View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Merykara point of no return
|
Posted: Wed 3.1.2007 16:08 Post subject: Biologie |
|
|
Mohl by mi nekdo prosim nejak strucne vysvetlit, jaky je rozdil mezi mononuklearnim fagocytarnim systemem a retikuloendotelialnim systemem?
jde o to, ze se nektere makrofagy odvozuji z kostni drene, potazmo monocytu (a co to je ten monocyt?) a ty z retikuloendotelialniho ne? (odkud jsou potom teda ty druhy)? nebo je to neco uplne jineho? _________________ Every now and then the stars align, boy and girl meet by the great design.
Could it be that you and me are the lucky ones? |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
|
Posted: Wed 3.1.2007 16:13 Post subject: |
|
|
Škoda, už tady nemáme 800 stránkovou buně?nou biologii
Nevim, jestli tohle je úplně k věci, moc jsem to ne?etla...
Termín "retikuloendotelová tkáň" se neužíval ani dříve, říkalo se a ze setrva?nosti se stále používá termínu retikuloendotelová soustava - RES. Je to však název spíše historický; správnější, i když ne vžitý, je mononukleární fagocytární systém - MFS. A monocyty se v něm netvoří, ale vznikají v kostní dřeni, a to z progenitorové buňky spole?né pro ně a pro granulocyty. Když se monocyty dostanou do krve, po ur?ité době vycestovávají do tkání, přeměňují se ve volné ?i fixované makrofágy a stávají se sou?ástí bývalého RES.
Monocyt je prekurzorová buňka, ne? respektive jedna z těch fází ve vývoji makrofágů |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Wed 3.1.2007 16:18 Post subject: |
|
|
Moment, možná mi za?íná svítat - nejde o to, že makrofágy jsou usazené ve tkáni, kdežto monocyty volně cirkulují v krvi? a pak se z nich stanou ty makrofágy, až se usadí... ale pořád ten dotaz moc nechápu |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Wed 3.1.2007 16:18 Post subject: |
|
|
prekurzorova bunka? k cekumkoli? takze v podstate neco jako kmenova? to asi ne, ze?
wiki nasla tohle:
vznik monocytů
monocyt
Prekursorovou buňkou pro monocyty je monoblast. Ten se diferencuje na promonocyty, které se dále dělí a diferencují se na zralé monocyty. Monocyty cirkulují v krvi asi 8 hodin, potom vstupují do vaziva, kde se mění v makrofágy.
z toho by plynulo, ze monocyt je proste prekurzor pro makrofag?
a ten retikuloneco je teda stary nazev pro totez? v ucebnici to totiz mame nejak zamotane popsane.
jo a nasla jsem aspon, co to je ten retikulocyt (ne bunka, produkujici retikularni vazivo, ale predstupen erytrocytu ). _________________ Every now and then the stars align, boy and girl meet by the great design.
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Wed 3.1.2007 16:22 Post subject: |
|
|
edit. tak uz to chapu. byl to moc souvislej odstavec. fakt mi hrabe. dik moc.
na prvni pohled to vypadalo, ze jsou to dva systemy, ale je to tak, jak jsi sem davala - ze driv to byl ret. system a nove vytvoreny makr. system, ktery se ruzne menil a predelaval - v tom mi prave vznikl zmatek z toho, ze jsem si myslela, ze systemy jsou dva. _________________ Every now and then the stars align, boy and girl meet by the great design.
|
Back to top |
|
|
|
|
Back to top |
|
|
Lucrezia kytky 5, meta: 7050
|
Posted: Wed 3.1.2007 16:26 Post subject: |
|
|
ted jsem se na to schvalne divala do fyziologie
MFS - drive RES. Takze je to jedno a to samy, je to k veci Lenore
takze z pluripotentni bunky vznika monocyt, coz je nezrala bunka(krvinka) predurcena k migraci z krve(kam je vyplavnovana z kostni drene) do tkani kde se premenuje v makrofagy
monocyt a lymfocyt jsou agranulocyty
a bazofil, neutrofil a eosinofil jsou granulocyty - - - zakl deleni bilych krvinek
je to to co potrebujes?
(Aha, tak s krizkem po funuse ) |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Wed 3.1.2007 16:28 Post subject: |
|
|
v podstate ano, dik holky.
jeste, co to je pluripotentni bunka? asi to neznamena problemy s prostatou nebo tak enco, ze? _________________ Every now and then the stars align, boy and girl meet by the great design.
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Wed 3.1.2007 16:29 Post subject: |
|
|
Pluri-potentní = jako že má hodně možností Můžou z ní vzniknout různý věci |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Wed 3.1.2007 16:30 Post subject: |
|
|
super diky moc. proste biologii neumim. ale snaha se taky pocita _________________ Every now and then the stars align, boy and girl meet by the great design.
|
Back to top |
|
|
Lucrezia kytky 5, meta: 7050
|
Posted: Wed 3.1.2007 16:32 Post subject: |
|
|
|
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Wed 3.1.2007 17:44 Post subject: |
|
|
Prosim vas, co to je juxtanuklearne umisteny golgiho komplex? majiho plasmaticke bunky. kdyby nahodou nekdo vedel . _________________ Every now and then the stars align, boy and girl meet by the great design.
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Wed 3.1.2007 17:46 Post subject: |
|
|
juxtanukleárně bude vedle jádra, ne? Teda nikdy jsem to neslyšela, ale usuzuju z lingvistického hlediska... |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Wed 3.1.2007 17:47 Post subject: |
|
|
ty jo, diky. google mi to totiz cesky nenasel a anglicky jsem se toho bala.
a jeste by mi mohl nekdo vysvetlit, co jsou to cisterny v endoplasmatickym retikulu? to jsou "nadrze", ve kterych se tam enco skladuje?
vim, ze jsem otravna _________________ Every now and then the stars align, boy and girl meet by the great design.
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Wed 3.1.2007 17:51 Post subject: |
|
|
nejsou cisterny v golgiho komplexu? |
|