sfera.pravy.net Forum Index
sfera.pravy.net
Krásné narozeniny, Pecičko! :)
5 smyslů
Goto page Previous  1, 2, 3
 
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Zdraví
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Laura
kytky 7, meta: 13150
kytky 7, meta: 13150


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 13119

PostPosted: Sun 27.12.2009 18:30    Post subject: Reply with quote

terinas wrote:
Pěkný téma Smile


taky si říkám Laughing . skoro bych na něho zapomněla. akorát číst sama sebe po dvou letech, to je zážitek teda.
_________________
The only way out is through

Advice is what we ask for when we already know the answer but wish we didn't
Back to top
View user's profile Send private message  
*jiva*
kytky 6, meta: 9050
kytky 6, meta: 9050


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 8875

PostPosted: Mon 28.12.2009 8:09    Post subject: Re: 5 smyslů Reply with quote

1) ZRAK

mam 1D na dalku, takze na prednasky si nosim bryle..normalne ne, bud v brylich vypadam pry jako ucitelka, nebo jako gynekolozka.

2) SLUCH
casto mi zalehaji usi, jsem hakliva na zanety, ale jinak asi dobry. kdysi jsem mivala i hudebni sluch : )

3) ČICH

hrozne rada cicham prekapavanou kavu a nesnasim, kdyz ve skole kousek ode me sedi nekdo, kdo je ,,trochu citit" - takovy ten zaschly pot. kdyz nekdo pribehne pozde a sedne si blizko me, tak se muzu zblaznit Embarassed sama sebe samozrejme necitim.

4. CHUT

chut rozvijim Mr. Green pravidelne ochutnavam veci, ktere ,,nejim", abych zjistila, jestli mi nezacaly chutnat, takze se mi jidelnicek casto meni. treba jsem prestala jist vetsinu sladkosti snad krome dvou druhu cokolady...a zacala jsem jist vlasske orechy.

5. HMAT

moc citliva asi nejsem, kdyz mi jednou v detstvi mama dala do ruky sklenicku, tak jsem ji v pohode rozdrtila, doted mi to jde, kdyz jsem opila...podobne si v lehke opilosti tipam do dlane cigaro a tak.

_________________
_
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website  
synapse

kytky 4, meta: 2750


Joined: 16 Jan 2007
Posts: 2695
Location: země Pána Koblih a jeho tupých voličů

PostPosted: Wed 30.12.2009 17:08    Post subject: Reply with quote

1) ZRAK
chabý. Zatím se mi ustálila krátkozrakost na 4D na každém oku. Pohrávám si s myšlenkou na laser, protože bez brýlí vypadám mnohem ženštěji a líp (a časté nošení čoček mi dráždí oči, kromě toho s čočkama mnohem hůř snáším pobyt např. v zakouřeném prostředí, práci na PC atd.)
2) SLUCH
mám vykompenzovaný za ten blbý zrak. Slyším, troufám si říct, hodně dobře a mám to i lékařsky potvrzené (kvůli opakovaným zánětům středního ucha a píchání bubínku mi dělali na orl audiometrii a říkali, že slyším jako liška Cool Je fakt, že mi hodně vadí hlasitá hudba, a další hlasité věci a jakékoliv zvuky slyším dřív než ostatní.
Na svůj sluch 100% spoléhám.
3) ČICH
je moje vtipné téma. Myslím, že se pohybuju na hranici absolutní čichové geniality, se kterou bych mohla dělat placeného čichače parfémů, nebo totálního čichového postižení Laughing Jisté je, že mé vnímání pachů je prostě jiné než mého okolí. Když třeba k něčemu čichám, cítím v tom něco jiného než mé okolí. Vnímám třeba hodně jemné tóny a jsem dost citlivá na smrad a dokážu to dost detailně popsat, na druhou stranu ale nestačím zírat, když čtu různé recenze parfémů (které znám) na internetu.
4) CHUŤ
mám podobnou s čichem. Mou preferovanou chutí je slaná [píše a přitom se láduje brambůrkama Laughing ], myslím, že to souvisí i s mým vražedně nízkým tlakem, který je absolutně imunní na kávu a alkohol, zato dobře reaguje na konzumaci slaného.
5) HMAT
je o.k., ale závislá bych na něm být nechtěla. Co se týče bolesti mám dost posunutý prách bolesti směrem nahoru, takže bolest mi moc nevadí (což asi souvisí se šikanou na základce), když jsem nervozní, dokážu si bohužel způsobovat dost nehezké škrábance a modřiny a všimnu si toho až potom. Stejné je to se škrábanci od mé kočky...škrábe mě tak často, že už tu bolest ani nevnímám, to až večer při sprchování si třeba všimnu dlouhého krvavého škrábance a divím se, jak se tam vzal Confused
_________________
MIAOW!
Back to top
View user's profile Send private message  
JÁjenJÁ
kytky 6, meta: 7450
kytky 6, meta: 7450


Joined: 04 Jan 2007
Posts: 7327
Location: doma :)

PostPosted: Mon 11.1.2010 12:00    Post subject: Reply with quote

ZRAK

Mám výborný a občas to nechápu, když pořád koukám do PC Laughing . Na dálku vidím bezvadně, vidím a přečtu věci, co ostatní už nevidí ( třeba SPZ aut), mám perfektní periferní vidění...prostě mýmu zraku skoro nic neunikne.

SLUCH

Tam je to horší, samozřejmě se jako většina pořád ptám na "cože", někdy slyším fakt špatně, hlavně když někdo zřetelně nevyslovuje.

ČICH

Moje prokletí, cítím všechno Laughing Poznám parfemy, jídla, když maminka vaříi jsem najezená jen z toho, jak intenzivně vnímám vuni jídla. Bohužel to má i odvrácenou stranu a tou je smrad - a to až do te míry, že ráno se mi často obrací žaludek a občas i navaluje z lidí a cigaret ( ráno mám strašně citlivý žaludek). V létě nejsem teměř schopná jezdit MHD.

HMAT

mám snížený práh bolesti, bolí mě máloco, jednou jsem si zkoušela nužkama rýt do ruky, abych věděla jak moc můžu a mám z toho jizvy doted, takže mít sklony k sebedestrukci, asi bych se rovnou zabila Laughing .

CHUT

Nic moc, pořád dosoluju, všechno potřebuju silné a intenzivní chuti jinak mě to neuspokojí.
_________________
Sebeláska je jediná láska, která trvá navěky

O. Wilde
Back to top
View user's profile Send private message  
Mykéna
kytky 7, meta: 14150
kytky 7, meta: 14150


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 13886

PostPosted: Mon 11.1.2010 12:45    Post subject: Reply with quote

ZRAK
mám brýle na dálku, na jednom oku půl, na druhém 3/4 dioptrie oficiálně, teď po devíti letech, co jsem nebyla u oční, to bude asi víc Embarassed
brýle nosím na řízení, na přednášky a do kina, jinak když si vzpomenu
od tý doby, co jsem si spálila oči v troubě, vidím trochu hůř i na blízko
vnímání barev mám výborný, ale ve tmě vidím trochu hůř než ostatní lidi (nejsem schopná odhadnout vzdálenosti, hloubky, objemy)

SLUCH
ten mám dobrej
každý ucho mám několikrát propíchnutý, v dětství jsem mívala záněty středního ucha
občas na koncertě mi praskne bubínek
hudbu poslouchám potichu

ČICH
mám hodně citlivej, vadí mi spousta cizích parfémů, mnohem víc mi vadí vůně z kosmetiky a čistících prostředků než něco "přírodního" (nemyslim teda bezdomovce a popelnice)

HMAT
všechno mě bolí Laughing
někdy cítím doteky, i když se mě nic/nikdo nedotýká, jako bych měla hmatovou paměť

CHUŤ
teď nějak nevím, řekla bych, že to je spíš otázka "vkusu" než kvality toho smyslu
ale mám ráda vyvážený chutě, ono někdy stačí dát špetku soli a už to chutná jinak, i když to není přímo slaný, prostě to dělá umami
příliš sladký mi nedělá dobře

ta otázka, jestli si radši nechat sluch nebo zrak, se mi nelíbí Laughing nikdy bych se nedokázala rozhodnout
6. smysl nevim, co je
a smysly umím užívat naráz (ale třeba muj bratránek, když na něj mluvim a on se na chvíli koukne jinam než na mě, tak mě neslyší/nevnímá... a hluchej není)

jo a mám jistou formu přirozený synestezie (to jsem se teď dočetla ve Vesmíru) - čísla, dny v týdnu a písmena vidím v hlavě barevně, různý osy a posloupnosti mám fyzicky kolem sebe, u některých slov jako bych slyšela zvuk, atd.
Back to top
View user's profile Send private message  
waxeipahdeth
kytky 8, konec
kytky 8, konec


Joined: 02 Jan 2007
Posts: 27125

PostPosted: Mon 11.1.2010 21:18    Post subject: Reply with quote

Zrak: Hroznej, na dálku v jednom oku 3 a tři čtvrtě dioptrie, na druhém 4 a půl. Ale můžu si za to sama, protože jsem dlouhé roky kašlala na nošení brýlí. Teď bez nich nevidím ani hovno.
Sluch: Taky asi nic moc, často potřebuju, aby mi lidi zopakovali, co říkali.
Chuť: To nevím jak se měří, asi normální. Nesnesu ale věci, co jsou jenom trochu pálivé (a úplně pálivé už vůbec ne Bojik ).
Čich: Jsem citlivá na různý smrady, přitom vůně zas tak necítím. A nesnesu pach výfuků, jednou jsem se na motokrosu z toho pozvracela.
Hmat: Jestli je myšlen práh bolesti tak myslím asi nižší (v tom smyslu, že bolest moc necítím), jestli je myšlena šikovnost tak nulová Laughing

Mykéna Arrow O té synestezii jsem párkrát četla, to musí být zajímavé : )
Back to top
View user's profile Send private message  
Alshwarya
kytky 8, meta: 21650
kytky 8, meta: 21650


Joined: 29 Apr 2007
Posts: 20994

PostPosted: Sun 12.2.2012 17:33    Post subject: Re: 5 smyslů Reply with quote

nemáte právo číst tento příspěvek
Back to top
View user's profile Send private message  
Grapefruita
believes in a perfect love


Joined: 20 Feb 2007
Posts: 4244

PostPosted: Thu 5.9.2013 14:04    Post subject: Reply with quote

1) ZRAK
Hodně špatný, jsem prakticky poloslepá, na jednom oku mám přes 7 a na druhém 9 dioptrií, plus malý astigmatismus. Mám to bohužel zděděné po našich - oba jsou krátkozrací. Léta už nosím kontaktní čočky, které mi vyhovují a zatím mi nahrazují zrak normálního člověka Mr. Green Brýle jsem nosila pořád v dětství a v pubertě, ale naštěstí snáším čočky dobře a pak se mi zalíbilo s nimi "frajeřit" a svůj handicap před světem skrývat, a taky jsou praktičtější. Většina mých známých z posledních let mě ani v brýlích nikdy neviděla, mnozí ani neví, že nějakou vadu zraku mám. Nosím je už jen doma, když třeba celý den nikam nejdu, nebo jen do krámu za roh, tak si čočky nedávám. Jelikož se mi vada už spoustu let naštěstí nezhoršuje, čekám jen na peníze ze spoření a příští rok se chystám na operaci - vložení nitroočních čoček. Už se na to fakt těším, myslím si vážně, že to bude zásadní pozitivní změna v mém životě Smile
Jinak barvy vnímám normálně, na záněty netrpím a jiné oční problémy naštěstí nemám, za což jsem fakt ráda, věru jsou i mnohem horší oční nemoci a vady než krátkozrakost (i když vysoká).

Jestli mám hezký oči nevím, někdy mě štvou tím, jak jsou velký a myslím, že i takový trochu vypoulený Laughing Raději bych měla takový ty mandlový a hlavně ne hnědý, ale jakoukoli jinou barvu Smile Ale myslím, že úplně ošklivé nebudou. Pár kluků mi kdysi řeklo, že mám "uhrančivý pohled", tak snad to bylo jako kompliment Smile

2) SLUCH

Slyším dobře, ne nijak skvěle, ale řekla bych, že normálně. Když je někde větší hluk, tak se možná ptám "co?", ale ne nijak často. Jinak hudbu si nahlas fakt moc často nepouštím, už mám dost špatný zrak, tak aspoň sluch si chci zachovat Laughing

3) ČICH

Myslím, že jsem citlivá tak normálně, když něco hodně smrdí, otevřu okno, ale není to tak, že bych byla supercitlivá. Jinak ke knížkám čichám...miluju jejich vůni Love A občas takový ty voňavý svíčky.

4. CHUT

Dosolovat si musím skoro všechno, mdlé chuti mi vůbec nesedí (i když vím, že to není zdravé, nemůžu si pomoct, mně se vše zdá nějaké mdlé Confused )...ale zase moc nekořením, a překořeněné jídlo taky nesnáším.
Jestli se mi chutě mění - to asi určitě ne, od dětství nesnáším syrová rajčata, dělá se mi z nich zle (to souvisí i s čichem), a doteď se to nezměnilo, takže už asi ani nezmění.

5. HMAT

Na bolest moc citlivá nejsem, a vůbec mám kůži spíš hroší Twisted Evil
Back to top
View user's profile Send private message  
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Zdraví All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3
Page 3 of 3

 
Jump to:  
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
additional terms