View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Člověk jsem duhová víla
Joined: 10 Jan 2010 Posts: 13955
|
Posted: Tue 10.11.2020 1:48 Post subject: Fermentace |
|
|
Fermentujete?
Hledala jsem tema, ale nenasla. Proto zakladam. Piste zkusenosti, tipy atd.
Ja jsem totalni zacatecnik, ale chci se tomu zacit letos vice venovat. Asi zacnu s klasikou - se zelim.
Jinak delam nekolik let kombuchu. Nevim, zda to patri k fermentaci nebo ne..
Zkousela jsem delat i vodni kefir (ale my to moc nepili, takze jsem ho dala kamosovi). _________________ * Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *
** every action you take is a vote for the type of person you wish to become.
make peace, be kind.
|
|
Back to top |
|
|
Linda Evangelista kytky 8, meta: 20650
Joined: 19 Jan 2007 Posts: 20447
|
Posted: Tue 10.11.2020 8:33 Post subject: |
|
|
Fermentovala jsem loni, letos jsem se k tomu ještě nedostala. Zkoušela jsem kombinace zelí + mrkev/řepa. Samotný zelí dělají rodiče do velkýho zelňáku.
Láká mě taky zkusit kimchi, ale toho se trochu bojím. Je to pro mě alchymie.
A kombuchu miluju, kupuju si jí pravidelně, ale dělat se mi to nechce, protože mi to přijde trochu hnusný |
|
Back to top |
|
|
Kačenka &
Joined: 01 May 2007 Posts: 10340
|
Posted: Tue 10.11.2020 11:18 Post subject: |
|
|
Pravidelně dělám nakládanou zeleninu (mám radši mléčné kvašení, takže do solného roztoku s kořením) a zelí. To dělám klasicky se solí a kmínem. Doporučuju tuhle knihu, ten autor je trochu bláznivý, ale má sympatický přístup k věci.
https://www.databazeknih.cz/knihy/sila-prirodni-fermentace-jedinecna-chut-a-leciva-sila-zivych-kultur-236763
Dělala jsem kombuchu, ale chutná jen mě, tak už ji nedělám, protože toho tolik nevypiju. Taky jsem dělala jogurty, ale ty chutnají taky jen mě, tak už je nedělám. |
|
Back to top |
|
|
Leňula Feet planted firmly in the sky
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 18629
|
Posted: Tue 10.11.2020 11:37 Post subject: |
|
|
_________________ I will kill you so hard you will die to death!
“We don’t need a list of rights and wrongs, tables of dos and don’ts: we need books, time, and silence. Thou shalt not is soon forgotten, but Once upon a time lasts forever.” |
|
Back to top |
|
|
annysek .
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 15447
|
Posted: Tue 10.11.2020 14:07 Post subject: |
|
|
Já dělám pravidelně kimchi (recept podle Maangchi na Youtube), pak jsem dělávala kombuchu, co teď už dlouho ne. No a taky si pěstuju kvásek a peču chleba a pár dalších věcí.
Jinak jsme zkoušeli také různé chili omáčky, a neúspěšně okurky a zelí |
|
Back to top |
|
|
Mykéna kytky 7, meta: 14650
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 14451
|
Posted: Tue 10.11.2020 21:50 Post subject: |
|
|
Já jsem se v posledních letech pouštěla do různých experimentů, ale většinou se mi podruhé nebo potřetí nepodaří úspěch experimentu zopakovat se stejnými výsledky. Nevím, asi jak se poprvé úzkostlivě držím receptu, ale podruhé už si jedu na pohodu, protože je to jednoduchý.
Zkoušela jsem kombuchu, kolegyně nám přinesla jeden disk na zkoušku, tak jsem to v práci v kuchyňce rozdělila. Dala jsem tam moc cukru, ale i tak to bylo hrozně dobrý. Pak nám jiná kolegyně ten mateční disk vyhodila, protože jí to přišlo nechutný.
Kimči jsem taky zkoušela, ale úplně fakt dobrý bylo jen poprvé. Mléčné kvašení se mi povedlo víckrát, ale záleží s jakou zeleninou. Osvědčila se mi mrkev, za to kedluben a zelí bylo bleee. Květák ušel, ale rychle se mi zkazil. Dávala jsem, myslím, roztok 1 l vody a 30 g nějaké přírodní soli (mám nějakou, co jsem si přivezla ze solných dolů z Piranu, ta je na to ideální).
Na chlebovej kvásek jsem ještě neměla odvahu, ségra si krmí vlastní, tak si od ní chci kousek vzít a zkusit ho nezabít. Jinak mám pro jistotu jeden mraženej v mrazáku, na kyselo
Jak je to vlastně s tou kombuchou a obsahem alkoholu? Někde jsem četla, že tam je nějaké procento, ale na obalu to uvedené není. Kupuju si v bioobchůdku takovou 2l láhev. Teď jsem nedávno vypila sklenici a měla jsem někam jet autem, tak jsem radši hodinu počkala . _________________ Za práva holubů. |
|
Back to top |
|
|
Člověk jsem duhová víla
Joined: 10 Jan 2010 Posts: 13955
|
Posted: Sun 15.11.2020 14:38 Post subject: |
|
|
to vypadá dobře.
já se zítra poprvé pouštím do zelí.
jinak dělám pravidelně tu kombuchu a můj typ je udělat po první fermentaci ještě druhou fermentaci s ovocem. tzn. kombucha se sleje do sklenice s ovocem a nechá se to 2-3 dny při pokojové teplotě a až potom se dá do ledničky. nasaje tak chuť toho ovoce.
za mě jsou nejlepší maliny, protože mi to pak připomíná totálně malinovku
a dobrou zkušenost mám s dalšími berries (jahody, borůvky). naposledy jsem zkoušela s kiwi a zázvorem (ale to jsem zatím ještě nechutnala). _________________ * Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *
** every action you take is a vote for the type of person you wish to become.
make peace, be kind.
|
|
Back to top |
|
|
Člověk jsem duhová víla
Joined: 10 Jan 2010 Posts: 13955
|
Posted: Sun 15.11.2020 14:43 Post subject: |
|
|
nemáte právo číst tento příspěvek _________________ * Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *
** every action you take is a vote for the type of person you wish to become.
make peace, be kind.
|
|
Back to top |
|
|
Mykéna kytky 7, meta: 14650
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 14451
|
Posted: Mon 16.11.2020 10:15 Post subject: |
|
|
Tak to vyzkoušej, mě to zajímá. Půl litru je docela dost, to už by se mohlo nějak projevit.
Já si občas dávám kombuchu v Eaternii (to je taková veganská jídelna), a tam mají taky takovou ovocnou, co chutná jako malinovka Ta je úplně nejlepší. _________________ Za práva holubů. |
|
Back to top |
|
|
Lujsa Srdečnice
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 12862
|
Posted: Mon 16.11.2020 10:38 Post subject: |
|
|
Já si kombuchu dělám doma, pokud je ostřejší, tak to dolívám vodou. Pak si kupuju občas tuhle
_________________ Revenge is a dish best served cold. |
|
Back to top |
|
|
Člověk jsem duhová víla
Joined: 10 Jan 2010 Posts: 13955
|
Posted: Tue 17.11.2020 6:38 Post subject: |
|
|
dnes jsem udělala svoje první zelí, tak jsem zvědavá, co z toho vznikne.
jinak se ke mně včera dostala tahle knížka a opravdu vřele doporučuji. sama si ji asi koupím (mám ji jen půjčenou). napsala to ženská, která žije v Japonsku a krom toho, že to je moc krásně napsané tam jsou recepty na fermentování snad všeho
_________________ * Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *
** every action you take is a vote for the type of person you wish to become.
make peace, be kind.
|
|
Back to top |
|
|
Člověk jsem duhová víla
Joined: 10 Jan 2010 Posts: 13955
|
|
Back to top |
|
|
Gilthoniel Dancing in the moonlight
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 4952
|
Posted: Mon 23.11.2020 19:02 Post subject: |
|
|
nemáte právo číst tento příspěvek _________________ Victim is another name for lover.
Mé srdce děsící se prázdna, vánice
sní o minulosti a o příznivém klima!
Vrak slunce utonul v své krvi, která dýmá.
Ty ve mě zůstáváš jak zlatá monstrance!
(Baudelaire) |
|
Back to top |
|
|
Lujsa Srdečnice
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 12862
|
Posted: Mon 23.11.2020 21:27 Post subject: |
|
|
Gilth - a jak děláte ty malinové nebo tu s tou limetkou? _________________ Revenge is a dish best served cold. |
|
Back to top |
|
|
Člověk jsem duhová víla
Joined: 10 Jan 2010 Posts: 13955
|
Posted: Tue 24.11.2020 2:00 Post subject: |
|
|
gilth, kolik jsi dala té limetky? u mě limetka byla katastrofa. stejně tak kiwi. bylo to pak takové hořko-kyselé _________________ * Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *
** every action you take is a vote for the type of person you wish to become.
make peace, be kind.
Last edited by Člověk on Tue 24.11.2020 2:08; edited 1 time in total
|
|
Back to top |
|
|
|