Dělala jsem mléčné kvašení ve slaném láku. Svařila jsem 30 g přírodní mořské soli s 1 l vody a kořením (pepř, nové koření, bobkový list, prostě co dům dal) a zalila tím nakrájenou mrkev naskládanou do sklenice. Přidala jsem i jeden květ kopru. Inspirovala jsem na instagramu Green Kitchen Stories a u Kuchařky ze Svatojánu. Nevím, co je na tom pravdy, ale píšou, že prý se má použít čistá sůl bez přidaného jódu. A ten lák musí tu zeleninu pohltit, aby nečouhala nad hladinu, nebo třeba navrch dát list zelí nebo kapusty, kterej se pak vyhodí. On se totiž udělá takovej povlak, když to není správně ponořený.
Nechala jsem to stát 3 dny na lince ne úplně zavřený, zbarvilo se to do mléčna, šly z toho bublinky. Pak jsem to ochutnala a už to bylo hotový a nešly z toho bublinky, tak jsem to zavřela a dala do lednice. Chutná to skoro jako mrkev z kyselých okurek, co dělala moje babička
Už jsem skoro půlku snědla a žiju a nic mi není
Příště chci zkusit třeba přidat květák a rozšoupnout se s kořením, napadl mě třeba kardamom. Jo a klidně bych dala míň soli. A udělám míň láku, protože když se naplní litrová sklenice zeleninou, tak se do ní ehm jaksi litr láku nevejde