|
sfera.pravy.net Krásné narozeniny, Byzzy! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
terrynka kytky 7, meta: 13150
|
Posted: Fri 23.3.2007 7:48 Post subject: Re: Vážnost a "nevážnost" problémů |
|
|
Souhlasim s Lenore, ze cokoliv, co cloveka trapi, je vazny problem, taky vidim jako nesmysl nejake kategorizovani. Clovek ma "pravo" trapit se a byt nestastny tehdy, kdy opravdu nestastny je a zlehcovat jeho problemy mi prijde uhozene. Snazim se kazdemu poradit, vcitit se do jeho situace.
A ze "kluci neplacou"? Nesmysl, nechapu takove ty kluky, co to v sobe dusi, aby pred kamarady nebyly za fnuknu, hraji si na drsnaky a pak doma breci do polstare. Za to ale zase muze vychova a okoli.
Muj pritel prede mnou slzy neskryva, kdyz jsem byla v hodne spatne situaci (zdravotni problemy), plakali jsme oba. Jsem rada, ze se nestydi a ze umi dat najevo sve pocity.
Se srovnavanim typu "pomysli na deti v somalsku" rozhodne nesouhlasim. Kazdy ma jine problemy a jine priority a takovehle srovnani mi prijde nesmyslne a mimo. V tomhle souhlasim s La Fraise. |
|
Back to top |
|
|
terrynka kytky 7, meta: 13150
|
|
Back to top |
|
|
mexxie kytky 5, meta: 5250
|
Posted: Fri 23.3.2007 9:01 Post subject: |
|
|
Souhlasím s tím, že nejde kategorizovat, jestli je problém velký, nebo malý. Každý to vnímá jinak, každý je schopen řešit to jinak, a jak už tady bylo řečeno, je to všechno otázka vývoje. Co je nepřekonatelným problémem v patnácti, můžu ve dvaceti vyřešit mávnutím ruky.
Co ale opravdu nemám ráda je, když se někdo v problému donekonečna babrá, odmítá ho řešit, ale přitom na něj neustále upozorňuje. Místo aby vymýšlel způsoby, jak z toho ven, vymýšlí důvody, proč to řešit prostě nejde.
Ano, v takových případech mě skutečně napadají hlášky o dětech v Africe.
I já sama se ale snažím takovým srovnáváním dostat ze srabu. Málokdy je tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř, že |
|
Back to top |
|
|
Askari Geronimo
|
Posted: Fri 23.3.2007 13:30 Post subject: |
|
|
Nemam bohuzel cas podrobne si to procist nebo odpovedet, ale chtela jsem moc podekovat Exi za to, ze tohle tema zalozila. Zrovna tohle jsem ted *hrozne* moc potrebovala "slyset". Diky.
*A* |
|
Back to top |
|
|
Kess kytky 5, meta: 7050
|
Posted: Fri 23.3.2007 16:38 Post subject: |
|
|
Alunka wrote: | Např. Já mám radost, když mě trápěj jenom kluci, oproti mý kamarádce, která řeší hlavně kluky (na což já mám pohled asi takovej ten: Tvý problemy bych měla mít). |
pravo stezovat si ma kazdej, to je pravda. ale kazdej ma taky jinak "tezkej" zivot. ja teda moc stastna ze me trapi kluci nejsem (kdo taky joo ). ale mrceni holek, ze se zabijou kvuli tomu, ze je nechal me teda fakt dovedou vytocit
a narozdil od grape mi vyhazov z prace teda prijde jako VELKEJ problem, dale umrti nekoho blizkeho, rodinne problemy (dokazou otravit zivot - a tim nemyslim takovy ty normalni konflikty, ktery ma s rodicema kazdej), problemy ve skole...rozchod...kazdej veci proziva jinak, ale proto, ze nekomu se stane uplna prkotina oproti ostatnim a on dela, jakoby byl NEJVETSI chudacek na svete fakt pochopeni nemam mam proste radsi silne osobnosti, ktere se nevzdavaji a bojuji (a rada bych taky takova byla )._________________ Jen lidská mysl dokáže udělat z nebe peklo a z pekla nebe.
"Největším štěstím člověka je, když může žít pro to, zač by byl ochoten zemřít." Honoré de Balzac |
|
Back to top |
|
|
lucuska kytky 4, meta: 2750
|
Posted: Mon 26.3.2007 13:56 Post subject: |
|
|
Já když se začnu litovat, tak si hned vybavim že jinde ve světě se lidé mají daleko hůř, takže to co řeším já jsou jen blbosti. Takže to s tímhle vždycky porovnávám i když žiju v úplně jiných podmínkách. |
|
Back to top |
|
|
Askari Geronimo
|
Posted: Mon 26.3.2007 17:21 Post subject: |
|
|
Taky bych rekla, ze hodne zalezi na vnitrnich podminkach- kazdy vnimame ruzne urovne jinak, pro nekoho jsou emocni problemy opravdu zahlcujici, nekdo se necha pohltit az teprve kdyz se neco stane ve "vnejsim" svete.. a tak..
myslim, ze casto prehlizime fakt, ze jsme jednotlivci, myslim, ze je casta snaha chovat se jako skupina, vnimat veci podle urcitych norem skupiny, ktere jsou osvedcene, ale nemusi byt zrovna "citlive"..
