sfera.pravy.net Forum Index
sfera.pravy.net
Krásné narozeniny, Byzzy! :)
Veganské recepty a tipy
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Jídlo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sashenka
*


Joined: 02 Jan 2007
Posts: 1053

PostPosted: Thu 5.2.2015 11:25    Post subject: Veganské recepty a tipy Reply with quote

Varíte niekedy veganské jedlá? Aké sú Vaše obľúbené recepty a potraviny?

Táto téma slúži všetkému čo sa týka stravovania sa bez živočíšnych produktov.

Kľudne tu dávajte recepty, fotografie, či odkazy na Vami overené veganské produkty (ideálne bez palmového oleja) Smile.
Back to top
View user's profile Send private message  
Leňula
Feet planted firmly in the sky


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 18629

PostPosted: Thu 5.2.2015 12:05    Post subject: Reply with quote

ja miluju tohle kari (vegansky az na rajtu, ale tu si k tomu delat nemusis Smile)

Bramborové karí s rajčaty a okurkovou rájtou
(Kari samotné je vegan, rájta by teoreticky asi teoreticky šla i ze sojagurtu, ovšem nezkoušela jsem)

Originál tohohle receptu je z Apetitu a uvádí dobu vaření cca 30-40 minut. Nevím, s jakými bramborami pracují, ale prostě to nefunguje. Nedovařené brambory jsou to jediné, co se na tomhle receptu dá zkazit, výsledný pokrm ale vypadá, že jste si s tím dali děsné práce. Jediný problém je koření, ale dá se sehnat v indických krámcích (v Praze např. v Myslíkově ulici nebo kousek od zastávky Lipanská).

příprava 30 minut, vaření cca 1 hodina
pro 4-5 osob

Ingredience:
Na karí
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce hnědých nebo černých hořčičných semínek
2-3 menší sušené chilli papričky nakrájené (stačí drcené chilli papričky, mají třeba v M&S)
2 cibule, na plátky
po dvou lžičkách mletého koriandru, garam masaly a kurkumy
500g rajčat, rozčtvrcených
800g brambor, oloupaných a nakrájených na větší kusy (doporučuju varný typ C)
400g konzerva kokosového mléka
sůl
chléb nán k podávání

Na rájtu
150g bílého tučného jogurtu
kůra a šťáva z jedné limety (může být citrón, kůra není nutná)
½ okurky, bez semen, nastrouhané (nevadí ani nastrouhaná komplet)
hrstka koriandrových lístků, nasekaná
sůl a pepř

V pánvi rozpalte olej a opečte na něm hořčičná semínka a chilli papričky, dokud nezačnou hořčičná semínka praskat. Přidejte cibuli a nechte ji změknout a zezlátnout. Pak vmíchejte koření, rajčata a míchejte asi 5 minut. Nakonec přidejte brambory, promíchejte a zalijte kokosovým mlékem a 200 ml vody. Přiveďte k varu a nechte jemně probublávat 20-25 minut dokud brambory nezměknou. (Tuhle fázi jsem nikdy nedokázala stáhnout pod 40 minut, prostě vařte dokud nebudou brambory měkké.)

Smíchejte všechny suroviny na rájtu. Podávejte s karí a chlebem nán.
_________________
I will kill you so hard you will die to death!

“We don’t need a list of rights and wrongs, tables of dos and don’ts: we need books, time, and silence. Thou shalt not is soon forgotten, but Once upon a time lasts forever.”
Back to top
View user's profile Send private message  
culotes
kytky 5, meta: 4950
kytky 5, meta: 4950


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 4871

PostPosted: Thu 5.2.2015 12:43    Post subject: Reply with quote

Já mám strašně ráda indickou kuchyni - je jednoduchá na přípravu, když si člověk osvojí nějaký jejich basic postupy.

Můj nejoblíbenější je recept je na Mix vege kari, který je skoro totožný s tím, který vkládala Leňula, jen bez kokosového mléka Smile a dá se variovat s veškerou zeleninou, nej je květák!

A pro koření chodím do kořenářství vedle Krásných ztrát v Náprstkově, ještě nikdy mě nezklamali, že by něco neměli Smile
Back to top
View user's profile Send private message  
Gilthoniel
Dancing in the moonlight


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 4952

PostPosted: Mon 9.2.2015 16:18    Post subject: Reply with quote

Veganske varim moc rada a spoustu ispirace mam z tohoto blogu:http://www.veganotic.cz/

Zatim jsem zkousela pohanku s hummusem a pecenou mrkvi (luxusni), polevku ze zluteho hrachu s kari, bataty a mrkvni (nejlepsi polevka, jakou jsme kdy jedla!), cizrnu na smetane s porkem (takzez vyborne) a africkou polevko-omacku s arasidovym maslem, rajcaty a kapustou (dokonalost).

