|
sfera.pravy.net Přeji úspěšný rok 2025 pro všechny! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Člověk jsem duhová víla

|
Posted: Mon 20.1.2025 22:23 Post subject: |
|
|
Lolita: je krasna. Vypada, ze to bude ale energicky cislo  ale vy to zvladnete.
Jinak ja jsem trenovala psika sama, ale mela jsem online pomoc. Jela ksem presne dle toho, jak je to tam zarazeny. Je to border collie academy. Je to mirene na borderky, ale vzhledem k tomu, ze borderky muzou mit tak hrozne moc "issues", tak za me to je vhodny program pro jakehokoliv energickeho psa (dle me pokud dokazes usmernit extra chytrou borderku, tak dokazes pak podle toho uz trenovat jakekoliv dalsi plemeno, takze doporucuji alespon na par mesicu a nastudovat si to a pak muzes unsubscribe). Jde to tam hezky od Foundations az po fun a "nevyznamne" veci jako triky.
Byla jsem clenem rok : http://dingbattdogtraining.co.uk/
Jsoutam presne videa (kratke), jak postupovst plus strasne moc info olus facebook komunita. Stoji to asi 50 liber mesicne, coz je dost , ale levnejsi nez trener plus se tam dozvis vic jak od trenera.
Krom toho jsem pouzivala videa z youtube od "kikopup" a koupila jsem si jeji programy "household manners", "relationships essential" a "loose leash legends" (ten delam ted).
Podle me se diky tomu dozvis vic nez od trenera za hodinu. _________________ * Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *
** every action you take is a vote for the type of person you wish to become.
make peace, be kind.
|
|
Back to top |
|
 |
Lolita konec

|
|
Back to top |
|
 |
Člověk jsem duhová víla

|
Posted: Thu 23.1.2025 9:15 Post subject: |
|
|
nemáte právo číst tento příspěvek_________________ * Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *
make peace, be kind.
|
|
Back to top |
|
 |
Člověk jsem duhová víla

|
Posted: Sun 9.2.2025 9:17 Post subject: |
|
|
nemáte právo číst tento příspěvek_________________ * Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *
make peace, be kind.
|
|
Back to top |
|
 |
Člověk jsem duhová víla

|
Posted: Sat 15.2.2025 12:26 Post subject: |
|
|
make peace, be kind.
|
|
Back to top |
|
 |
Člověk jsem duhová víla

|
Posted: Thu 20.2.2025 14:40 Post subject: |
|
|
make peace, be kind.
|
|
Back to top |
|
 |
alishka kytky 7, meta: 12150

|
Posted: Thu 20.2.2025 16:55 Post subject: |
|
|
nemáte právo číst tento příspěvek_________________ Albert Einstein:
Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. u té první si tím však nejsem tak jist |
|
Back to top |
|
 |
Člověk jsem duhová víla

|
Posted: Fri 21.2.2025 7:25 Post subject: |
|
|
make peace, be kind.
|
|
Back to top |
|
 |
Lolita konec

