|
sfera.pravy.net Krásné narozeniny, Byzzy! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Tornado_Lou kytky 6, meta: 8250
Joined: 12 Jan 2007 Posts: 7870
|
Posted: Wed 21.9.2011 9:40 Post subject: Koření |
|
|
Koření je základem chuti mnoha jídel, proto si myslím, že si zaslouží svoje téma.
Pěstujete si bylinky doma v květináčích nebo je používáte především v sušeném stavu?Máte nějakou "vychytávku", o kterou byste se chtěli podělit?Jaká kombinace vám připadá bezkonkurenční?
a tak dále...
Já teď s oblibou používám růžový pepř, který rozdrtím v hmoždíři...a momentálně jím kořením všechny druhy masa, je velmi lahodný a ne tak ostrý jako černý pepř
A ráda bych se zeptala, na co všechno používáte sušenou šalvěj?Já si ji koupila na ryby, ale ještě jsem neměla odvahu ji zkusit v jiné kombinaci. |
|
Back to top |
|
|
zuza kytky 6, meta: 8650
Joined: 23 Jan 2007 Posts: 8285
|
Posted: Wed 21.9.2011 10:01 Post subject: Re: Koření |
|
|
ja mam na zahrade jen libecek, petrzel, pazitku, mátu (dva druhy, oba jsme nasli navolno a presadili si do zahrady) a medunku a v truhliku mam rozmarin a spoustu chilli papricek
libecek davam vyvarit do brambor
z maty (krom mochita, ktere ted nemuzu) a medunky varim caj
chilli papricku nasekam na drobno do oleje, trochu posmazim a pak na tom delam maso...
co me mrzi, ze mi vzdy pojde bazalka
rodice ale pestuji snad uplne vsechno, nekolik druhu bazalky, salvej, saturejku a nevim co jeste
tata dava salvej do hodne veci, mohu se zeptat na nejaky tip - ja nejsem totiz moc velka kucharka, takze jeho vytvory vzdy jen snim a ani se nesnazim premyslet jak a z ceho to delal a co tam je |
|
Back to top |
|
|
Tornado_Lou kytky 6, meta: 8250
Joined: 12 Jan 2007 Posts: 7870
|
Posted: Wed 21.9.2011 10:08 Post subject: |
|
|
Zuzi, tak se tatky zeptej, budu rada.)
Ja se snazim pestovat bazalku a petrzel v kvetinaci, ale po nejakem case mi vzdycky uschnou...uz nevim, co s tim. Asi se jim v nasem byte nedari.
Libecek mam suseny...ted jsem jim zkousela korenit hovezi plec a nebylo to vubec spatne...kazdopadne s cerstvym by to jiste dopadlo jeste lip |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 30412
|
Posted: Wed 21.9.2011 10:38 Post subject: |
|
|
Ty bylinky co se prodávají v květináčích nejsou moc kvalitní, nemají dobrý kořeny a tak za nějakou dobu chcípnou. Ale i když jsou dobrý, tak pořád prostě moc nevydrží, nejsou to trvalky. Nejlepší je na tohle máta, to je hrozný plevel, takže se pěstuje snadno
Já přes jaro/léto pěstuju bazalku, mátu, pažitku, tymián, rozmarýn, někdy šalvěj a koriandr. Možná ještě něco Když něco uschne, tak pořídím nový. Teď mi všechno chcíplo přes prázdniny, protože jsem přes dovolenou nesehnala "hlídání" Tak mám jen bazalku, ta je prostě nepostradatelná, protože sušená je úplně na h... _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
Leňula Feet planted firmly in the sky
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 18629
|
Posted: Wed 21.9.2011 10:43 Post subject: |
|
|
My na zahradu kazdy rok vysazujeme bazalku (letos nam nejak prichcipla, chodily si do ni lehat kocky ) a mame i oregano a matu. Libecek je takovej plevel, toho mame takovej obrovskej ker. V lete miluju cerstvy bylinky. Nesusime, v zime pouzivame normalne kupovany. Ale mozna jednou prekonam lenost.
Jinak do vareni pouzivam temer vyhradne bazalku, oregano a tymian... moc nevarim recepty, kam by bylo potreba davat neco jinyho... jeste do brokolicovych veci muskatovy orisek...
edit - jo a salvej mame taky, ta je genialni na caje pri nachlazeni...
zuza - bazalka je jednoletka, ta pojde i na zahrade... v kvetinaci jeste driv, jak psala lenore, ale i na zahradu ji musime vysazovat kazdy rok... neni to trvalka. _________________ I will kill you so hard you will die to death!
“We don’t need a list of rights and wrongs, tables of dos and don’ts: we need books, time, and silence. Thou shalt not is soon forgotten, but Once upon a time lasts forever.” |
|
Back to top |
|
|
Felicity Master
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 9379
|
Posted: Wed 21.9.2011 10:49 Post subject: |
|
|
Bazalka mi vydrzi vetsinou tak rok, driv jsem ty koupene presazoval do vlastni hliny a ted posledni jsem nechal v puvodnim "smejdu" a uz si roste pres pul roku. Akorat zdrevnately stonky, ale to nicemu nevadi. Za tech 50 Kc spokojenost.
Naopak mata mi delala problemy, rostla pekne, ale pak chytla nejaky breberky, tak sem to musel vyplenit.
Btw skladujete nejak "prebytky" bazalky nebo to stihate konzumovat jak to roste? |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 30412
|
Posted: Wed 21.9.2011 10:56 Post subject: |
|
|
my máme bazalky fakt velkou spotřebu, takže přebytky nehrozí
jinak se dá dát asi na pár dní lednice, ale musí být v něčem, aby se tam nedostala vlhkost _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
maxmiliana kytky 8, konec
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 31310
|
|
Back to top |
|
|
Felicity Master
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 9379
|
Posted: Wed 21.9.2011 11:07 Post subject: |
|
|
Ja zkousel taky mrazit, ale zabira to docela dost mista a jakmile se to vytahne z mrazaku, tak je z toho za par vterin brecka. :/ |
|
Back to top |
|
|
annysek .
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 15447
|
Posted: Wed 21.9.2011 12:02 Post subject: |
|
|
ja ted bohuzel zadny bylinky nemam, i kdyz jsme s B. planovaly, jak je vysazime na balkonku (ktery je ale na chodbe ne v byte)..
ale az to zas nekdy pujde, tak bych rada vysazela bazalku, rozmaryn a matu..
s tim mrazenim je to pravda, moc to nefunguje.. mamka nektere bylinky i susi, ale napriklad s tou bazalkou to nejde, ta je susena na prd.. |
|
Back to top |
|
|
Janeira .
Joined: 22 Jan 2007 Posts: 42006
|
Posted: Wed 21.9.2011 12:06 Post subject: |
|
|
Ja jsem tady v praze vzdycky mela jen bazalku z billy, ktera mi vydrzela cca tyden. neni divu, stylem, ze jsem na tom byte zhruba dve noci v tydnu.
jinak pritel si pestujeve vrhlickach, pekne v okne na vinohradsky a dari se jim tam jako nikde
a pak mame u babicky na zahrade, petrzel, pazitku, levanduli, matu a nevimcojeste a je to vzdycky nejlepsi cely ten proces vyjit si na zahradku a tam si to v klidku ocuhat, vybrat, natrhat a pak sezrat _________________ We can be heroes just for one day. |
|
Back to top |
|
|
annysek .
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 15447
|
Posted: Wed 21.9.2011 12:10 Post subject: |
|
|
pockat, ja jsem vlastne zapomnela, ze jsem mela bazalku za alberta, ktera cela uschla, ale najednou z ni vyklicil jeden zivy stonek a ten porad mam:) akorat se ho bojim otrhat, protoze uz to bude konec:) |
|
Back to top |
|
|
Skye kytky 5, meta: 7050
Joined: 25 Nov 2008 Posts: 6766
|
Posted: Wed 21.9.2011 18:17 Post subject: |
|
|
na zahradě mi téměř všechno sežrali slimáci , hlavně libečku mi bylo líto.
Doma pěstuju bazalku a rozmarýn, jsou koupený v obchoďáku v květináči, a už docela dlouho drží _________________ a na nebi hvězdy svítí
jen aby nakonec přestaly hřát
Last edited by Skye on Mon 19.3.2012 13:51; edited 1 time in total
|
|
Back to top |
|
|
lucuska kytky 4, meta: 2750
Joined: 11 Jan 2007 Posts: 2735
|
Posted: Thu 22.9.2011 13:55 Post subject: |
|
|
Pěstuju si v květináči bazalku, rozmarýn, meduňku, petrželku a oregano (ale tomu se moc nedaří). Ale jinak používám i všechno možný suchý koření.
Taky by mě zajímalo co s velkým množstvím bazalky (mimo pesta), ten keř co mám nestíhám spotřebovávat.
S tou šalvějí jsem viděla použití ma maso nebo obalovanou v těstíčku (?) a smaženou (do polévek a tak). |
|
Back to top |
|
|
Koblih kytky 3, meta: 1050
Joined: 21 Jan 2007 Posts: 982
|
Posted: Thu 22.9.2011 14:05 Post subject: |
|
|
Já mám venku na záhoně tymián, oregano a ve skleníku bazalku. Tu chci zkusit přes zimu přikrýt skleněnou lahví a třeba tu zimu přežije. Oregano mám na zahradě už 5 let, je to trvalka a rychle se rozrůstá. Na zimu ho vždycky ostříhám a usuším.
Miluju tyhle 3 čerstvě natrhané bylinky smíchat dohromady a používat na kuřecí maso - griluju. Má to vynikající chuť.
Taky je super salát - rajčata, osmažený česnek ( na plátky a nesmí být moc hnědý, jen tak lehce ), čerstvá bazalka, lehce osolit a pokapat citrónem.
Šalvěj mi venku na záhoně vydrží max. 3 roky a někdy ani to ne. Holt na severu a pod sněhem se jí moc nedaří
Jo a na pažitku nesmím zapomenout, ale to už asi není bylinka, co ?
A v zimě určitě budu používat mlýnek - směs italských bylin. Dělala jsem tvarohovou pomazánku a dala tam tohle koření a byla výborná. |
|
Back to top |
|
|
|
|
sfera.pravy.net Forum Index
-> Jídlo |
All times are GMT + 1 Hour Goto page 1, 2, 3 Next
|
Page 1 of 3
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|