Jo a tyto livance, akorat jsem klasickou mouku nahradila smesi pohankove a kukuricne a misto boruvek jsem dala banan (uz jsem jak Babica, heh)
http://www.veganotic.cz/clanky/256-rychle-boruvkove-livance-s-citronem-a-rozmarynem
_________________
Victim is another name for lover.

Mé srdce děsící se prázdna, vánice
sní o minulosti a o příznivém klima!
Vrak slunce utonul v své krvi, která dýmá.
Ty ve mě zůstáváš jak zlatá monstrance!
(Baudelaire)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website  
spanish.eyes
vi, ale nedba


Joined: 20 Nov 2007
Posts: 38645
Location: Praha

PostPosted: Mon 9.2.2015 23:50    Post subject: Reply with quote

Gilth, tu cizrnu chci brzy delat, jsem na to zvedava a vkladam do toho velky nadeje Smile snad myslime to samy (to moje je z nejaky biokucharky a jmenuje se to cizrna na paprice se smetanovou omackou. Ten porek tam ale je taky Smile ). Budu tam ale jeste pridavat kureci prso na kousky
_________________
She's a rainbow and she loves the peaceful life
A change of heart comes slow..
*
Je třeba žít, je třeba milovat, je třeba tvořit
(JK)
Back to top
View user's profile Send private message  
Člověk
jsem duhová víla


Joined: 10 Jan 2010
Posts: 13955

PostPosted: Tue 10.2.2015 8:25    Post subject: Reply with quote

výborný (a super-easy) veganský desert:
ingredience:
- 1 velké mango
- kokosové mléko (nejlépe organické)
- chia seeds

mango oloupeme, nakrájíme, dáme společně s kokosovým mlékem do mixéru a rozmixujeme na kašičku (nemělo by to bejt řídký, konzistence jako takovej čidší puding). už jen tuhle směs můžem zamrazit a vyrobit nanuky
anebo přidáme chia seeds (hodně, vůbec se toho nebojte), znovu jen rychle zamixujem, aby se to promíchalo a neháme do druhého dne v ledničce, dokud se chia seeds nenasáknou tou směsí.
je to moc moc mňamózní.

pak mám ještě recept na super-zdravou čokoládu, ale tam je med, takže to není veganský, tak to sem asi nepatří.
_________________
* Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *

** every action you take is a vote for the type of person you wish to become.
make peace, be kind.
Back to top
View user's profile Send private message  
pecička
*Discipline, Drive, Determination*


Joined: 21 Jan 2007
Posts: 43780

PostPosted: Tue 10.2.2015 8:28    Post subject: Reply with quote

Z "mnamozni" jsem trochu slaba, ale zni to dobre...asi vyzkousim, diky....
Back to top
View user's profile Send private message  
sashenka
*


Joined: 02 Jan 2007
Posts: 1053

PostPosted: Tue 10.2.2015 9:47    Post subject: Reply with quote

Leňula Arrow ďakujem za tip, kari milujem tiež na mnoho spôsobov. Práve so zemiakom mi až tak nechutí, moje obľúbené je s červenou čočkou alebo s květákom.
Má to pre mňa aj vyššiu hodnotu proteínov, čo potrebujem ako soľ.

Gilthoniel Arrow veganotic je môj najviac najobľúbenejší zdroj receptov...

Člověk Arrow vidím to tak, že zajtra ráno mám výborné jedlo Smile...ďakujem

Inak....jedna prasárnička, ale keď ja to tak ľúbim....

Niekedy, keď sa mi nechce príliš majstrovať v kuchyni a len upečiem batáty s bylinkami alebo seitan nejako jednoducho, táto "majolka" vie, že ide jej čas...



ňom ňom
Back to top
View user's profile Send private message  
Člověk
jsem duhová víla


Joined: 10 Jan 2010
Posts: 13955

PostPosted: Tue 10.2.2015 14:01    Post subject: Reply with quote

sadhenko, tak pak napiš, jak ti to chutnalo. jinak to jde pochopitelně dělat i s jiným ovocem. třeba jahodama, různejma mixed berries, pomeranč... fantazii se meze nekladou. u mě vede to mango.
_________________
* Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *

** every action you take is a vote for the type of person you wish to become.
make peace, be kind.
Back to top
View user's profile Send private message  
Bruillard
....


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 1996

PostPosted: Tue 10.2.2015 15:42    Post subject: Reply with quote

Člověk: a nedala bys prosím recept na tu čokoládu? Mě by to zajímalo Smile Třeba do receptů nebo sem, jak se ti chce.

Jinak já vegan nejsem, ale jak nad tím tak přemýšlím, tak většina receptů, které vařím často, veganských je.

Dnes jsem dělala třeba cizrnovo-květákové kari s ananasem, tak dám recept.

Potřebujeme:

1 květák
olej
2 lžičky semínek černé hořčice
2 lžičky semínek pískavice
2 lžičky kurkumy
6 sušených listů kari
4cm zázvoru
2 stroužky česneku
6 jarních cibulek
chilli paprička
koriandr
2 rajčata
konzerva kokosového mléka
ananas (dávám čerstvý ale může se dát i z konzervy a chutná to dobře)
cizrna (buď předem předvařená doma a nebo koupená už v plechovce)
citron
máta
jogurt

Postup:

Květák nakrájíme na 1cm plátky a opečeme je na pánvi z obou stran.

Do kastrolu vody dáme vařit hrnek rýže se dvěma hrnky vody, hřebíčkem, půlkou citronu a solí. Vaříme přikryté pokličkou.

Zázvor, česnek, jarní cibulky, chilli papričku a koariandr rozmixujeme najemno.

Do kastrolu vlijeme olej, vsypeme semínka hořčice, pískavice, kurkumu a listy kari. Krátce necháme rozvonět a vsypeme rozmixovanou zeleninu. Přidáme nahrubo nakrájená rajčata, vlijeme kokosové mléko, přidáme cizrnu a kousky ananasu i se šťávou. Přidáme opečený květák, přikryjeme, zvýšíme plamen a přivedeme k varu.

Nakonec do kari přidáme citronovou šťávu a dochutíme ho solí a pepřem. Navrch natrháme lístky koriandru.

Lístky máty rozmačkáme v hmožďíři na pastu, smícháme s jogurtem a střikem citronové šťávy. Dochutíme solí a pepřem.

Kari podáváme s rýží a mátovým jogurtem.
Back to top
View user's profile Send private message  
Claris
Každý den odvahu!
kytky 8, konec


Joined: 05 Jan 2007
Posts: 29006
Location: v nadoblačnu

PostPosted: Tue 10.2.2015 15:56    Post subject: Reply with quote

Bezva téma Smile Už pár měsíců vařím jen vegansky a většinou jedu pořád svoje oblíbené recepty, tak budu ráda za další inspiraci.

Veganotic je fakt super!
A cizrna na paprice s pórkem je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, vařím ho dost často, akorát místo sójové smetany používám rýžovou.
spanish, možná to bude tentýž recept, jako myslíš ty. Na Veganotic je totiž převzatý a upravený z Biokuchařky Hanky Zemanové.
http://www.veganotic.cz/clanky/205-cizrna-na-paprice-s-porkem

Ještě častěj dělám veganský pastýřský koláč, to je dobrota Love
http://www.delicious-blog-lucie.cz/2014/02/vegansky-pastyrsky-kolac.html

A potom špenátový štrúdl s tofu a zeleninový salát s jablečným octem


A často dělám různé luštěninové burgery (cizrna, fazole nebo čočka) nebo zeleninové karbanátky (kapustové, květákové, brokolicové).

A ze sladkého mám už několikrát vyzkoušené banánové brownies a pokaždé bych se toho mohla ujíst.

Ingredience
2 a 1/2 hrnku hladké mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek hořké čokolády
1/2 hrnku rostlinného oleje
1/4 hrnku rostlinného mléka
1 hrnek rozmačkaných banánů
1 lžíce prášku do pečiva

Postup
Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Mouku, prášek do pečiva a cukr smícháme v míse, přidáme banány, olej, mléko a rozpuštěnou čokoládu a vyšleháme těsto. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Dáme péct do středně rozehřáté trouby a pečeme, občas zkusíme do brownies zapíchnout špejli a až se na ni těsto přestane lepit, vyndáme a necháme vychladnout.

Co se inspirace týče, líbí se mi recepty na http://www.goodmoodspoon.com/ ale ještě jsem nic nezkoušela.

Fajn recepty má i Dewii
http://dewiibatwoman.blogspot.cz/p/seznam-receptu.html

Veganské potraviny moc ozkoušené nemám, jsou na můj vkus většinou dost drahé a taky ze složení nejsem často moc odvařená, ale zkusila jsem plátkový sýr od Wilmersburger a překvapilo mě, jak to bylo dobré a opravdu "sýrové"


A jak si nijak moc neujíždím na tofu, tak tohle mandlové mám hodně ráda


Na podzim nám tady otevřeli veganský supermarket, tak se tam občas stavím a něco vyzkouším. Naposledy to byla žampionová paštika, vynikající. Viděla jsem tam i tuhle Vegenaise. Musím taky vyzkoušet, jestli je dobrá, sashenko Smile
_________________
Pane, ať jsi stéblo trávy nebo obyčejný list,
prosím dej, ať aspoň trochu umím ve tvých vzkazech číst.
Prosím dej, ať řeči stromů aspoň trochu rozumím,
ať vědí, že se učím a že nic neumím.

Dej, ať zlomím svoji pýchu, dej mi hledat pokoru,
když se trápím zbytečnostmi, ať pohlédnu nahoru.
Ať mi stačí dohlédnout na obzor, který jsi mi dal,
ať se smířím se vším, co jsi mi kdy vzal.
Back to top
View user's profile Send private message  
Člověk
jsem duhová víla


Joined: 10 Jan 2010
Posts: 13955

PostPosted: Wed 11.2.2015 13:32    Post subject: Reply with quote

Bru: je to úplně primitivní - potřebuješ akorát kokosový olej, raw kakao a organický med.

kokosový olej necháš roztavit a pak do něj vmícháváš raw kakao. toho kakaa tam dáš fakt hodně (je to pak až takový kašovitý, tužší). na závěr něcháš trochu zchladnout a vmícháč medu podle chuti a přeleješ do nějaké sklenice (já to dělám jako nutelu a vyhrabávám to pak lžičkou, ale asi to můžeš dát i třeba na alobal a udělat si z toho čokoládu). dáš asi na 10 minut do ledničky a pak necháš normálně venku v pokojové teplotě (kde já to i skladuju).
je to plný antioxidantů a pár lžiček a na čokoládu si ani nevzpomeneš.

když je to ještě teplé a roztavené a mám na tu chuť, tak občas nakrájím různé ovoce a tou smeší to poleju, občas přidám kokos nebo nějaké oříšky/semínka a hned jím.
_________________
* Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *

** every action you take is a vote for the type of person you wish to become.
make peace, be kind.
Back to top
View user's profile Send private message  
Člověk
jsem duhová víla


Joined: 10 Jan 2010
Posts: 13955

PostPosted: Wed 11.2.2015 13:36    Post subject: Reply with quote

jo a ještě nedávno jsem jedla úplně úžasnej sladkej salát ze špenátu a jahod:

potřebuješ jen špenát, jahody, sezamové semínka, plátokvané mandle, balzamikový ocet, olivový olej a malinko třtinového cukru.

jahody opláchneš, nakrájíš, smícháš se špenátovými lístky a mandlemi a promícháš se zálivkou (smíchaný balzamikový ocet, oliv. olej, trocha třtinového cukru a sezamová semínka). je to neskutečně dobrý. těch jahod je tam hodně, vůbec se toho nebát.

ed: zapomněla jsem na mandle!!! ty jsou důležitý. takové ty úzké plátky, co prodávají.
_________________
* Peace * Authenticity *Gratitude * Nonviolence * Honesty * Kindfulness *

** every action you take is a vote for the type of person you wish to become.
make peace, be kind.


Last edited by Člověk on Fri 13.2.2015 3:54; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message  
Bruillard
....


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 1996

PostPosted: Wed 11.2.2015 20:39    Post subject: Reply with quote

Člověk: díky za recept na čokoládu, určitě to vyzkouším a ten salát rovnou taky, ten se mi líbí Smile
Back to top
View user's profile Send private message  
Seventh Sister
11


Joined: 09 Sep 2007
Posts: 26674

PostPosted: Mon 16.2.2015 13:04    Post subject: Reply with quote

ten dezert od Člověka je super! (kokosové mléko + chia semínka + ovoce). To budu dělat pravidelně. Díky za tip! Mňam.
_________________
.
Mike?
Back to top
View user's profile Send private message  
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Jídlo All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Page 1 of 6

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
additional terms