|
Posted: Sat 22.2.2025 21:52 Post subject: |
|
|
Člověk wrote: | Mozna nekdy pro nekoho muze byt uzitecne..
Pisu seznam veci, ktere jsem trenovala/trenuji psika pro to, aby byl klidny a aby udrzel pozornost na me a dokazal se kontrolovat/dokazal z reakivity rychle prepnout na klid:
1. Odmenovani za klidne chovani/relaxovani doma I venku, kdyz to pes neceka
2. Mistecko/podlozka - psik je na svem miste, kdyz varime, zalevame kytky, delame neco, do ceho chce on zasahovat atd. Napred se uci jen tak mezi hrou a na par vterin/minut. Postupne se prodluzuje.
Stejne tak vkavarne, v parku (jen pozorovat psy/ptaky a relaxovat bez toho, aniz by musel reagovat/honit/stekat)
3. Handeling - dotknout se psika a nasleduje odmena. Ruzne typy hlazeni, drbani, postupne zvedat pacicky, roztahovat prstiky, koukat do ucha, sahat na zoubky, postupne ucit cesani a strihani drapku,nasazovani obojku atd
4. Prepinani mezi excitementem a klidem. Stridat hru s lezenim na poslozce a relxaci. Chvilku hra, chvilku relaxace, chvilku hra.. nauci mozek prepinat rychleji a dokazat se zklidnit
5. Focus na tebe - ocni kontakt (s panlsky nebo hrackou - dostane pamlsek/hracku, kdyz se na tebe podiva) - ruzna mista, aby se dokazal soustredit I v mistech, kde jsou vetsi distrakce
6. Bez cuchat - cuchani uklidnuje psa a je dobre ho to naucit na povel (hodis pamlsky do travy a "bez cuchat" pak se to dela bez pamlsku)
7. Impulse control - okolo jidla (dostane jen kdyz se uklidni, podiva se na tebe a az je mu dovoleno (jinak zakryjes pamlsek rukou), pri vychazeni z domu - musi pockat az je povoleno kit ze dveri, pomaha to s tim, aby se celkove ten pes dokazal lepe kontrolovat a byl klidnejsi a vic responsive na prochazkach, stejne tak se musi podivat na tebe a pockat nez je ku dovoleny vyjit, kdyz jste uz za dvermi, impulse control pri vystupovani z auta (po vystoupeni z auta se musi orientovat napred na tebe nez vyjdete ven, do te doby se nejde) - opet to neni jen o tom, abys ho peskovala, ale ovlivnuje to celkovejwho chovani a dokaze se lepe ovladat I v jinych situacich
8. Chuze na volnem voditku - opet je to impulse kontrol a pomaha over-aroused psum byt klidnejsi. Napred je treba trenovat naklidnych mistech, doma atd a postupne zvysovat narocnost. V tezkych mistech pouzivat postroj, kdy je psovi dovoleny tahat(ale lehce, ne jak tank).
9.Premack - pes dostane co chce pouze pokud poslechne/bude se orientation na tebe = muze jit cuchat kam chce, az kdyz se na tebe podiva/dovoli se atd. Stejne tak to jde udelat s jidlem ci pohybem (muze bezet za balonkem az kdyz se podiva a tu reknes "ok") -opet to ma obrovsky vliv na celkove mysleni psa a jeho sebekontrolu
10. Recall - mit ruzne zpusoby, jak zavolat psa (pokud najeden nereaguje, aby byla moznost zkusit jiny zpusov.. je antiproduktivni volat na psa 10x. Pes slysi dobre apokud nanej 10x volas, tak akorat oslabujes ucinnost sveho povelu a je velka pravdepodobnost, ze v udoucnu pes opet neprihde. To vse napred bez distrakci, pak distrakce - recall od osoby (napred ta osoba je pasivni, kdyz je pes uspesny, tak postupne muze se psem interaktovat/hrat, recall od psa, recall od cuchani atd.
11. Dej mi to - hracku, jidlo - postupne psa naucit, ze se nemusi bat ti dat to, co ma v puse. Nejprve za to dostane jeste lepsi vec a vratis mu to. Tim on vi, ze ti muze verit a dat cokoliv.
Resource guarding jidlo - chodit ke psovi, kdyz ji a prihazovat mu jidlo do misky. Tim nebude mit strach, kdyz se k nemu nekdo priblizuje, kdyz ji.
12. Sit/stay
13. Proofing- vsechno toto chovani proofovat pomoci distractions, vzdalenosti a duration (trvani). Vzdy zvysovat jen jednu z techto veci (bud distraction nebo vzdalenost..), nezvysovat vsechny najednou.
Pes by mel byt vzdy uspesny. Pokud neni, znamena to, ze jdes moc rychle a musis to udelat pro psa jednodussi, aby mohl uspet.
14. Sebeduvera - posilovat psovi sebeduveru (napr. Ho nechat jit po kmeni stromu atd, chvalit, kdyz zkouma neco, z ceho ma strach, ale nenutit ho).
To je jen takovy podle me nejvic dulezity seznam. Treba se to nekdy nekomu bude hodit. |
cloveku, tohle je bezva. asi to vytisknu a vyvěsim doma, abychom si to s mužem víc připomínali.
hodně těch věcí znám a aplikuju, ale je dobrý si to víc dostat pod kůži. měla jsem taky reaktivního psa, tak to byla nutnost. ale Desi se ukázala bejt dost pohodářka, což je naprostá pecka.
ale neznám 4. a líbí se mi, protože přepínat z klidu do vzrušení a naopak mi přijde jako dobrej mechanismus. a pak nezám to dopomáhání k přivolání dalším povelem, i když jsem to sama teď podvědomě začla používat. přivolání teď cvičíme jako základ a mnohdy to jde pěkně. někdy musím říct ke mně a pak ještě honem a slyší až na to druhý. a to mě štvalo, ale možná teda to dává smysl. když je úplně přeplá (tzn. jiný zvíře nebo pes), tak musím ještě dupnout nebo tlesknout. |
|
Back to top |
|
 |
Lolita konec

|
|
Back to top |
|
 |
Lolita konec

|
|
Back to top |
|
 |
Lolita konec

|
|
Back to top |
|
 |
alishka kytky 7, meta: 12150

|
Posted: Sun 23.2.2025 8:54 Post subject: |
|
|
nemáte právo číst tento příspěvek_________________ Albert Einstein:
Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. u té první si tím však nejsem tak jist |
|
Back to top |
|
 |
Člověk jsem duhová víla

|
Posted: Wed 26.2.2025 15:41 Post subject: |
|
|
Krasna
Takovy agility by se mi tez libilo a tak jsem si to predstavovala.
Ale my delame hodne handeling - jakoze na krery strane psa jsi atd a psi jen bezi rovne max preskoci tycku.
Snad se to nejak jeste rozjede.
Jinak k privolami - doporucuji praktikovat na 10m lajne a kdyz volas, tak bezet na druhou stranu.
Pokud pes nepribehne (na poprve!), tak vezmu lajnu a lehce za ni taham/cukam -je to pro ni annoying a necham toho az kdyz se zvedne a jde ke mne . A pes pochopi, ze privolani neni dobrovolne, ale povinne. Sheba tedy nema problem s privolanim (trenovaly jsme dlouho doma a pak v low distractions a vzdy dostane hrst odmen (nejen jednu), takze leti jak blazen, kdykoliv ji zavolam. Ale obcas nechce treba k pate (heel) nebo nechce neco prinest (napr. Kdyz si hrajem s hrackou a reknu ji, aby ji prinesla)...tak chytnu lajnu a cukam s ni dokud se nezvedne a jak udela, co ma,dostane pamlsek. Takze hape koncept, ze kdyz me neposloucha, tak se ji deje neco annoying a kdyz posloucha, tak se dejou dobry veci.
Zacala jsem to aplikovat ted v puberte, predtim poslechla vzdy, tak to nebylo treba. Ted tedy tez posloucha (musi). Doma nema problem a venku ji mam vzdy na harnesu na lajne, takze musi.
Kdyz reknu lets go a ona nechce (hlavne do auta), tak ji zvednu a jde. Takze ted uz vi, ze nic neprojde a poslechne i bez toho. _________________ * Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *
make peace, be kind.
Last edited by Člověk on Thu 27.2.2025 3:44; edited 1 time in total
|
|
Back to top |
|
 |
Člověk jsem duhová víla

|
Posted: Wed 26.2.2025 15:51 Post subject: |
|
|
make peace, be kind.
Last edited by Člověk on Thu 27.2.2025 3:56; edited 4 times in total
|
|
Back to top |
|
 |
|
|