sfera.pravy.net Forum Index
sfera.pravy.net
Krásné narozeniny, Byzzy! :)
Genderova rovnost
Goto page Previous  1, 2, 3  Next

Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc.
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Lenore

PostPosted: Thu 6.12.2007 13:04    Post subject: Reply with quote

Tak já bych chtěla vidět, jak by to brali muži, kdyby v ústavě byla jenom prezidentka a poslankyně Mr. Green Laughing

Jinak já tohle řešení diskriminace v jazyce nemám moc ráda, jazyk se vyvíjí sám a odráží do jisté míry realitu a naše myšlení... takže asi na tom něco bude, ale je to spíš indikátor. Násilným zásahem do jazyka se nic nevyřeší.

S tím, že je v češtině mužský rod bezpříznakový dokážu žít celkem v klidu.
ephelides
*louloute*

PostPosted: Thu 6.12.2007 19:20    Post subject: Reply with quote

mexxie wrote:
nikdy neměla pocit, že by mě někdo nebral vážně nebo že bych něco nemohla pro to, že jsem žena

to ja teda jo, u nas maji chlapi vic prilezitosti a to dost jednoznacne, a to se nebavim o tom ze meli na vyplatnici o 5litru vic
Back to top
View user's profile Send private message  
Ruth A.
sort of mental masturbation

PostPosted: Thu 6.12.2007 19:43    Post subject: Reply with quote

jediný, co mě vytáčí jsou koncovky ová u zahraničních jmen, na to jsem alergická
Back to top
strawberry
kytky 4, meta: 2950

PostPosted: Thu 6.12.2007 19:53    Post subject: Reply with quote

mexxie wrote:

Mně tady ty "feministické" řeči přijdou hrozně zakomplexované.

mne prijdou spis jako prezitek. ja jsem se nikdy nesetkala s nerovnopravnosti, ani nikdo v mem blizkem okoli. naopak, zeny maji jeste o jednu zbran vic Twisted Evil

a biologicke rozdily proste budou i kdyz se postavime na hlavu. to uz je pak fanatismums

co se mi nelibi je "pozitivni diskriminace"--jestli se to tak da nazvat--tusim treba v dansku, kdy ve vedoucich pozicich musi byt aspon polovina zen. jestli chceme vedouci pozice, tak bychom mely spis hnout zadkem a ne se dovolavat ulev
Back to top
Kyo
kytky 5, meta: 7050

PostPosted: Thu 6.12.2007 19:57    Post subject: Reply with quote

kostra wrote:

mne prijdou spis jako prezitek. ja jsem se nikdy nesetkala s nerovnopravnosti, ani nikdo v mem blizkem okoli. naopak, zeny maji jeste o jednu zbran vic Twisted Evil

a biologicke rozdily proste budou i kdyz se postavime na hlavu. to uz je pak fanatismums

co se mi nelibi je "pozitivni diskriminace"--jestli se to tak da nazvat--tusim treba v dansku, kdy ve vedoucich pozicich musi byt aspon polovina zen. jestli chceme vedouci pozice, tak bychom mely spis hnout zadkem a ne se dovolavat ulev

no krasa, se vsim 100% souhlasim Smile
strawberry

PostPosted: Thu 6.12.2007 19:59    Post subject: Reply with quote

Kyo wrote:

no krasa, se vsim 100% souhlasim Smile

a sakra, v tom pripade je neco spatne Paranoidnik
Back to top
Kyo

PostPosted: Thu 6.12.2007 20:03    Post subject: Reply with quote

ne, ja jsem vsechno z toho co jsi napsala uz psal a ne jen sem a ne jen jednou.. ale bouchlo me to do oci.. tohle bych cekal spis od Matyldy, ne od tebe Smile
Milan
kytky 2, meta: 450
kytky 2, meta: 450

PostPosted: Thu 6.12.2007 20:38    Post subject: Reply with quote

Tornado_Lou wrote:
to si nemyslim...myslim si, ze kdyby nastala situace, ze se sejdou muz a zena shodnych kvalit, ze by mnozi zvolili muze...je to takovy vzity stereotyp...argumenty typu, ze muz je odolnejsi vuci stresu a podobne blaboly...

S tim souhlasim. Bohuzel je to tak, ze u zeny proste materska hrozi, at rika cokoli. A zamestnavatel proste musi s vetsi pravdepodobnosti pocitat, ze bude muset za zenu hledat zastup na nejaky celkem neurcity cas.

mexxie wrote:
na fakultě od loňska děkanku Smile
A jestli tenhle stat jednou bude mit prezidentku, tak to bude ona Wink
Back to top
Geike
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

PostPosted: Thu 6.12.2007 22:23    Post subject: Reply with quote

já tady ty feministické řeči nemám ráda, a úvodní článek na mě působí tak, jako kdyby to byla slohovka ze střední školy... Confused

nedávno jsem do aj psala essay na téma: "why are there so few women in senior managerial positions?" - vídím to vcelku simply...když chce být ženská poslankyně, prezidentka, manažerka nebo ředitelka zeměkoule, klidně může, pokud bude dost ambiciózní..."problém" je myslím v tom že je fakt málo žen které to tak chtějí...většina si stejně dříve nebo později uvědomí, že životní štěstí jí přinese spíš rodina a teplo domova, proto se věnuje tomuhle - případně obojímu, rodině i kariéře, případně jen práci, je to na ní...v tomhle jsou chlapi od přírody zvýhodnění, na nějaké děti se nemusí ohlížet...co mi přijde jako sviňárna jsou ty vyšší platy chlapa, když dělá stejnou práci jako ženská, to je nefér...a ze strany zaměstnavatele chápu, že pokud má vybrat mezi chlapem a stejně kvalifikovanou a schopnou ženskou, vybere chlapa...proč by si to sám dělal složitější, že.

jinak si myslím že by se paní feministky měly zabývat něčím užitečnějším, než vymýšlením návrhů změny ústavy, přijde mi to jako nesmysl vzhledem k reálné pravděpodobnosti nějaké změny...=)
Back to top
Kyo

PostPosted: Sun 9.12.2007 0:24    Post subject: Reply with quote

z http://www.svaz-muzu.cz

Život ženy v obchodním světě

Příspěvek na téma Rovné příležitosti, který přednesl viceprezident Českého svazu mužů Miroslav Salač na konferenci Život ženy v obchodním světě, kterou pořádala Asociace podnikatelek a manažerek dne 22.11.2007 v Liberci.

Vážené dámy podnikatelky,
dovolte mi Vás pozdravit jménem více než 18 000 členů a členek Českého svazu mužů.

Rovné příležitosti jsou aktuálním tématem současnosti. Začnu tím, že já si myslím, že právě vy podnikatelky a manažerky jste tím nejlepším důkazem toho, že rovnost příležitostí v Česku existuje. To jak ji každý uchopí je otázka jiná.

Aktivity některých spolků, které se domáhají rovnosti ve výsledku, jsou snahou o návrat do dob minulých, kdy jsme měli všichni stejné žaludky. Považovat za diskriminaci to, že nás příroda obdařila či neobdařila nějakými dispozicemi je cesta do nikam. Já si také myslím, že je nespravedlivé, že mám málo vlasů, že jsem se nenarodil jako modrooký blondýn, ani jako žena, nemohu se tak zúčastnit dobře dotované soutěže krásy.

Usilovat cestou zákona o nápravu těchto nerovností by bylo nesmyslné a v konečném důsledku by to přineslo zase jenom nerovnost. Protože pokud chceme někoho pozitivně diskriminovat, tedy zvýhodnit na straně jedné, tak je jasné, že tím někoho znevýhodníme na straně druhé. Z tohoto důvodu by pro podnikatele a podnikatelky mělo být důležité, aby do jejich aktivit co nejméně kdokoliv zasahoval, potažmo stát. I kdyby to mělo být ve jménu sebeušlechtilejších cílů. Domnívám se, že vy jako podnikatelky víte velmi dobře o čem mluvím.

