sfera.pravy.net Forum Index
sfera.pravy.net
Krásné narozeniny, Byzzy! :)
1000 kníh, ktoré musíte prečítať predtým než umriete
Goto page Previous  1, 2

Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc.
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Audrey
kytky 2, meta: 550

PostPosted: Mon 12.7.2010 11:26    Post subject: Reply with quote

15. Tracyho tygr
William Saroyan

vydal: např. Argo

Příběh Thomase Tracyho, newyorského mladíka, ke kterému se jednoho dne připojí jako stálý společník tygr, na něhož mladík už od dětství čeká, aby v něm probudil lásku k dívce Lauře a naučil ho dalším důležitým věcem, jež potřebuje mladík ke své proměně v muže.
Novela nevelkého rozsahu, ale zároveň kniha, k níž se i ve třetím tisíciletí dobrovolně a rádi vracejí mladí i staří. Zvláštní směs fantazijních prvků a reality umožňuje každému čtenáři přemýšlet nad tím, jakou podobu má jeho „tygr“. Nenásilně umožňuje přistoupit k načrtnuté hře každému z nás, bez ohledu na věk, povolání nebo životní zkušenosti.

Moje hodnocení:
Když jsem Tracyho tygra četla, pořád jsem si opakovala, co je na té knížce tak zajímavýho, že o ní všichni mluví. Pochopila jsem to, jakmile jsem dočetla poslední větu...
Back to top
View user's profile Send private message  
Felicity
Master

PostPosted: Mon 12.7.2010 12:06    Post subject: Reply with quote

16. Cesta (The Road) - Cormac McCarthy

Rok vydani: 2006 (2008 CR nakl. ARGO v edici AAA)
Cena: 297 Kc
Pocet stran: 189
Vazba: vazana

Anotace: Román Cesta se odehrává ve světě sežehnutém neznámou katastrofou. Otec se synem putují šedivou zimní krajinou a děsí se každého náznaku, že nejsou sami, kdo přežil; od posledních lidí totiž rozhodně nemohou čekat nic dobrého. Dvojici drží při životě jen to, co uveze jejich nákupní vozík a co občas najdou v prázdných domech. Jejich cílem je mořské pobřeží, ale i tam se samozřejmě ukáže, že naděje už neexistuje. Nebo snad ano?
Za tento román autor obdržel v roce 2007 Pulitzerovu cenu.

Hodnoceni: Pro me doposud asi nejlepsi kniha, kterou jsem kdy cetl. Naprosta deprese, bezvychodnost, zadna nadeje na zivot, totalni konec vseho... U teto knihy jsem se pri nekterych pasazi opravdu bal, to se mi jeste nikdy nestalo.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website  
Cavendish
mňau

PostPosted: Tue 13.7.2010 12:22    Post subject: Reply with quote

17. Sofiin svět / Jostein Gaarder

vydal: Albatros, už pětkrát, naposledy snad v roce 2006

Sofiin svět je vynikajícím způsobem napsaný příběh i přemítání o záhadě vesmíru a o Bohu, ušlechtilá zábava i návod k tomu, jak se orientovat v životě. Po knize zcela jednoznačně sáhnou středoškoláci, ale i jejich rodiče a učitelé a vůbec všichni, kteří se chtějí něco dozvědět o duchovních pramenech naší civilizace, nebo prostě rádi čtou.
Chytře a moudře komponovaný román: 3000 let zachycených na 400 stranách – jednoduše, ale nikoliv triviálně. Sofiin svět je opravdu pozoruhodná, mimořádná kniha.

Něco málo obsah:
Čtrnáctiletá Sofie najde ve schránce lístek, kde je napsané "Kdo jsi?". Začne o tom přemýšlet a uvědomí si, že vlastně ani nezná odpověď. Začnou chodit dopisy od neznámého filozofa Alberta Knoxe, který jí prostřednictvím těch dopisů poskytuje kurs filosofie. Zvídavá Sofie se postupně dozvídá o historii filosofie od předsókratovských myslitelů, přes antiku, středověk, osvícenství, romantismus, Marxe, Freuda i Darwina až po současnost.

Sofie je strašně zvědavá a chce svého učitele odhalit. V noci pozoruje schránku a opravdu spatří, jak do ní někdo dává dopis. Ve tmě ale neuvidí jeho obličej. Albert Knox zjistí, že ho Sofie sleduje, a proto posílá s dopisy svého psa Herma. Sofie mu po Hermovi pošle dopis, ve kterém píše, že by se s ním chtěla seznámit, ale Albert se zatím skrývá. ...

Moje hodnocení:
Filosofie není zrovna můj šálek kávy, ale tohle stojí za to. Geniálně napsané. Četla jsem několikrát. Velmi doporučuju.
Dej mi ruku, povedu tě, pak se vystřídáme.
Back to top
spanish.eyes
vi, ale nedba

PostPosted: Thu 15.7.2010 21:38    Post subject: Reply with quote

18. Směšné lásky, Milan Kundera

vydal: Atlantis
anotace:
Sedm povídek, jejichž námětem je láska zasazená do komických souvislostí, anebo spíš to, co lidé v komických souvislostech pokládají za pokus o milostný vztah
moje hodnoceni:
nerikam, ze je to moje nejoblibenejsi kniha, pointy tech povidek jou nekdy dost vyfabulovane a neralne, ale pamatuju si, ze zvlast nektere z nich na me opravdu zapusobily svoji horkosti a absurditou, hodne jsem o nekterych vecech z te knihy pak premyslela. je to podle me kniha o marnosti a nenasytnosti cloveka, o tom, jak je vse pomijive a jak se muze diky malickosti vsechno v minute zmenit. ale neni to zrovna oddychovka a nekomu mozna nebude sedet to, ze jsou vsechny ty povidky o vztazich, tedy spis by se dalo rict o devkarich, jestli se dobre pamatuju Cool
Je třeba žít, je třeba milovat, je třeba tvořit
(JK)
Back to top
synapse

kytky 4, meta: 2750

PostPosted: Wed 21.7.2010 19:23    Post subject: Reply with quote

19. Veronika se rozhodla zemřít - Paulo Coelho

vydal: Argo, 1999
Popis: Mladá Slovinka Veronika se z omrzelosti nad stále stejným životem i z pocitu vlastní zbytečnosti rozhodne spáchat sebevraždu. Ve svém dosavadním životě se vždy snažila dělat to, co od ní očekávali druzí, neměla odvahu naplnit svou vnitřní touhu a riskovat neúspěch. Teprve když se v sanatoriu pro duševně choré dozví po nezdařené sebevraždě, že má poškozené srdce a že pomalu umírá, probudí se v ní instinktivní vůle k přežití a Veronika začne o svůj život bojovat v prostředí lidí, kteří jsou úředně potvrzenými „blázny”. Při vyprávění Veroničina příběhu se světoznámý brazilský autor opírá o vlastní zážitky z dospívání z riodejaneirské psychiatrické léčebny.
Můj názor: Prostě se mi líbí Cool Dobré téma, mělo by se o něm více mluvit. Čtivé a bez servítků. (Mimochodem mi jedna pasáž z knihy pomohla vybojovat souhlas rodičů s mým studiem, kterému nebyli nakloněni. Já mamce dala knihu tajně do kufru, když odlétala s taťkou na dovolenou..a v knize jsem schválně zvýraznila část, ve které schizofrenik popisuje, jak mu rodiče nedovolili studovat to, co chtěl, a potom u něj propukla schizofrenie. Twisted Evil Jo, vydírání, to je moje... )
Felicity
Master

PostPosted: Fri 13.8.2010 10:51    Post subject: Reply with quote

20. Neuromancer - William Gibson

Rok vydani: 1992 (Laser)
Cena: antikvariaty/knihovny?, prip. v originalnim nebo dalsich jazycich
Pocet stran: 279
Vazba: vazana

Anotace: Dnes již kultovní kniha příznivců kyberpunku. Po jejím prvním vydání v roce 1992 v českém jazyce vyšlo druhé vydání, tentokrát v paperbackové podobě. A stejně jako předtím ve skvělém překladu Ondřeje Neffa. Tím máte možnost seznámit se se stěžejním dílem kyberpunku v perfektní podobě, kdy můžete vychutnat brilantnost a bohatost Gibsonova jazyka.
Ústřední postavou románu je Case, hacker, který vstupuje do celosvětové sítě počítačů a manipuluje s uloženými daty. Příběh sleduje snahu dvou mocných programů umělé inteligence o nelegální spojení do jednoho celku, schopného rozluštit poselství mimozemské civilizace.

