Já jsem Dovolenou v Protektorátu sledovala a musím říct, že se zaujetím. Na jedné straně to bylo i proto, že přítel se věnuje vojenské historii a tak mi u toho určité věci vysvětloval, abych nebyla úplně za blbečka, když s ním někam jedu
Další důvod, proč jsem to sledovala, byl, že tam hráli lidi, které znám (kamarád byl v partyzánské skupině, herečka, se kterou jsem spolupracovala, hrála paní z města) a zajímalo mě, jak se s tím popasují. Navíc kamarád o tom občas zmínil, jak se mu co hrálo a co ho na rodině překvapilo, jaké reakce apod. Tak bylo zajímavé si to srovnat s výsledkem.
No a celkově mě ten formát bavil. Sice k historii nemám moc blízko, ale minimálně sledování i těch generačních postojů k jednotlivým událostem pro mě bylo určitě zajímavé.
Jen tedy, jak už i Ruth naznačovala, režie asi opravdu na rodinu byla dost mírná. Jak jsme si o pořadu povídali s lidmi z vojenské historie, za mnoho jejich činů by následovaly mnohem těžší tresty, než s jakými se rodina musela vypořádat. Ale je mi jasné, že při obdobné dokureality není možné zcela rekonstruovat samotnou dobu, ve které se děj odehrává.
Mrzí mě nižší sledovanost ke konci, rozhodně měl celý pořad dle mého předpoklad přitáhnout větší množství diváků.
A k vysvětlení samotného formátu mi přišel fajn i rozhovor s režisérkou z dneška:
http://my89.cz/odmlouvali-byste-gestapu/