Stejně tak bychom mohli hovořit o platové diskriminaci, ale věřím tomu, že ani jedna z vás nedává někomu větší plat za stejné množství odvedené práce jenom proto, že má v kalhotách biologickou odlišnost.

Další pseudorovností podle mě jsou snahy prosadit kvóty do politiky. Já si myslím, že vás úspěšné ženy tohle musí urážet, když vám někdo apriori naznačuje, že jste dobrého výsledku dosáhly „nefér“, aniž by hodnotil vaše odborné kvality či schopnosti.

Zde bych také rád připomněl, až se některá z vás dostane do politiky - a já jsem přesvědčen, že ženy do politiky patří - nezapomínejte na nás na muže. Stáváme se často svědky, jak se z nadějných političek stanou přes noc obhájkyně pouze ženských práv. Potom se diví, že ztrácí - pro ně z neznámých důvodů - podporu mužů. Vůbec si neuvědomují, že už nejsou nestrannými političkami, že zapomněli na rovný přístup k oběma pohlavím.

Osobně mně na celém gender byznysu vadí striktní dělení na ženy a muže. Já si myslím, že je důležitá rovnost ve smyslu rovnoprávnosti. To znamená, že my všichni bez ohledu na pohlaví, máme a musíme mít Ústavou a zákony zaručena stejná práva a stejnou příležitost na startu. Výsledek závisí na každém z nás.

Rád bych, ale nyní od tématu rovných příležitostí odběhl. Do světa, kde rovné příležitosti mají možná trochu jiný rozměr. Do světa, kam – podle mě - dělení na ženy a muže patří.

Já bych tu chtěl dnes říct pár slov za sebe, protože se mi zdá, že se v tom celém debatování o rovných příležitostech žen a mužů se tak trochu zapomíná na důležité hodnoty. To je rodina, vzájemná úcta a tolerance mezi muži a ženami. Kde snahy o rovnost nebo spíš o stejnost nemusí být tou správnou cestou.

Tady bych se chtěl trochu pozastavit a říct pár slov k vám nejen jako k podnikatelkám a manažerkám, ale především jako k ženám.

Chtěl bych Vám popřát abyste byly úspěšné nejen v podnikání, ale také v osobním a rodinném životě. Jsem přesvědčen, že dnes již existuje velká řada mužů, kteří obdivují úspěšné ženy, podporují je a radují se z jejích úspěchů.

Samozřejmě, že někteří z nás se budou muset naučit vymanit z historické role živitele. Možná to bude zase v opačném případě řadě nových mužů vyhovovat, když budou v mateřské péči své manželky, která je bude rozmazlovat.

Rád bych tady poděkoval všem ženám, které zvládají být vedle podnikání i dobrými matkami. Díky vám jsme my muži na světě. Matky nás muže provází na samém začátku života, později jste našimi vzory často i při výběru našich budoucích partnerek.

Sám dobře vím, že není kolikrát snadné skloubit podnikatelskou kariéru s rodinným životem a vyhovět spravedlivě všem rodinným příslušníkům dle jejich představ v souladu „s takzvaným rovným přístupem“.

Rád bych také zdůraznil, že staletí obdivujeme vaši krásu, potřebujeme vaši lásku a přáli bychom si, abyste pro nás zůstaly stále ženami. Abyste se nebály zůstat jiné než my - muži, abyste zůstaly opačným pohlavím, které nás muže přitahuje, pro které píšeme básně, skládáme symfonie, malujeme obrazy a občas ztrácíme hlavu a stavíme Tádž Mahal.

Na závěr bych si jménem mužů přál, abyste nás stále ještě potřebovaly, i když jste úspěšné a samostatné podnikatelky. Přeji vám, aby vám podnikání přineslo tu správnou míru seberealizace, aby vás nepřipravilo o čas, který byste rády věnovaly svým blízkým. Samozřejmě, hlavně nám mužům. Aby snaha o rovnost byla cestou k vzájemnému porozumění nikoliv studenou válkou.
Ester
kytky 7, meta: 12150
kytky 7, meta: 12150

PostPosted: Sun 9.12.2007 10:19    Post subject: Reply with quote

Pěkný proslov, výstižný a zároveň vtipný. Líbí se mi hlavně ten názor na kvóty v politice, dobrá politička se tam dostane stejně, zatímco jinak by se mohlo snadno stát, že tam budou ženy vyloženě do počtu, bez ohledu na to, jestli jsou schopné nebo neschopné.
Kyo

PostPosted: Sun 9.12.2007 11:19    Post subject: Reply with quote

hezky je taky tohle

Nerovnost pohlaví mezi programátory

Dotaz

V sobotu přišel na svaz mužů zajímavý dotaz od jednoho programátora. Zamýšlel se nad tím, proč ubývá programátorek? Byť je to obor čistý, není manuálně náročný a lze ho dělat i formou homeworkingu, žen je v něm poskrovnu. Dotaz je samozřejmě zlehčený, ale podstata nutí k zamyšlení.

Dobrý den,
už nevím, kde si postěžovat, obracím se tedy na vás.

Živím se dlouhá léta (vlastně už desetiletí) jako programátor. Za dobu své profesní činnosti sleduji, jak ubývá procentuální zastoupení programátorek. Zatímco před rokem 1990 jich bylo relativně dost, nyní považuji situaci za přímo kritickou až tragickou. Přijdu-li do nějaké firmy mezi programátory - prakticky samý chlap. Jdu-li na nějaký seminář pro programátory – samý chlap. Na školení programování se hlásí - samí chlapi. Jdu-li na jiné setkání s programátory, například do hospody - opět samý chlap. Když se s tímto problémem vypláču na rameni jinému programátorovi, buďto se směje, nebo krčí stejně bezradně rameny jako já.

Kam se ztratila dřívější zábavná pestrost v programátorském koutku? Před kým se mám vytahovat svými schopnostmi a elegantním kódem? Kolega programátor neumí projevit to správné pochopení a obdiv jako žena. Naopak, spíš kouká, jak by kód zkritizoval a co by on udělal lépe. Uznejte, toto povolání je čím dál tím smutnější. Přitom vůbec neplatí, že by muži své ženské protějšky vytlačovali, ba právě naopak, více programátorů by uvítalo ve svých kolektivech ženský element.

Co dělají feministky protlačující kvóty rozdělení podle pohlaví všude možně? Proč také nestanoví kvótu, že v programátorských týmech musí být, řekněme, minimálně 10 procent programátorek? Vždyť programátorská profese je ve srovnání s jinými profesemi finančně lukrativní. A považuji za možné, že někde by mohla programátorka brát za stejnou práci i víc peněz než muž – jen proto, že je ženou. Jak sleduji činnost feministek, dělají jen samé neužitečné věci. Tedy, nic pro nás, programátory. Musím se tedy bít za práva mužů sám - chci víc programátorek!

Abych nemohl být nařčen, že jen melu naprázdno pantem a planě si stěžuju. Pokoušel jsem vychovat z několika žen programátorky - jak v rodině, tak i jinde. Výsledek je tristní: 0.

Můžete s tím něco udělat?
Wink

S pozdravem Z.H.

Nerovnost pohlaví mezi programátory

Odpověď

Vážený pane, i já patřím mezi muže, kteří museli celý život studovat převážně v mužském kolektivu. Jsem absolventem technického oboru - ČVUT Fakulta elektro, kde to s ženskými pohlavím bylo vždy na štíru (v kruhu jsme měli pouze jednu příslušnici opačného pohlaví). Vždy jsem strašně záviděl kamarádům studujícím na "peďáku", kteří byli vystaveni denodenním svodům a mohli si dovolit dělat drahoty. To mluvím o létech osmdesátých.

Situace se dnes kupodivu nezlepšuje, přestože jsou plné noviny článků podporujících sebedůvěru žen v technických předmětech. Dokonce jsou pořádány kursy pouze pro ženy v rámci projektů Ženy do IT za peníze daňových poplatníků. Stav žen v oblasti IT se - dle mých zkušeností - významně nemění. Doufám, že to není kvalitou kursů.

Otevřel jste velmi zajímavou oblast. Například můj mladší syn se rozhodl ve svých 14 letech, že bude programátorem. Od toho se odvíjelo jeho rozhodnutí co studovat po ukončení základní školy. V úvahu připadal víceméně jeden obor na střední elektrotechnické škole se zaměřením na počítače. Jelikož se jedná o "prestižní" obor na který se hlásí velké množství uchazečů, tak škola nastavila přísná pravidla bez ohledu na pohlaví.

Přijetí proběhne na základě výsledků studia na ZŠ dle těchto kriterií:
1. výsledek testu „CERMAT“ (celostátní zkouška na ZŠ) max. 129 bodů (51,6 %)
2. výsledky studia v 1. pololetí 9. třídy ZŠ max. 35 bodů (14,0 %)
3. výsledky studia ve 2. pololetí 8. třídy ZŠ max. 30 bodů (12,0 %)
4. výstupní hodnocení ze ZŠ max. 2 body (0,8 %)
5. umístění v olympiádách a soutěžích na ZŠ (6. – 9. třída) max. 15 bodů (6,0 %)
Dalším kritériem bude osobní pohovor konaný v den 1. kola přijímacího řízení.
6. osobní pohovor (23. 4. 2007) max. 39 bodů (15,6 %)
Pohovor v délce cca 10 minut bude veden ve "společenském" duchu a bude sledovat motivaci studenta, komunikační schopnosti, základní znalosti a jiné drobné detaily.

Na základě tohoto výběrového řízení bylo vybráno 30 uchazečů z 91 zájemců, kteří splnili požadovaná kritéria. Zůstává s podivem, že to je 30 kluků. Do tohoto týmu se nedostala ani jedna holka. Nevím, zda-li se vůbec nějaká hlásila, jelikož škola nikde pohlaví neuvádí. Pořadí se řídí striktně počtem dosažených bodů. Nyní hledejme spravedlnost. Věřím tomu, že by genderové aktivistky našly celou řadu pochybení. Ale kritéria jsou spravedlivá a rovná pro obě pohlaví. Navíc minimalizují subjektivní hodnocení komise. Kde je ten zakopaný pes?

Vrátím se o pár let zpátky, kdy jsem na stejné škole studoval obdobný předmět, který také patřil mezi ty „prestižní“. Byl to obor zaměřený na slaboproud s názvem Měření a regulace. Ve třídě s námi začínalo 9 holek. Nyní po dvacetipěti letech je možné se podívat zpátky, čím se jednotlivé holky živí, zda-li zůstaly věrné oboru. Ani jedna. První z nich odpadla pro nezájem již v prváku. Dvě jsou učitelky, jedna účetní, jedna prodavačka, jedna prodává bižuterii, další prodává barvy, jedna je dělnice, jedna je podnikatelka. Chlapi jsou věrní oboru v 95%.

Co je správné? Zabránit formou kvót devíti talentovaným jedincům získat vzdělání v oboru, který si výslovně přejí studovat? Bylo by spravedlivé a rozumné zavést pro ženské pohlaví afirmativní akce, které v konečném důsledku stejně nemají pro společnost praktický dopad? V této chvíli jsem zastáncem volné soutěže. Ať příležitost dostanou jenom ti nejlepší, kteří se předchozí dva roky snažili, aby splnili náročná kritéria - bez ohledu na pohlaví!

Jelikož každá hůl má dva konce, tak člověk by měl vidět i dopady, které dané řešení přináší. Holky se většinou hrnou na netechnické obory. V tom by asi nebyl problém. Já vidím hlavním potíž v tom, že vzniká spousty neužitečných pseudooborů, které nemají praktický přínos a navíc absolventky nemají v praxi uplatnění. Příkladem jsou veškerá genderová studia. Vystudovaným absolventkám nezbývá nic jiného než nacházet problémy všude možně a zejména tam, kde žádné nejsou. Doslova bych řekl, že se je snaží uměle vytvářet, aby bylo co napravovat. Přijde mi naprosto zbytečné přepisovat Ústavu, sledovat za peníze daňových poplatníků, zda-li v médiích vystupuje více žen či mužů apod., výčet by vydal na samostatnou knihu.

Pro zajímavost ještě přidám pár dat z příručky Muži a ženy v datech 2005
Segregace podle sektorů a profesí:
Zastoupení žen a mužů v jednotlivých sférách ekonomiky je dosti nerovnoměrné. 70.4 % žen nachází uplatnění v terciální sféře (služby), 26.6 % žen je zaměstnaná v sekundární sféře (dobývání nerostných surovin průmysl a stavebnictví) a pouze 3 % žen je zastoupeno v primární sféře (zemědělství, lesnictví a rybolov). Naproti tomu muži pracují nejčastěji ve sféře sekundární (48.9 %) a také ve sféře terciární (45.8 %) a nejméně častým sektorem je pro muže terciální sféra (5.3 %). Genderové statistiky ukazují, že mezi typicky ženské povolání patří zdravotnické profese na střední úrovni, kancelářské práce středně-technického rázu a také profese zajišťující obsluhu strojů v textilním průmyslu. V těchto profesích je zastoupení žen téměř stoprocentní. Naopak muži téměř stoprocentně dominují povoláním souvisejícím s obsluhou a řízením technických zařízení a strojů včetně motorových a také dělnickým profesím z oboru stavebnictví, těžby dřeva a hornictví.

Takže co říci závěrem? Jestli chceme holky programátorky, tak nám nezbyde než zavést povinné kvóty. Pokud to má být v politice, proč by to nemohlo být v náboru na střední školy. Možná to narazí na drobný problém, že ženy nebudou chtít. Co potom? Zřejmě nezbude nic jiného než obsadit místa na technických oborech losem mezi dívkami. Jednu věc však nelze ženám v kolektivu upřít. Muži se snaží před nimi alespoň trochu chovat kultivovaně. Když mi syn popisuje co se děje v plně mužském kolektivu, tak vidím, že tam ženský prvek chybí. Proto i já volám, holky pojďte studovat technické obory opravdu to nic těžkého není a je tam spousta hezkejch klukůSmile

S pozdravem
Miroslav Salač

http://www.rovnopravnost.cz/
Lenore

PostPosted: Sun 9.12.2007 11:37    Post subject: Reply with quote

A co má být pointou toho článku?
Kyo

PostPosted: Sun 9.12.2007 11:41    Post subject: Reply with quote

Lenore wrote:
A co má být pointou toho článku?

ja myslim ze se to zdaleka netyka jen programatoru ale asi vsech povolani, u kterejch si kde kdo stezuje na to, ze tam jsou malo zastoupeny zeny. a ze jediny kdo tady rozlisuje na muze a zenu jsou v dusledku jen ty feministky Smile

proste rozdily jsou, budou a zensky kuprikladu v politice nebodou, protoze na to nemaj geny. prilezitost ma kazdej stejnou. a veskery snahy o opak jsou jen pozitivni diskriminaci zen a tedy diskriminaci muzu..
Lenore

PostPosted: Sun 9.12.2007 11:49    Post subject: Reply with quote

A jaký jsou prosimtě politický geny? Laughing

Ale jinak si taky myslim, že je to normální, že prostě ženy tíhnou k jiným profesím než muži. Pozitivní diskriminace mi přijde jako dost blbej nápad.
Jenže na druhou stranu je pravda, že když už si nějaká žena vybere typicky "mužský" obor, tak to rozhodně nemá jednoduchý a dalo by se říct, že je v tom diskriminovaná.
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc. All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3  Next
Page 2 of 3

Jump to:  
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum