sfera.pravy.net Forum Index
sfera.pravy.net
Krásné narozeniny, Byzzy! :)
Co říkáte na knihovnu pana Kaplického?
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18  Next

Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc.
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Rhiannon
Mrs. Bunny

PostPosted: Fri 26.10.2007 8:10    Post subject: Reply with quote

mne se taky zda s tim nadrazim, ze byla opravdu hodne spatne polozena ta otazka, ne? ze to nebylo srozumitelne Smile
BadHans
Nejstarší rebelka

PostPosted: Fri 26.10.2007 9:04    Post subject: Reply with quote

Co já vím, tak byla v Brně kdysi plánovaná podzemní šalina, takový skorometro Wink Wink

Nicméně zpět ke knihovně a kontroverzitě podobných staveb: když Eiffel postavil v Paříži svou rozhlednu, téměř všichni pařížané lomili nešťastně rukama, odvraceli zrak, označovali věž za "černý komín" a doufali, že se hned po světové výstavě zase rozebere a zmizí...

Pro lásku bych třeba zemřel... ale pro život jsem se narodil.

(melouny, pochopitelně)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website  
Tornado_Lou
kytky 6, meta: 8250

PostPosted: Fri 26.10.2007 9:07    Post subject: Reply with quote

a jak jim tedka eiffelka sype...stat v te fronte, aby se clovek dostal nahoru je o nervy Confused
Back to top
View user's profile Send private message  
Milan
kytky 2, meta: 450

PostPosted: Fri 26.10.2007 9:25    Post subject: Reply with quote

Jenze ta Eiffelova vez byla puvodne planovana docasne. Eiffelovka se zacala libit a stal ze z ni symbol, tak proto zustala. Zatimco knihovna je "na vecne casy".
Back to top
Tornado_Lou

PostPosted: Fri 26.10.2007 9:27    Post subject: Reply with quote

A kde je psano, ze z knihovny se symbol nestane? Wink
Back to top
Milan

PostPosted: Fri 26.10.2007 9:33    Post subject: Reply with quote

Mozne je i to, ze symbolem zacne byt. Teda symbolem jinych lidi nez fandu Futurami nebo manga. Ale problem je, pokud se tim symbolem nestane. Eiffelovka byla naplanovana k rozebrani po svetove vystave, pocitalo se s tim, ze pujde pryc. Kdyz knihovna za par let treba zacne vadit, tak se jen tak nerozebere. Nebyla by to urcite prvni hypermoderni stavba, ktera obdiv lidi neziskala.
Back to top
Tornado_Lou

PostPosted: Fri 26.10.2007 9:37    Post subject: Reply with quote

Milane a komu by jako mela zacit vadit?
Mne tady nevadi mzk v Brne...jdu si do ni proste pujcit knizky.
Stejne tak mi nevadi omega na namesti, nevadi mi parizska ctvrt la defance ani mi nevadi mrakodrapy v NY.
Vadi mi netolerance a mnoho povyku pro nic.
Vadi mi politikareni.
Vadi mi hladomor v Africe.
Proc by mi proboha mela vadit knihovna?
Maximalne se nekomu nebude libit...nedokazu si predstavit cloveka, ktereho by se to natolik osobne dotykalo, ze by kvuli tomu nemohl spat. To by byl bud blazen nebo nekdo, kdo nema nic jineho na praci.
Back to top
Milan

PostPosted: Fri 26.10.2007 9:53    Post subject: Reply with quote

Jestli se libi nebo nelibi mne, to nehraje zas tak velkou roli. Ale podstatni jsou lide z nejblizsiho okoli. Popravde si myslim, ze lide ze sousedstvi do toho maji hodne co mluvit. Preci jen koukat z okna na chrchel se uz nemuze byt nici povinnost. A globalne pokud se nebude libit? Co kdyz i soucasni zastanci po postaveni reknou, ze to je hrozne (taky se klidne muze stat, ze pak skoro vsichni rekneme, ze to je krasne, moznosti jsou otevrene)? Protoze neco proslo vyberovym rizenim neznamo jak a je to dilo slavneho architekta, tak jeste nemusime vsichni automaticky souhlasne prikyvovat. Pripadne globalni "nelibeni" muze prerust do vadeni.

Jak uz jsem driv, dokazu si tu budovu predstavit s jinou funkci nez je knihovna a hlavne ne za statni penize. Pokud si nejaky soukromy investor bude chtit postavit kancelarskou budovu tohoto rezeni, at to udela. Treba pak bude mit nejzadanejsi kancelarske prostory v praze. Takto je to trochu zneuziti okolnosti, kdy zadavatelem je stat a fakticky se tak ceka, ze nikdo vcetne stavebniho uradu nebo pamatkaru nebude delat problemy, ktere by soukromy investor se stejnou budovou mozna mel.
Back to top
maxmiliana
kytky 8, konec
kytky 8, konec

PostPosted: Fri 26.10.2007 10:09    Post subject: Reply with quote

nemáte právo číst tento příspěvek
Back to top
annysek
.

PostPosted: Fri 26.10.2007 10:12    Post subject: Reply with quote

max, takhle, asi..
Back to top
Rhiannon
Mrs. Bunny

PostPosted: Fri 26.10.2007 10:16    Post subject: Reply with quote

annysku, myslim ze to taky zavani nejakou extravaganci. Jen se podivej na ty okna v prizemi, jak jsou rozeskakany Twisted Evil
Milan

PostPosted: Fri 26.10.2007 10:17    Post subject: Reply with quote

Budova za statni penize? Nemusi vypadat normalne, ale nemela byse snazit prorazet uplne novy stal. Hlavne tady jde o to, ze cele je to vyhodne pro kaplickeho. Soukromy investor by se na takovy design hledal nesnadno, ale takto za statni penize se to proste nejak uplaca. A pokud ta budova bude prvni noveho skveleho chrchloidniho smeru architekrury, tak bude kaplicky strasne slavny. Pokud ta nebude obdivovana, tak se vlastne nic nestane. Knihovna tam rposte bude a hotovo. Pokud by byly problemy treba se stejnou kancelarskou budovou pri obsazovani prostor, tak se to dostane do povedomi a bude se vedet, ze kaplicky udelal budovu, ktera mela problemy. U statni knihovny kaplicky neriskuje temer nic, proto muze pokouset navrh chrchlu.
Back to top
Tornado_Lou

PostPosted: Fri 26.10.2007 12:16    Post subject: Reply with quote

Milane, proc tomu rikas chrchel?
Co si v zivote dokazal ty, ze se timto nevybiravym zpusobem vyjadrujes o dile nekoho jineho?
Back to top
maxmiliana
kytky 8, konec
kytky 8, konec

PostPosted: Fri 26.10.2007 12:25    Post subject: Reply with quote

nemáte právo číst tento příspěvek
Back to top
BadHans
Nejstarší rebelka

PostPosted: Fri 26.10.2007 13:28    Post subject: Reply with quote

Milan wrote:
Jak uz jsem driv, dokazu si tu budovu predstavit s jinou funkci nez je knihovna a hlavne ne za statni penize. Pokud si nejaky soukromy investor bude chtit postavit kancelarskou budovu tohoto rezeni, at to udela. Treba pak bude mit nejzadanejsi kancelarske prostory v praze. Takto je to trochu zneuziti okolnosti, kdy zadavatelem je stat a fakticky se tak ceka, ze nikdo vcetne stavebniho uradu nebo pamatkaru nebude delat problemy, ktere by soukromy investor se stejnou budovou mozna mel.

Tak to se pleteš. Architektura není o tom, postavit barák a pak se rozhodnout, co dáme dovnitř a jaké to tam vlastně bude (i když se nám to katalogy "typových" rodinných domků snaží namluvit). Pokud dobrý architekt navrhuje funkční budovu k určitému účelu, má to promyšlené a použít pak barák k něčemu jinému je velmi obtížné. Jistě, anonymní krabice s volnými "open space" patry se dá použít na cokoli, ale to není žádná velká architektura.

Kaplického návrh knihovny je promyšlený, jako ostatně většina jeho staveb. Hezký článek, kde vysvětluje některé aspekty stavby (například proč je nejvýhodnější a vlastně jediné rozumné řešení umístit sklad knih do podzemí) a kde najdete i řezy budovou, nákresy a podobně, je tady.

Milan wrote:
...podstatni jsou lide z nejblizsiho okoli. Popravde si myslim, ze lide ze sousedstvi do toho maji hodne co mluvit. Preci jen koukat z okna na chrchel se uz nemuze byt nici povinnost...

Pokud bys aplikoval tenhle postup, nikdy by se nic nepostavilo a bydleli bychom v roubenkách a kdyby si někdo postavil neobvyklou roubenku, dostal by od ostatních na držku.

Můj táta je architekt-urbanista (tj. nedělá baráky, ale územní plány obcí a měst, kdyby někdo nevěděl). Každá změna územního plánu musí projít veřejným projednáním a ještě *nikdy* se nestalo, že by někdo proti něčemu neprotestoval. Každý je zkrátka jiný, každý má jiný vkus a jiný názor.

Když jde ale o veřejnou budovu a potenciální vizuální monument, je třeba nechat rozhodnout odborníky. Názor laické veřejnosti je sice hezká věc, ale ti lidé tomu apriori nerozumí, mohou pouze říct "líbí/nelíbí" a k tomu se může (nebo nemusí) posléze přihlédnout. Ale mělo by být na odbornících, aby o tom rozhodli.

Pro lásku bych třeba zemřel... ale pro život jsem se narodil.

(melouny, pochopitelně)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website  
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc. All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18  Next
Page 16 of 18

Jump to:  
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum