osolí, opepří, přidá s ek nim ananas na kostičky a osmahnuté kousky kuřecího masa. Zalije se dresinkem z majonézy, kysané smetany, hořčice a kopru.

Fenyklový salát
Fenykl nakrájíme nadrobno, natrháme listový salát, přidáme jablko na plátky a celer na hranolky. Zalijeme dresinkem z citronové šťávy, olivového oleje a soli. Můžeme přidat i zelené olivy.

Salát k pivu
Tlačenku nakrájíme na kostky, červenou a jarní cibuli nadrobno, promícháme, přidáme olivový olej, vinný ocet a dáme do lednice. Servírujeme se zeleným salátem.

Vajíčkový salát
Na talíř poklademe plátky vajec, potřeme dresinkem z olivového oleje, medu, dijonské hořčice a pažitky. Na to dáme natrhaný salát, nakrájíme čekanku a kapary, posypeme parmazánem a přidáme ančovičky. Opepříme a osolíme.

Těstovinový salát
Žlutou, červenou a zelenou papriku nakrájíme na kostky a orestujeme. Necháme vychladnout. Česnek, olivy, bazalku a petržel smícháme s paprikami a přidáme do těstovin. Zakapeme citronem.

Listový salát s prstruhem
Mrkev a zelené fazolky nakrájíme na kostky a spaříme ve vodě, do které přidáme pažitku, libeček, petřžel, sůl a vinný ocet. Na talíř dáme listový salát, čerstvý špenát a rukolu, na to dáme spařenou zeleninu a na to uzenou rybu. Polijeme omáčkou ze žloutku, vína, soli,pepře a kousků kozího sýra, kterou připravíme na vodní lázni.

Grepový salát
Bílý grep na kousky smícháme s plátky hrušek, zalijeme griotkou a opepříme červeným pepřem naloženým v octu. Necháme dobře vychladit a podáváme ke zmrzlině.


Jsou to takový zvláštní saláty, tak snad si z toho něco vybereš.
_________________
.
Back to top
View user's profile Send private message  
spanish.eyes
vi, ale nedba


Joined: 20 Nov 2007
Posts: 38645
Location: Praha

PostPosted: Sat 9.8.2008 10:33    Post subject: Reply with quote

flow je moc hodna a ma u me vyznamne plus Laughing ja jsem si rikala ze to musi byt zajimavy kdyz jsem si ty chute predstavovala dohromady.a jako prvni mi padl zrak na tu griotku,ja jsem uz vazne notorik Laughing az neco vyzkousim tak napisu dojmy
_________________
She's a rainbow and she loves the peaceful life
A change of heart comes slow..
*
Je třeba žít, je třeba milovat, je třeba tvořit
(JK)
Back to top
View user's profile Send private message  
Flowing_
kytky 8, meta: 24650
kytky 8, meta: 24650


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 24420

PostPosted: Sat 9.8.2008 10:35    Post subject: Reply with quote

spanish, kdyžtak mám ještě doma knížečku, kde jsou saláty z různých koutů světa, tak kdybys chtěla, tak ti to vyfotím
_________________
.
Back to top
View user's profile Send private message  
greenwood
seja feliz, menina


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 28540

PostPosted: Sat 9.8.2008 10:57    Post subject: Reply with quote

neni to muj recept, ale z apetitu a je to uzasne...jako ovoce se toho da pouzit spoustu, ja pouzila svestky:


Ingredience:

* svestky - presne mnozstvi vam nereknu, zalezi na tom, jak jsou veliky
* 200 g polohrubé mouky
* 200 g hrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* 180 g krupicového cukru
* 1 vejce
* 250 ml podmáslí (ja misto toho pouzila 15% zakysanou smetanu od yoplait a taky super)
* 125 ml rostlinného oleje
* tuk na vymaštění plechu
* Na drobenku:
* 250 g hrubé mouky
* 100 g másla, chladného a nakrájeného na kousky
* 250 g krupicového cukru (můžete použít i hnědý)
- ale z tohohle mnozstvi budete mit strasne moc ty drobenky, podle me staci i polovina


Postup

1. Ovoce nakrajejte, pokud je hodne stavnaty, tak posypte cukrem a troskou skrobu, aby pustilo stavu.

2. Všechnu mouku prosijte s práškem do pečiva. V míse utřete cukr a vejce, vsypte prosátou mouku a vlijte podmáslí a olej. Zpracujte měkké těsto.

3. Plech vymastěte a vyložte pečicím papírem; poté na něj rovnoměrně rozestřete těsto. Pokryjte ovocem.

4. Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Do mísy mezitím vsypte suroviny na drobenku a propracujte pomocí prstů. Drobenkou rovnoměrně posypte koláč.

5. Plech vložte na prostřední mřížku v troubě a pečte 30–45 minut (podle výkonnosti trouby) nebo dokud drobenka nezezlátne. Jak na tom těsto je, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky, je koláč hotový. Skvěle chutná teplý, vlažný i studený.
_________________
"Valeu a pena? Tudo vale a pena se a alma não é pequena" ~ Fernando Pessoa, Mensagem, Mar Português

“It’s dark because you are trying too hard.
Lightly child, lightly. Learn to do everything lightly.
Yes, feel lightly even though you’re feeling deeply.
Just lightly let things happen and lightly cope with them."
Back to top
View user's profile Send private message  
Suny
..........................


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 12995

PostPosted: Sat 9.8.2008 14:18    Post subject: Reply with quote

Nefertite wrote:



- 6 vajec (nebo 4)
- 210g cukru (140g)
- 180g polohrubé mouky (120g)
- Mražená lesní směs (vyjde to asi na 500ml, takže nekupovat to malé balení)
- 3x jahodový pudink
- Máslo (celé)

6 žloutků a 210g cukru smícháme, přišleháme mouku a nakonec sníh z bílků. Utřeme a dáme na vymazaný plech – upečeme v troubě na horký vzduch.
½ litru směsi doplníme do 1,2 litru vodou. Přidáme 3 jahodové pudinky, cukr (docela dost - dávám tak 4 vrchovaté lžíce, chce to ochutnávat a podle chuti přidávat, ale ty řezy nemají být nějak moc sladké) a pomalu vaříme až do zhoustnutí. Poté mícháme do vychladnutí a přidáme jedno celé máslo, které do „pudinku“ zašleháváme.
Směs (vychladlou) nalijeme na již vychladlý piškot a dáme alespoň na 3 hodiny do lednice


jen bych poupravila to máslo, psala jsem sice celé, ale pak jsem to dělala s půlkou a bohatě to stačí a je to lepší!!
_________________

If you want to make God laugh, tell him about your plans.

-Woody Allen-
Back to top
View user's profile Send private message  
anika
kytky 4, meta: 3750
kytky 4, meta: 3750


Joined: 06 Jan 2007
Posts: 3658
Location: mezi nebem a zemí

PostPosted: Sun 10.8.2008 19:25    Post subject: Reply with quote

Zapečený losos s kmínem a parmazánem (bohužel nemám foto)
čerstvého lososa umyjeme a osušíme. Posypeme solí a obalíme v hladké mouce. Zapékací misku vymažeme máslem a poklademe lososem. Posypeme drceným kmínem a zalijeme rostlinnou šlehačkou. Pečeme do změknutí. Tak 10 minut před koncem pečení posypeme parmazánem a necháme zezlátnout.
Jako příloha jsou výborné pečené brambory nebo brambory ve slupce.
A salát

Brou chuť Smile
_________________
„Nechtěj být člověkem, který je úspěšný, ale člověkem, který za něco stojí.“
— Albert Einstein
Back to top
View user's profile Send private message  
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Jídlo All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2, 3 ... 116, 117, 118  Next
Page 1 of 118

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
additional terms