narazim na to, ze je snazsi shodnout se, ze nekdo ma "nepodstatne problemy" nez videt, ze nekdo ma (pro nej) podstatne problemy, ktere ale vetsina nebere jako problem, protoze intenzitu prozivani maji jinde. |
|
Back to top |
|
|
strawberry kytky 4, meta: 2950
|
Posted: Mon 26.3.2007 18:11 Post subject: |
|
|
ja ABSOLUTNE nechapu, jak nekdo muze srovnavat osobni problemy s globalnimi. vzdyt to je uplne jina kategorie...!
globalni problemy by mely mit uplne jiny nazev, aby to nezavadelo. jako kdyz mam vazny problem, jsem dlouhodobe ve stresu a vse se mi hrouti pred ocima, tak co mi je do nejakych deti v africe? (tim nechci zlehcovat tuhle problematiku...ale je to proste a jednoduse fakt)
a definovat vazny problem neumim. jde o to, jake ma clovek hodnoty a priority. od toho se odviji vaznost a nevaznost jednotlivych udalosti v jeho osobnim zivote. |
|
Back to top |
|
|
Rose Madder kytky 4, meta: 2950
|
Posted: Mon 26.3.2007 18:25 Post subject: Re: Vážnost a "nevážnost" problémů |
|
|
E.x.i.l.i.a wrote: | Podle čeho se dá vlastně posoudit, jestli má někdo vážný problém nebo ne? Proč je tak oblíbená hláška Tvoje problémy bych chtěl(a) mít? |
Tohle ma kazdy nastaveny jinak - pro kazdyho znamena vazny problem neco jineho. A kdyz ma holt nekdo jiny problem, nez ten, ktery v jeho pojeti predstavuje "vazny", hned je na svete vyse uvedena oblibena hlaska.
Priznam se, ze si mnohdy taky pomyslim "tvoje problemy bych chtela mit". Vetsinou si ale tak nejak racionalne vyhodnotim, ze ten clovek vnima problemy jinak, jinak se s nima dokaze prat....proto tu hlasku vetsinou nepouziju._________________ Jakmile začne člověk přemýšlet, přestává žít... |
|
Back to top |
|
|
Askari Geronimo
|
Posted: Mon 26.3.2007 18:26 Post subject: |
|
|
Myslim ze dokazu videt, co chce kostra rict, ale zaroven dokazu videt i fakt, ze nekdo mluvi o globalnich problemech v tehle souvislosti- jaksi, ono globalni problem je 'jenom' sbirka mnoha osobnich problemu na jednom miste...
Kdyz uz jsme u toho, nevim, proc se globalni problemy pisou v mnoznem cisle. Zijeme vsichni na stejne planete, co je planetarni problem, je problem vsech, proc to hned psat v mnoznem...
Jenom tak uvazuju. |
|
Back to top |
|
|
strawberry kytky 4, meta: 2950
|
Posted: Mon 26.3.2007 18:42 Post subject: |
|
|
AS: mozna. ale globalni problem(y) se daji ovlivnit postatne mene nez osobni. nadrazeny problem deti v africe je chudoba, nevzdelanost..a to se jeden muze zblaznit a stejne ho ten problem zasahne.
kdezto problemy osobnejsiho kalibru si clovek v ramci moznosti navozovat a zbavovat se jich sam. napr. pomoci vule |
|
Back to top |
|
|
pip kytky 5, meta: 5550
|
Posted: Mon 26.3.2007 22:58 Post subject: ed |
|
|
|
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Tue 27.3.2007 7:09 Post subject: |
|
|
Tady snad nejde o to, snažit se nějak řešit globální problémy, ne? Spíš o určité abstraktní přirovnání osobních problémů ke globálním, aby si člověk uvědomil, že na tom není zas tak špatně jako třeba ty zmiňované děti v Africe.
Protože má co jíst, kde spát, pořád má šanci žít slušný život... |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
|
Posted: Tue 27.3.2007 10:59 Post subject: |
|
|
mexxie a tobě to fakt pomůže, když se něčím trápíš a vzpomeneš si na děti v Africe? Mně teda ne. Akorát tak upadnu do ještě větší deprese. _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Tue 27.3.2007 11:57 Post subject: |
|
|
Lenore, jo pomůže
Pomůže mi to uvědomit si, že na tom nejsem nejhůř, že narozdíl od nějakého houmlesáka nebo děcka v africe jsem mladá, zdravá, mám dvě ruce, mám kde spát a co jíst, a že tudíž problém, který zrovna řeším, není zas až tak závažný, aby mi šlo o holou existenci. A dokud nejde o život, nejde o nic. Vždycky se to dá nějak zvládnout, i když třeba se šrámy.
Mnohokrát se mi stalo, že když jsem přestala sebe samu přesvědčovat o tom, v jakém hrozném jsem průseru, a povznesla se nad to, co hrozného mě v důsledku toho čeká, našla jsem řešení nebo se to vyřešilo samo, a to bez nepříznivých následků |
|
Back to top |
|
|
|
|
sfera.pravy.net Forum Index
-> Řečičky, názory, etc. |
All times are GMT + 1 Hour Goto page Previous 1, 2, 3, 4 Next
|
Page 3 of 4
|
|
You can post new topics in this forum You can reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|