Inspirovala mě diskuze na jiném fóru, kde se objevily ohlasy jako např.
-po škole na takových 20 let do soukromého sektoru...vydělat si nějaké peníze..prostě se zabezpečit. A pak jak budu unavený podnikáním a přesčasy....huráááá do státního nebu učit na výšku:)))Teplé místečko kde se člověk nepředře a nějakou tu korunu tam vydělám taky..dobrý plán ne?)
-jaký máte zkušenosti s prací v soukromé sféře? haha...
jasně ž je to tam pružnější - ale taky pružnější v tom jak troubu oškubat, každý přidání si musíte vydupat apod.
spokojený státní zaměstnanec s tabulkovým platem je na tom možná líp a kolektiv je taky lepší pokud je v práci pohoda a klid a jasně daný pravidla odměňování i propouštění
Taky myslíte, že zaměstnání v soukromém sektoru = větší zkušenosti, lepší plat, mnohem delší pracovní doba, člověk musí "makat".. x zaměstnání ve státním sektoru = menší zkušenosti, nižší plat, pevná pracovní doba a člověk se nepředře?
Spolužáci, kteří odešli do veřejné správy, se mi zdají spokojenější než ti ze soukromé sféry a navíc mají paradoxně i vyšší platy, čas na své koníčky a hodně výhod, kteří ti ze soukromé sféry nemají.
Na druhou stranu v soukromé sféře se po několika letech mzda zvedá rychle, ale za jakou cenu? (asi jsem ovlivněná tím, že známý, který začal po škole podnikat, dostal nedávno infarkt, ve 32 letech, on ale žil naprosto šíleným stylem života, jeho pracovní den měl tak 20 hodin, neustále se dopoval energy drinky a kafem, stresoval se, jedl jen pokud měl chvilku času mezi jednáními apod., teď by měl zpomalit, ale začíná se chovat stejně, jako předtím )
Čemu dáváte přednost vy?