Román desetiletí, jako jediný román oceněn Nebulou, Hugem i cenou P. K. Dicka, magazínem Time vybran do 100 nejlepších knižních děl...

Moje hodnoceni: Ackoliv anotace muze znit v dnesni dobe jako nejaky brak (kniha vysla v roce 1984), opak je pravdou. Neuromancer je stezejni dilo, jez dostalo cyberpunk do povedomi sirsi verejnosti. Gibson v nem definoval slova jako cyberprostor (dnesni www), matrix, ICE (Intrusion Countermeasures Electronics). Jeho dilem se zahy inspirovala velka spousta spisovatelu, scenariste, reziseri. Gibsonovo specifikum, ktere soucasne dela knihu tezsi na precteni, je naprosto uzasny smysl pro detail. Kdyz jsem si knihu v patnacti poprve koupil a zacetl se do ni, musel jsem ji po par strankach odlozit, protoze jsem to nedokazal vse absorbovat. Po nekolika letech jsem na ni v knihovne narazil a dal jsem ji druhou sanci. Tentokrat jsem ji precetl jednim dechem a kniha se okamzite zaradila do me top 10.
Gibsonovi se povedlo vykreslit temny a smutny svet blizke budoucnosti, kdy nadnarodni korporace maji vetsi moc nez staty, vetsina lidi zije v chudobe, telesne implantaty jsou na dennim poradku, stejne jako virutalni realita. Mesta jsou zamorena smogem, ve kterem blikaji tisice neonu, vsude jsou nakupene odpadky, stale prsi (jestli vam to pripomina atmosferu Blade Runnera, tak je to spravne)...

/pokud by mel nekdo zajem, mohu zapujcit/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website  
synapse

kytky 4, meta: 2750

PostPosted: Mon 16.8.2010 18:24    Post subject: Reply with quote

21. - Deset malých černoušků - Agatha Christie

vydal: např. knižní klub, 2009, poprvé v Británii: Collins crime club, 1939
Jedna z jejich nejlepších, nejčastěji hraných a zfilmovaných detektivek. V neúprosném rytmu známého popěvku tu černoušků ubývá stejně jako hostů v luxusním sídle na ostrově, bouří odříznutém od světa. Jakási ďábelská síla žene podle předem připraveného plánu jednoho po druhém do záhuby, až nezbude žádný. Kam však zmizel vrah?
Můj názor: Moje první kniha od Agathy a možná právě proto se mi nejvíc vryla do paměti a do mého literárního vkusu. Jednoduše zapříčinila mou věrnou a hlubokou lásku k této spisovatelce. Podobné napětí a vzrůstající zvědavost jako při čtení této knihy jsem opravdu už dlouho předtím nezažila...ke konci už jsem s tou kniha naprosto sešitá dohromady...jedla jsem s ní, chodila na wc i čistila si zuby. Cool a závěr mě samosebou totálně šokoval!
Alseri

PostPosted: Tue 17.8.2010 0:02    Post subject: Reply with quote

22. Clarissa Pinkola Estés, PhD. - Ženy, ktoré behali s vlkmi

Rok vydani: 2007 (Pragma)
Cena: cca 11€
Počet strán: 450
Väzba: paperback

Anotácia: V každé ženě žije mocná síla, naplněná zdravými instinkty, tvořivostí a nesmrtelným poznáním. Je to archetyp Divošky, který představuje instinktivní povahu žen. V této knize se autorka zabývá pohádkami, mýty a příběhy, které mají ženám pomoci vrátit se k divokému a zdravému jádru své duše.

Moje hodnotenie: Dnes už ľudia pomaly ani netušia, ako šťastná a psychicky zdravá žena Divoška, ktorá má toľko spoločného s vlkmi, vlastne vyzerá. Mnoho žien cíti, že boli po tisíročia zaznávané a utláčané podobne ako ich zvieracie alter ego, vlci, často sa však k svojmu pôvodu nevedia vrátiť. Podobne aj súčasné rozprávky a dochované príbehy sú po zásahu ľudí a histórie len kostrou, ktorú autorka 20 rokov dávala dokopy ako mozaiku, aby tak dokázala vysvetliť podstatu ženskej duše. Pozor nejde o žiadne feministické dielo(!), ale krásnu, citlivo napísanú psychologickú knižku a štúdiu, ktorá je cestou do ženskej duše! Fantastická kniha, ktorá na príkladoch z rozprávok celého sveta analyzuje všetky ženské problémy! Zaujímavá a užitočná štúdia aj pre mužov, ktorí chcú pochopiť ženské správanie.
Ester
kytky 7, meta: 12150
kytky 7, meta: 12150

PostPosted: Sat 11.2.2012 19:38    Post subject: Reply with quote

23. Český román / Olga Scheinpflugová

Rok vydání: poprvé 1946, od té doby několikrát

Anotace: Autobiografický román herečky Olgy Scheinpflugové, který zachycuje její život od dětství, přes cestu k herectví, seznámení se s Karlem Čapkem a dlouhá léta po jeho boku.

Moje hodnocení: Nejlepší kup, co jsem kdy udělala v antikvariátu Love Hodně niterně se vypisuje ze svojí lásky, kterou možná naivně zachycuje v nejčistší podobě, i když se všemi bolestmi a nedokonalostmi. Je to taková knížka, která dává víru, že zítřek bude krásný, když k němu člověk přistoupí s pokorou. Prostě krásné svědectví o jednom naplněném životu a českých dějinách v 1. polovině 20. století.
Člověk
jsem duhová víla

PostPosted: Sat 11.2.2012 20:09    Post subject: Reply with quote

dobré téma, určitě přispěju.
napadla mě trochu taková srandička, když jsem si přečetla ten název, ale dám to sem...
jako první určitě

ale od teď už budu psát vážně Smile

** every action you take is a vote for the type of person you wish to become.
make peace, be kind.
Back to top
Člověk
jsem duhová víla

PostPosted: Sat 11.2.2012 20:15    Post subject: Reply with quote

nemáte právo číst tento příspěvek

make peace, be kind.
Back to top
Člověk
jsem duhová víla

PostPosted: Sat 11.2.2012 20:17    Post subject: Reply with quote

a
25. ANDRONIKOVA, Hana - Nebe nemá dno

rok vydání: 2010
anotace: Druhý román současné české autorky je příběhem ženy, která bojuje se zákeřnou chorobou.

Autorka rozdělila svůj román do pěti oddílů a zakomponovala do něho i množství autobiografických prvků, z nichž patrně nejzřetelnějšími jsou smrt jednoho z rodičů a zápas s nebezpečnou chorobou, který musela absolvovat. Ústřední postavou románu je Ama, emancipovaná žena, která bolestně prožívá ztrátu svého otce. Později je však sama konfrontována se skutečností, že trpí rakovinným onemocněním. Toto poznání je pro Amu výzvou, aby se pokusila o změnu vědomí a odmítla tak fakta, která ohrožují její existenci: Odjíždí proto "léčit duši do deštného pralesa", aby zde o samotě, šamanských obřadech či meditacích shromáždila co nejvíce ozdravující energie. Začne tu také podléhat moci exotických bylin a věří, že tyto rostliny se projeví jako lidé: "Když je miluješ, tak se ti odmění." Alternativní léčebné metody hledá Ama i v nevadské poušti, aby se pak v pokoře vrátila domů a podstoupila nepříjemnou a vyčerpávající chemoterapii. Příběh je napsán jako Amin vnitřní monolog, jenž je často záměrně přerušován jejími deníkovými záznamy, emailovou korespondencí i nejrůznějšími snovými představami.

moje hodnocení: hrozně jsem jí rozuměla, ta knížka mě v tu dobu hrozně zasáhla. možná kdybych si to přečetla teď znovu, viděla bych to jinak, ale tenkrát jsem měla pocit, že přesně vím, co cítí.

make peace, be kind.
Back to top
LadyCroft
bojovnice!!!

PostPosted: Sun 12.2.2012 9:44    Post subject: Reply with quote

26: Nebe nezná vyvolených
Autor: » Remarque, Erich Maria

Nakladatelství: » Ikar
Rok vydání: 2010
Popis
V malém sanatoriu vysoko ve švýcarských horách svede náhoda dohromady dva hráče se smrtí křehkou, krásnou, ale nevyléčitelně nemocnou dívku Lillian a stárnoucího automobilového závodníka Clerfayta, který přijel navštívit přítele. Lillian odmítá pomalé umírání pod přísným lékařským dozorem, a tak přijme Clerfaytovu nepříliš vážně míněnou nabídku a hluchá k varování odborníků i přátel opouští sanatorium a odjíždí s novým známým do Paříže. Nehodlá promarnit už ani vteřinu ze života, který jí ještě zbývá. Milostné vzplanutí, jež mezi Lillian a Clerfaytem vzniká, nemá minulost ani budoucnost, je to láska ve stylu carpe diem, odměřená časem od závodu k závodu, od jednoho chrlení krve k druhému. Zpočátku celkem nezávazný vztah se však náhle začne komplikovat

moje hodnocení: velice mně příběh chytnul za srdce, byl mi neuvěřitelně blízký díky tématice závodníka, lásku kterou prožívali s nemocnou Lillian a už od začátku bylo jasné, že to skončí tragicky. jediná kniha, u které jsem brečela a zanechala ve mně neuvěřitelnou stopu.
LadyCroft
bojovnice!!!

PostPosted: Sun 12.2.2012 9:56    Post subject: Reply with quote

27: Zabiják
Émile Zola

Rok vydání: 2009

Venkovanka Gervaisa přijede spolu se svým druhem Lantierem a jejich dvěma dětmi Štěpánem a Klaudiem do Paříže. Zpočátku si díky našetřeným penězům žijí „na vysoké noze“, ale později postupně zastaví většinu svého majetku a přestěhují se do zapadlé části města. Lantier ji po čase opustil s milenkou, po čemž Gervaisa velmi smutnila i přesto, že ji mlátil a stále ji kvůli něčemu kritizoval. Gervaisa začne pracovat jako pradlena, stane se mezi lidmi oblíbenou a začne se o ni zajímat klempíř Coupeau. Ten ji přemluví ke svatbě, i když ta nejprve kvůli tehdejším zvyklostem, odmítala.
Protože Gervaisa i Coupeau jsou pracovití a dobře si vydělávají, stěhují se do lepšího bytu a šetří i na horší časy. Společně mají dceru Nanu, Klaudia pošlou do školy na jih Francie. Rodinná idyla se začne hroutit po tom, co jednoho odpoledne jde Gervaisa spolu s Nanou navštívit Coupeaua do práce. Nana na něj zavolá, její tatínek zakopne a spadne ze střechy. Coupeau nemůže asi půl roku pracovat a všechny našetřené peníze padnou na jeho uzdravení. Po vyléčení už se mu znovu do práce nechtělo, a tak na vydělávání zůstala Gervaisa sama. Protože Gervaisa dlouho toužila po vlastní prádelně, půjčili si od známých peníze a zařídila si vlastní krám. Zaměstnala pradleny a zpočátku se jí i dařilo úspěšně splácet dluhy, stala se mezi známými uznávanou. Coupeau ale začal chodit do hospody a holdovat alkoholu, pomocí něhož utišoval svědomí a vyplňoval pocit prázdnoty.
Během oslavy Gervaisina svátku, na který pozvala mnoho známých, se náhle vrátil její bývalý druh Lantier, ze kterého se stal Coupeaův dobrý kamarád a podnájemník Coupeauových, nejdříve platil nájemné, ale pak se začal chovat, jako kdyby dům patřil jemu a začal rozkazovat. Rodině došly peníze, Gervaisa musela propustit zaměstnankyně a prodat prádelnu. Vypočítavý Lantier se přestěhoval k nové majitelce prádelny a jejímu manželovi, Gervaisiným i jeho známým. Coupeauvi jsou nuceni se přestěhovat do činžáku pro chudinu. Coupeau začne pracovat, ale každou výplatu hned propije. Gervaisa se také stane alkoholičkou, pomáhá jí to tak zapomenout na životní strasti. Postupně se přestane starat o děti a začne žebrat. Z Nany se stane prostitutka, Coupeau umírá v blázinci na delirium tremens. Gervaisa dále pije a umírá bez přátel ve špinavé kobce. Smrt je pro ni ale vysvobozením.

moje hodnocení: neuvěřitelně smutný a žalostný příběh ženy, která zůstává s mužem, který jí dělá akorát zlo. alkohol ničí všechno hezké. nejhorší je pasáž o malé holčičce, která se stará o sestřičku a otec alkoholki jí ubije k smrti.
Shrew

PostPosted: Mon 13.2.2012 0:03    Post subject: Reply with quote

ed
Back to top
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc. All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

Jump to:  
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum