|
sfera.pravy.net Krásné narozeniny, Byzzy! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
user007 kytky 5, meta: 6650
Joined: 24 Nov 2007 Posts: 6532
|
Posted: Fri 29.11.2013 15:52 Post subject: |
|
|
To souhlasim, koupila jsem si nejakou kvalitni a byla vyborna, jidlo nam chutnalo v podstate stejne jako z restaurace. |
|
Back to top |
|
|
gigli kytky 7, meta: 14150
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 14100
|
|
Back to top |
|
|
Bruillard ....
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 1996
|
Posted: Fri 29.11.2013 19:29 Post subject: |
|
|
Gigli, mas to v SZ, ono to bylo desne dlouhe, tak jsem to tady radsi nevkladala |
|
Back to top |
|
|
Leňula Feet planted firmly in the sky
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 18629
|
Posted: Fri 29.11.2013 19:51 Post subject: |
|
|
Posli tez prosim! _________________ I will kill you so hard you will die to death!
“We don’t need a list of rights and wrongs, tables of dos and don’ts: we need books, time, and silence. Thou shalt not is soon forgotten, but Once upon a time lasts forever.” |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 30412
|
Posted: Fri 29.11.2013 20:06 Post subject: |
|
|
však tady neplatíš za znak jak v anonci
poděl se hezky veřejně _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
Bruillard ....
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 1996
|
|
Back to top |
|
|
Bruillard ....
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 1996
|
Posted: Fri 29.11.2013 20:45 Post subject: |
|
|
Potrebujete:
Třtinovy cukr
Rýžový ocet
Limetova stava
Rybi omáčka
Česnek
Mrkev
Chilli papricka
Voda
1 ks cibule
Olej
Sójová omáčka
500 g veproveho bucku - nakrájeny na co nejtenci platky (opravdu cim tenci, tim lepsi, dobre je to treba malicko zmrazit a pak krajet na tenko)
koriandr + pokud seženes dalsi vietnamske bylinky v trznici, kdyz nesezenes, tak Babica by dal ledovy salat, koriandr a takove ty bile klicky
tenke rýžové nudle
Postup:
Maso nakrájíme na tenké plátky a naložíme do marinády. Marináda:
3 lžíce třtinového cukru
1 lžíce rýžového octa
1 lžíce limetové šťávy
2 lžíce rybí omáčky
1 cibule nakrájená na kolečka
1 stroužek česneku, posekaný
1 lžíce oleje
1/2 lžíce sojové omáčky
pepř
V marinade nechas maso idealne 24h, ale staci i rano nalozit a vecer pect. Pred pecenim maso vyndej z marinady, odstran cibuli. Rozloz maso na pecici papir na plech aby mezi nim byly mezery a neprekryvalo se. Dulezita je kurka, ktera zkaramelizuje. Rozpal vrchni gril na 200 a dej pect, ja nevim jak dlouho to pecu, cca asi 15 minut, jde o to, aby to zkaramelizovalo az se to skoro zacne palit. Nejlepsi je to na venkovnim grilu, ale to je ted blbost, takze trouba staci, ale musi se to jakoby ožahnout
K namáčení masa připravímem omáčku smícháním:
4 lzice třtinového cukru
4 lzice rýžového octa
2 lzice limetové šťávy
4 lzice rybí omáčky
15 a vic lzic vody - ja davam urcite vic, ale musis proste ochutnavat, ma to byt takove sladko-kysele, neboj se aby to bylo vyraznejsi, namaci se do toho i ty nudle a ty tu chut ztlumi, ale podle chuti to muzes kdykoliv jeste studenou vodou naredit
pár koleček mrkve
1 macatý stroužek česneku, posekaný
chilli paprička - davam tak 8 kolecek
K podávání uvaříme tenke rýžové nudle (nesmi to byt ty na polevku pho, ty jsou moc tluste) a připravíme salát z koriandru, salatu, klicku a bylinek
Pak se namaci maso i nudle do te omacky a k tomu se ji salat. Vypada to slozite, ale neni |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 30412
|
Posted: Sun 1.12.2013 20:30 Post subject: |
|
|
Díky, zní to skvěle! _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
Linda Evangelista kytky 8, meta: 20650
Joined: 19 Jan 2007 Posts: 20447
|
Posted: Fri 4.10.2019 13:13 Post subject: |
|
|
Mám takovej možná trochu blbej dotaz ohledně indických jídel.
Mohl by mi někdo ve zkratce říct jakej je rozdíl mezi chicken butter, tikka masala, korma a rara?
Já totiž dala asi po deseti letech druhou šanci indický kuchyni a strašně mi to chutná. Měla jsem teda jen chicken rara, ale málem jsem snědla i tu krabičku jak to bylo dobrý. Chtěla bych vyzkoušet další, ale nerada bych to pak vyhazovala. Namátkou jsem projela recepty na ty jídla a jsem z toho jelen, přijde mi to stejným, ale je mi jasný, že to stejný nebude.
Předem děkuju za váš čas a pochopení |
|
Back to top |
|
|
che kytky 6, meta: 10250
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 10008
|
Posted: Fri 4.10.2019 19:34 Post subject: |
|
|
Jak to chápu já tak se liší v přísadách, přípravě, a chuti. |
|
Back to top |
|
|
Linda Evangelista kytky 8, meta: 20650
Joined: 19 Jan 2007 Posts: 20447
|
Posted: Tue 8.10.2019 7:15 Post subject: |
|
|
Já teda prozkoumala o víkendu desítky receptů a nic moc rozdílného tam nebylo. Ingredience vesměs stejný, na jedno jídlo jsem našla x různých receptů, kdy v každým bylo trochu jiný koření. Takže jsem z toho pořád tak trochu jelen. Navíc jsem prozkoumala nabídku indických restaurací u nás ve městě a pochopila jsem z toho jen to, že se ty omáčky liší v pálivosti. Ale! každá ta restaurace to má jinak. Jediný na čem se všechny restaurace a recepty shodují, že kuře vindaloo je extra palivý
Já o víkendu zkusila něco rádoby indickýho uvařit, ale ještě to budu muset vypilovat, protože to bylo víc rajčatový než bych chtěla. Ale jinak to bylo moc dobrý a v kuchyni se ta vůně i dost drží. |
|
Back to top |
|
|
che kytky 6, meta: 10250
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 10008
|
Posted: Tue 8.10.2019 8:05 Post subject: |
|
|
Tak zrovna ve vindaloo jsou pokud vím brambory, které se jinde nevyskytují. Tikka biryani zase třeba nemá omáčku a je to spíš takové rizoto.
Ale někde doma snad mám ověřený recept na kuře tikka masala z kurzu od srílanského kuchaře a možná i nějaké další, tak ti zkusím kouknout jak se liší. |
|
Back to top |
|
|
Linda Evangelista kytky 8, meta: 20650
Joined: 19 Jan 2007 Posts: 20447
|
Posted: Tue 8.10.2019 8:14 Post subject: |
|
|
Máš pravdu s těma bramborama. Schválně jsem právě do prvního příspěvku napsala jen ty omáčková jídla, protože tam jsou mi ty rozdíly dost nejasný.
Kdybys recept našel, mohl bys ho sem napsat? Ráda bych vyzkoušela něco osvědčenýho.
Ve 37 letech jsem objevila kouzlo indický kuchyně, asi nová závislost |
|
Back to top |
|
|
Axioma coin-operated girl
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 6938
|
Posted: Tue 8.10.2019 8:18 Post subject: |
|
|
Zkus tuhle kormu, je fakt skvělá. _________________ Not all those who wander are lost.
There is so much love in me. |
|
Back to top |
|
|
che kytky 6, meta: 10250
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 10008
|
Posted: Tue 8.10.2019 20:10 Post subject: |
|
|
Ok, takže kuře tikka masala. Je to proces na den až dva.
== Koření na základ ==
1 lžíce (6.25 g) garam masala
1 lžíce (4.7 g) mletého koriandru
1.5 lžíce (7.5 g) kari koření
1 lžíčka (1.9 g) kurkumy
1 lžička tandoori koření
== Základ ==
600 g cibule, 600 g rajčat, 45 g česneku, 60 g čerstvého zázvoru, 6 kuliček kardamomu, 20 hřebíčků, 2 celé skořice, 150 ml rajčatového protlaku, 250 ml rostlinného oleje, půl svazku čerstvého koriandru, půl svazku máty
Cibuli a rajčata nakrájíme na jemné nudličky, česnek prolisujeme. V pávli na oleji necháme zesklovatět cibuli. Přidáme rajčata, česnek a zázvor a namírném ohni vaříme alespoň 20 minut, do konzistence kompotu.
Přidáme zázvor, kardamom, hřebíček a skořici, promícháme a vaříme další 2-3 minuty. Přidáme rajčatový protlak a vaříme dalších 10-15 minut, než omáčka ztmavne.
Přidáme koření ("koření na základ") a promícháme. Stáhneme teplotu na minimum a za častého míchání vaříme 45-60 minut, než omáčka získá konzistenci marmelády a olej vystoupí na povrch.
Přidáme koriand a mátu, promícháme a dle chuti osolíme. Necháme odležet ideálně přes noc. Základ se dá případně i zamrazit.
== Zbytek jídla, kuře included ==
4 vykostěná kuřecí stehna bez kůže
150 g bílého jogurtu
3 lžičky (7.3 g) tandoori koření
1 lžička (2.6 g) garam masala
půl lžičky (1.3 g) mletého koriandru
čtvrt lžičky (1 g) mletého římského kmínu
citronová šťáva (dle chuti, ale málo)
500 ml minimálně 31% smetany
50 g najemno nakrájeného čerstvého koriandru
Jogurt, koření, sůl a citronovou šťávu smícháme v misce. Přidáme maso, promícháme a necháme odležet do druhého dne v lednici (ale 2 dny jsou nejlepší).
Obsah mísy dáme do pekáře a 20 minut pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C.
V kastrolu na mírném ohni prohřejeme základ. Přidáme 250 ml smetany a přivedeme k varu. Přidáme upečené kuře (včetně šťávy) a promícháme. Přidáme nakrájený koriandr a promícháme. Dle chuti přidáme další smetanu. Sníme. |
|
Back to top |
|
|
|
|
sfera.pravy.net Forum Index
-> Jídlo |
All times are GMT + 1 Hour Goto page Previous 1, 2, 3, 4, 5 Next
|
Page 4 of 5
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|