|
sfera.pravy.net Krásné narozeniny, Byzzy! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
annysek .
|
Posted: Thu 5.4.2007 16:30 Post subject: |
|
|
terka.23.k wrote: | Annysek: jaktoze nejsou??? vzdyt se slavi ukrizovani jezise krista |
ale puvodne se v teto dobe slavily jine, pohanske svatky.. Napriklad slunovrat atd.. |
|
Back to top |
|
|
terka.23.k kytky 4, meta: 4050
|
Posted: Thu 5.4.2007 16:35 Post subject: |
|
|
annysek wrote: | terka.23.k wrote: | Annysek: jaktoze nejsou??? vzdyt se slavi ukrizovani jezise krista |
ale puvodne se v teto dobe slavily jine, pohanske svatky.. Napriklad slunovrat atd.. |
aha, no to je mozne, ale tim, ze byl jezis ukrizovan, se ten svatek stal i krestanskym.....no to je jedno, hlavne ze se to slavi aspon ja osobne velikonoce miluju_________________ hledám ticho co zastavím za chodu
za chodu ticha hledám svobodu
|
|
Back to top |
|
|
kecka kytky 6, meta: 7850
|
Posted: Thu 5.4.2007 16:37 Post subject: |
|
|
u nás se slaví velikonoce tak, že máme poprvé svůj vypěstovanej salát z pařeniště. Prostě jaro |
|
Back to top |
|
|
shuki Open Your Eyes
|
Posted: Thu 5.4.2007 16:38 Post subject: |
|
|
jee kdyby nebyli prazdniny ve skole, tak ani nevim, ze nejaky Velikonoce jsou _________________ I don't care what you think about me, James Blunt thinks I'm beautiful ^^ |
|
Back to top |
|
|
gigli kytky 7, meta: 14150
|
Posted: Thu 5.4.2007 16:39 Post subject: |
|
|
annysek wrote: | velikonoce ale nejsou puvodne krestansky svatek..
ja je tedy taky neslavim, ale vitam tu spoustu cokolady okolo.. |
a jaký jsou původně svátek?
btw. jinak já za sebe bych zrovna velikonoce vysvětlila jako původní křesťanský svátek. to, že navazuje na židovský svátek, kdy byl ukřižován ježíš mi přijde vedlejší. myslim, že vznik byl přirozený narozdíl od vánoc.
jinak bohužel velikonoce tak, jak se slaví u nás dnes (jak jsou tu prezentovány) s křesťanským svátkem nic společného nemají. teď je to fakt jen barbarská oslava toho, že roste ráva a rodí se kůzlata, králíci a jehňata. což dokazuje i to, že tady nikdo moc ukřižování a zmrtvýchvstání nezmiňuje.
navíc je zajímavý, že ten jediný den, kdy je u nás svátek - tedy pondělí -, je z hlediska liturgického roku nic (pozůstatek dohodí). svátek by měl být logicky v pátek. |
|
Back to top |
|
|
annysek .
|
Posted: Thu 5.4.2007 16:44 Post subject: |
|
|
gigli, pokud vim, tak puvodne se v tomto obdobi slavil pohansky svatek - prichod jara, slunovrat.. |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Thu 5.4.2007 17:02 Post subject: |
|
|
annysek wrote: | gigli, pokud vim, tak puvodne se v tomto obdobi slavil pohansky svatek - prichod jara, slunovrat.. |
tohle mi přijde jak historky z blesku. jistě, že se něco takovýho slavilo. z toho taky zbývaj ty velikonoční zvyky typu pečení beranů, velikonoční zajíčci atd.
ovšem křesťanský velikonoce s timhle nemaj nic společnýho. navazujou na pesach, kdy byl ukřižován kristus a opravdu vznikly po jeho smrti přirozeně. nic naroubovanýho. na pesach teda v určitých myšlenkách a symbolice navazují stejně tak jako nový zákon navazuje na starý a jsou zde určité paralely.
jinak velikonoce neslavim. ale když o tom tak přemýšlim, tak mi je až líto, že nejsem věřící, protože ty opravdové křesťanské velikonoce jako svátky spásy musí být fakt krásný. |
|
Back to top |
|
|
annysek .
|
Posted: Thu 5.4.2007 17:07 Post subject: |
|
|
gigli, no, ale myslim, ze kdyz uz nekdo velikonoce slavi, tak je slavi spis tak, ze obarvi vejce, upece berana a vysleha nekoho pomlazkou.. |
|
Back to top |
|
|
margax ...
|
|
Back to top |
|
|
greenwood seja feliz, menina
|
Posted: Thu 5.4.2007 18:35 Post subject: |
|
|
no u nas se velikonoce moc neslavi, mama maximalne tak vystracha nejaky dekorace,ktery pak u nas vydrzi minimalne do leta koupi se mazanec,tady by se s tim nikdo nepatlal...
kdyz uz,tak se v nasi rodine slavi pravoslavny velikonoce...babicka jde do kostela s kosikem jidla,ktery se pokape svecenou vodou a pak se dlabe no,moc mi to ale nechutna takze asi tak...v zivote me zmlatil max. strejda s bratrancem,ale od doby,co zijou v dansku, me nikdo nebije _________________ "Valeu a pena? Tudo vale a pena se a alma não é pequena" ~ Fernando Pessoa, Mensagem, Mar Português
“It’s dark because you are trying too hard.
Lightly child, lightly. Learn to do everything lightly.
Yes, feel lightly even though you’re feeling deeply.
Just lightly let things happen and lightly cope with them."
|
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Thu 5.4.2007 20:41 Post subject: |
|
|
zori, stále si stojim za tim, co jsem napsala. velikonoce (křesťanské) jsou podle mě svébytný křesťanský svátek. a tyhle totálně zjednodušující a tím pádem zkreslující informace nemám ráda. |
|
Back to top |
|
|
annysek .
|
Posted: Thu 5.4.2007 21:08 Post subject: |
|
|
gigli, je asi otazka, jake "slaveni" myslime.. ja mam na mysli zdobeni vajicek, beranky, zajicky a pomlazku.. ta mi pripada spis jako oslava jara.. ale jasne, ze nekdo treba chodi na mse apod. a potom je to krestansky svatek.. |
|
Back to top |
|
|
jirka ...
|
|
Back to top |
|
|
jirka ...
|
Posted: Thu 5.4.2007 23:28 Post subject: |
|
|
pro vsechny, co nevi co jsou velikonece zac, psal jsem to v prvnim prispevku
jirka wrote: | Je to jen trapny krestansky svatek naroubovany na Beltyne. |
_________________ [i]štestí je dar
] |
|
Back to top |
|
|
jirka ...
|
Posted: Thu 5.4.2007 23:31 Post subject: |
|
|
jinak, Keltove byly driv newz zide. Uplne prapuvodni je skutecne Beltine. Tudiz oslava jarniho slunovratu a avatek plodnosti. Reknem ze se to slavilo tak, ze vsichni tancily kolem ohne a pak se to zvrhlo v grupac _________________ [i]štestí je dar
] |
|
Back to top |
|
|
|
|
sfera.pravy.net Forum Index
-> Řečičky, názory, etc. |
All times are GMT + 1 Hour Goto page Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6 Next
|
Page 4 of 6
|
|
You can post new topics in this forum You can reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|