Josie
tiež si myslím, že brať si ďalšiu pôžičku nie je práve najideálnejšie riešenie. Veľa ľudí si myslí, že tým vyrieši svoj momentálny deficit peňazí, ale v reále je často opak pravdou. Ono to totiž láka k ďalším nákupom a k ďalšiemu zadlžovaniu sa...
Problém je ten, že kým sa človek dostane na level, v ktorom má dobrú prácu a zarába toľko, aby si mohol dovoliť aj čo - to ušetriť, ubehne veľa času. Vieš, ja som v tvojom veku zažívala detto to isté
(no, teraz tu píšem ako dáka babka ). Mala som síce prácu, ale brutto plat 7.600,- Sk a môj vtedajší priateľ bol na tom podobne. Naše vyhliadky do budúcnosti boli.. ehm... strašné. Mojou jedinou záchranou vtedy bolo, že som bývala s maminou a nemusela som jej nič platiť. Tak som si mesačne vedela odložiť aspoň tú tisícku-dve. Môj vtedajší priateľ za mnou chodil na Wartburgu, dovolenky sme trávili maximálne tak na Balatone, lebo na viac sme nemali... Ale stále som dúfala, že sa to zmení. A zmenilo sa.
Síce sme sa potom rozišli, ale obaja sme sa dostali do toho "vyššieho levelu". Ja som si našla lepšie platenú prácu, on si založil s minimom peňazí firmu, a teraz má obrovský barák s garážou pre 6 áut
. Ale trvalo nám to asi 5 rokov, kým sme sa sem dopracovali. Keby mi bol vtedy niekto povedal, že raz budeme takto žiť, by som mu asi nebola verila.
Týmto celým chcem povedať asi toľko, že aj keď sa ti teraz celá vaša situácia zdá byť desná, nemusí to takto byť naveky. Záleží na tom, aký prístup má tvoj priateľ k peniazom. Asi od neho nebolo najmúdrejšie pokupovať si veci, na ktoré nemal peniaze, ale o.k., keď už sa stalo, treba sa cez to nejako dostať, splatiť všetky dlhy a v budúcnosti narábať s peniazmi opatrnejšie. Podstatné je, aby sa ďalej nezadlžoval a aby si čím skôr vysporiadal účty (aj za cenu dočasného obmedzovania sa, čo asi nebude moc príjemné).
Linda
teda, nemyslela som si, že mu dáš ešte šancu..