sfera.pravy.net Forum Index
sfera.pravy.net
Krásné narozeniny, Byzzy! :)
Jeho šerá hmota/Jeho temné esence/His dark materials
Goto page 1, 2, 3  Next

Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc.
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Lenore

PostPosted: Mon 26.11.2007 11:13    Post subject: Jeho šerá hmota/Jeho temné esence/His dark materials Reply with quote

Koukám, že teď do kin jde Zlatý kompas (obávám se s*ačky Confused ) a při té příležitosti vyšly knihy v novém překladu (stejně jak u Letopisů Narnie, moc nechápu proč, asi na tom chtěl někdo vydělat a nepodařilo se mu koupit práva na překlad). Četli jste to někdo? Jestli ne, tak to koukejte napravit, protože za chvíli to budou všichni znát a budete mimo Laughing
Smutný, jak se knihy většinou dostanou do povědomí až po uvedení filmové verze Confused
Leňula
Feet planted firmly in the sky

PostPosted: Mon 26.11.2007 11:28    Post subject: Reply with quote

jsem v pulce prvniho dilu, mam to na seminar z britske detske literatury... Razz a je to pekny, ale ten preklad, do ktereho jsem nahledla, je prisernej... Embarassed

scholars = scholárové Rolling Eyes

“We don’t need a list of rights and wrongs, tables of dos and don’ts: we need books, time, and silence. Thou shalt not is soon forgotten, but Once upon a time lasts forever.”
Back to top
View user's profile Send private message  
Lenore

PostPosted: Mon 26.11.2007 11:32    Post subject: Reply with quote

jo, scholárové mě taky dostali Laughing ale nakonec mi ten překlad přišel celkem v pohodě, nějak jsem si na to zvykla.. a ty druhé dva díly překládal někdo jiný.
Nový překlad jsem ještě neviděla, jsem na to docela zvědavá. I když teda jeho temné esence se mi moc nelíbí, ale on ten název snad ani nějak dobře přeložit nejde Confused
Lenore

PostPosted: Mon 26.11.2007 13:49    Post subject: Reply with quote

Teď jsem se pro zajímavost podívala do Jungmannova překladu Ztraceného ráje a "dark materials" tam překládá jako "látka mrákotná" Mr. Green
I když teda látka se mi líbí víc než hmota nebo esence. Na druhou stranu hmota se dá brát i jako narážka na dark matter, což má v knize svoje opodstatnění. Takže asi hmota u mě vede.
(Chápu, že moje translatologické kecy tady nikoho nezajímají Laughing Embarassed )
Leňula

PostPosted: Mon 26.11.2007 14:27    Post subject: Reply with quote

a tys ty knihy prelouskala vsechny? nam je scotsman desne zurive vychvaloval, tak jsem se do toho pustila, ale ted dostal jaksi privilegium jisty tom jones... Rolling Eyes

“We don’t need a list of rights and wrongs, tables of dos and don’ts: we need books, time, and silence. Thou shalt not is soon forgotten, but Once upon a time lasts forever.”
Back to top
Lenore

PostPosted: Mon 26.11.2007 14:31    Post subject: Reply with quote

Jo já jsem to četla už před několika lety a je to fakt super Smile Ale přijde mi, že to teda hodně přesahuje dětskou literaturu, hlavně ten poslední díl už je taková metafyzika... Hodně to vychází z Paradise Lost, už vlastně ten název.

Jinak tady jsou stránky toho filmu
http://www.goldencompassmovie.com
Leňula

PostPosted: Mon 26.11.2007 14:33    Post subject: Reply with quote

ja nevim, jestli na ten film chci jit... prave ze me to hodne bavi a nechci aby mi to zhollywoodovali. Sad taky me prekvapilo, ze v detsky knizce jsou citaty z miltona. Smile

Back to top
Lenore

PostPosted: Mon 26.11.2007 14:40    Post subject: Reply with quote

No já se toho filmu taky bojim, asi bych si to chtěla nejdřív přečíst, než bych na to šla do kina. Ani to obsazení se mi moc nelíbí asi až na Nicole Kidman.
Ale zase to můžou být hezký ilustrace Laughing

Edit - teď jsem si na těch stránkách udělala test, jakýho mám daemona Laughing A vyšla mi nějaká liška Agapius Myslik

Last edited by Lenore on Mon 26.11.2007 14:44; edited 1 time in total
Back to top
Leňula

PostPosted: Mon 26.11.2007 14:41    Post subject: Reply with quote

nicole kidman hraje lyrinu matku? ty jo, ta by se mi na to hodila, je takova spravne studena. Smile

Back to top
Lucrezia
kytky 5, meta: 7050
kytky 5, meta: 7050

PostPosted: Mon 26.11.2007 16:34    Post subject: Re: Jeho šerá hmota/Jeho temné esence/His dark materials Reply with quote

Lenore wrote:

Smutný, jak se knihy většinou dostanou do povědomí až po uvedení filmové verze Confused

treba me to na druhou stranu ani smutny neprijde Smile teda jako vetsinou ma knizka a spisovatel mnohem vic, nez film, ale zas film tu knizku muze zviditelnit a lidi aspon zacnou vic cist.
I kdyz je fakt, ze nekdy se mi to az protivilo, treba u LOTR Confused
Back to top
Leňula

PostPosted: Sun 16.12.2007 13:34    Post subject: Reply with quote

lenore, prosim te, budu na tuhle knihu psat zaverecnou esej... vyskytuji se carodejnice i v dalsich dvou dilech, nebo jen v prvnim? Embarassed chci srovnavat magicky svet v HP a HDM... tak jestli je mam shanet, nebo ne...

Back to top
Lenore_
Guest

PostPosted: Sun 16.12.2007 14:44    Post subject: Reply with quote

ty díly jestli máš shánět? určitě Mr. Green

ale čarodějnice už tam myslím nejsou, nebo nehrají významnou roli.. možná úplně na konci v závěrečném boji (ale jsou tam zas jiný bytosti.. nevím jestli úplně "magický", počítají se andělé? Mr. Green )
Back to top

Leňula

PostPosted: Sun 16.12.2007 15:03    Post subject: Reply with quote

no to ja si je sezenu, to se neboj, ale jestli mam honem makat, abych to stihla precist a do 14/1 odevzdat esej... Laughing potrebuju carodejnice. Smile tak ja se zeptam profesora... Smile

Back to top
Leňula

PostPosted: Sun 16.12.2007 15:05    Post subject: Reply with quote

byl jste nekdo uz na tom filmu?

Back to top
Lenore_
Guest

PostPosted: Sun 16.12.2007 15:59    Post subject: Reply with quote

Tak to já bych měla problém to do 14.1. nepřečíst Laughing Vždyť je to hrozně napínavý, ještě jak ten první díl končí tak blbě...
(ale budu si to muset přečíst znovu, už si to úplně nepamatuju)

Na film asi půjdu dneska, sice s tím pořád bojuju, vypadá to, že typicky vypustili veškerý myšlenkový obsah... ale aspoň budou hezký obrázky Laughing
Back to top

Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc. All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

Jump to:  
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum