sfera.pravy.net Forum Index
sfera.pravy.net
Krásné narozeniny, Byzzy! :)
1000 kníh, ktoré musíte prečítať predtým než umriete
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc.
View previous topic :: View next topic  
Author Message
josie
Chcem sa smiať navždy!
kytky 6, meta: 9050


Joined: 02 Jan 2007
Posts: 9012

PostPosted: Fri 9.7.2010 9:17    Post subject: 1000 kníh, ktoré musíte prečítať predtým než umriete Reply with quote

Uvedomujem si, že sú tu témy ako knizecky a co prave citate, ale cielom tejto temy by mal byt sucet vsetkych nasich oblubenych knih.... kazdy novy prispevok by mala byt nova kniha, taka, ktora podla vas patri do takehoto zoznamu.

Prispevok by mal obsahovat
*Poradove cislo
*Nazov knihy (najlepsie v slovencine, cestine, moze byt aj originalny nazov)
*Autor
*Rok vydania, vydavatel
*Foto obalky, moze byt ich aj viacero, ak teda su Smile
*Obsah - len kratky, o com kniha priblizne je
* Hodnotenie - co si o nej myslite, preco ste ju dali na tento zoznam

Ak sa tema rozbehne, tak by som vzdy spravila zoznam, ake knihy tu uz boli, aby nedoslo k tomu, ze tu budu stale tie iste knihy
Samozrejme, mozte sem dat aj novinky, aj klasicke ceske, slovenske diela, to je jedno Smile
Back to top
View user's profile Send private message  
josie
Chcem sa smiať navždy!
kytky 6, meta: 9050


Joined: 02 Jan 2007
Posts: 9012

PostPosted: Fri 9.7.2010 9:46    Post subject: Reply with quote

1. Zlodejka kníh / Zlodějka knih / The Book Thief
Markus Zusak

Vydal: SR: Ikar 2010
CR: Argo

Obsah: Liesel Memingerová prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú adoptívni rodičia. Postupne si zvyká na krik a výčitky novej mamy Rosy i na láskavosť nového ocka Hansa. Liesel si nachádza priateľov – aj toho najlepšieho, ktorý sa do nej zaľúbi. Zoznamuje sa so slovami, učí sa ich čítať i zapisovať. Počúva hudbu, ktorou jej ocko obveseľuje mestečko. A hoci by to od nej asi nik nečakal, kradne knihy.

Na všetko, čo vnímavá Liesel prežíva, však dopadá tieň Adolfa Hitlera, ktorý vládne Nemecku a nepochybne aj srdciam väčšiny jeho obyvateľov. Jej ocko nacistickému poblázneniu odolal a Liesel sa čoskoro naučí rozlišovať medzi svetom "tam vonku", kde treba na požiadanie hajlovať či vešať zástavy so svastikami, a svetom "vnútri", v dome, kde sa v pivnici ukrýva mladý židovský utečenec.

Blíži sa koniec vojny, život je čoraz ťažší a Smrť, rozprávač strhujúceho príbehu Liesel Memingerovej, má čoraz viac práce. Jeho pohľad sprevádza čitateľov od prvej stránky po poslednú a prifarbuje ju melanchóliou i čiernym humorom.

Příběh románu, jehož hrdinkou je dospívající dívka Liesel Memingerová, je zasazen do Německa za 2. světové války. Mladý australský autor sepsal na základě vyprávění své babičky silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující. Lieselin příběh si podmaní dospělé i dospívající čtenáře, stejně jako si podmanil jeho vypravěče.

Moje hodnotenie : Táto kniha je písana veľmi zaujímavým spôsobom, ktorý síce nemusí každému sedieť, ale mňa to hneď upútalo. Téma druhej svetovej vojny je (ak sa to tak dá nazvať) moja najoblúbenejšia. Pri čítaní som samozrejme všetko prežívala s hrdinkou a stále som dúfala v šťastný koniec, aj keď je jasné, že na vojne bolo jediné šťastné to, že vôbec skončila. Knihu som hneď po prečítaní každému odporúčala (samozrejme tým, ktorí vôbec nejaké knihy čítaju ).... a to sa mi veru nestáva moc často.
Back to top
View user's profile Send private message  
Willow
The mean one.


Joined: 26 Sep 2007
Posts: 6734

PostPosted: Fri 9.7.2010 10:59    Post subject: Reply with quote

2. Temná věž / Dark Tower (série)
Stephen King



Vydal: BETA Dobrovský


Temná věž I. - Pistolník (The Gunslinger) - 1999
Pistolník je úvodním svazkem obří ságy Temná věž, kterou píše Stephen King od studentských let.Titulní postava, pistolník Roland, je poslední střelec přízračného světa, ztraceného obludně daleko v budoucnosti. Je to svět zdevastovaný jak fyzicky, tak morálně, budící zdání, že je peklem a jeho obyvatelé dušemi hříšníků. A právě pravdu tohoto světa, zda je skutečným podsvětím, či pouze jen děsivou alternativou světa našeho, tvrdošíjně hledá Roland.

Temná věž II. - Tři vyvolení (The Drawing of the Three) - 1999
Druhá kniha z celkem šesti nebo sedmi, které tvoří dlouhý příběh nazvaný Temná věž. Navazuje na díl Pistolník, který končí na pobřeží Západního moře, Tři vyvolení začínají na stejném pobřeží o necelých sedm hodin později.

Temná věž III. - Pustiny (The Waste Lands) - 2000
Vyprávění o tom, co se přihodilo poutníkům Středosvětem několik měsíců poté, co byly otevřeny poslední dveře na břehu moře. Ušli už pořádný kus cesty do vnitrozemí. Doba odpočinku končí a začíná doba učení... Třetí pokračování Temné věže.

Temná věž IV. - Čaroděj a sklo (Wizard and Glass) - 2001
Konečně se Stephen King vrací dlouho očekávaným čtvrtým dílem k sérii Temná věž.Roland, poslední pistolník, a jeho družina těsně vyvázli z jednoho světa a vstoupili do dalšího. Právě zde svým druhům Roland vypráví dávný příběh jedné lásky a dobrodružství, ve kterém hraje hlavní roli pozoruhodná žena-Susan Delgadová. Čaroděj a sklo je strhujícím vyprávěním plné šokujících obratů.

Temná věž V. - Vlci z Cally (Wolves of the Calla) - 2004
Vlci z Cally jsou pátou knihou z celkem sedmi knih tohoto dlouhého příběhu. Pistolníci se opět vydávají na cestu za Temnou věží. Nečekaně je ovšem vyhledají vesničané, kteří je požádají o pomoc a úlevu, neboť jsou sužováni bytostmi, jež nazývají Vlky. O pistolnících z rodu Eldova je totiž známo, že žádost o pomoc nikdy neodmítnou. Ale i zdánlivé zdržení může znamenat další oddálení na cestě Paprsku.
Po vrcholném utkání ve skleněném paláci s Rolandovým dávným známým (Flaggem nebo Martenem... nebo - možná - Maerlynem) a po strašlivém odhalení - že Roland z Gileadu zabil vlastní matku, protože ji považoval za čarodějnici Rheu - se čas opět změnil. Cestovatelé pochopili, že někdo - nebo nějaká síla - je přenesl řidinou zpátky na stezku Paprsku. Poblíž, na větvi stromu, byl připíchnutý vzkaz od bytosti, kterou Roland málem v paláci zabil. "Vzdejte se Věže. To je poslední varování." Opravdu k smíchu. Roland by se Věže nevzdal, stejně jako by nezabil Jakeova ochočeného brumláka a neupekl si ho k večeři. Nikdo z nich by se nevzdal Rolandovy Temné věže. Bůh jim pomoz, zůstanou v tom až do konce.

Temná věž VI. - Zpěv Susannah (Song of Susannah) - 2005
Předposlední díl sedmidílného cyklu Temná věž je jako přebírání nitek těsně předtím, než je autorovy prsty umným hmatem přeskupí do zcela nového tvaru. K nitkám je navázáno mnoho světů a příběhů, které se před našima očima propojují v jediný mnohotvárný celek. Jak už název naznačuje, kniha je věnována především osudům Susannah, té, která se dělí o svou mysl a tělo nejen s Dettou a Odettou, ale také s Miou. Zjistíme, jaké jsou důvody a cíle Miina počínání, zatímco zbytek ka-tet, Roland, Jake, Ochu, Don Callahan a Eddie, napínají všechny síly, aby Susannah zachránili a mohli pokračovat k cestě k Věži. A na této cestě nahlédneme rovněž pod pokličku jistému spisovateli z Maine.

Temná věž VII. - Temná věž (The Dark Tower) - 2006
Temná věž je sedmým a posledním dílem epického vyprávění o pistolníkovi Rolandovi z Gileadu a jeho putování k Věži. Autor bez otálení navazuje tam, kde předchozí díl, Zpěv Susannah, skončil. Čtenáři si vzpomenou, že Susannah/Mia se právě připravovala porodit Mordreda Deschaina, následníka Karmínového krále, zatímco Jake, Ochu a otec Callahan se chystali rozprášit upíří hostinu. A to je pouze první z mnoha překážek, které členové Rolandova ka-tet musejí překonat. Tato kniha předčí svou temnotou a bizarností všechny předchozí části.

více info zde

Moje hodnocení

Temná věž je podle mého názoru nejlepší fantasy sága všech dob. Jednotlivé knihy jsou nesmírně čtivé, plné fantazie. King do nich zakomponoval spoustu odkazů na jeho další knihy, kingovský fanoušek si přijde na své, čtenáři neznalému odkazy nijak nepřekáží. Český překlad je velmi vydařený.
_________________
In the tide of hate
Throw down the counterweight
Tear up that flag and say
You’re worthy of more
Back to top
View user's profile Send private message  
Willow
The mean one.


Joined: 26 Sep 2007
Posts: 6734

PostPosted: Fri 9.7.2010 11:45    Post subject: Reply with quote

3. 1984 / Nineteen Eighty-Four
George Orwell


vyšlo i jako audiokniha


Vydal: např. Index 1984, Naše vojsko 1991


1984, dnes již klasické dílo antiutopického žánru, je bezesporu jedním z nejpozoruhodnějších románů 20. století a brilantní analýzou všech totalitárních systémů. "Antiutopie" má i svého "antihrdinu": je jím Winston Smith, obyčejný, ne příliš statečný člověk, který si nepřeje nic světoborného: chce jen poznat skutečnou, ne zmanipulovanou podobu minulosti, věřit tomu, co vidí na vlastní oči a mít svobodu tvrdit, že dva a dva jsou čtyři. Tyto elementární nároky jsou však přímým ohrožením moci, postavené na lži, a proto je Winstonova vzpoura proti obludnému organismu, jehož je nepatrnou buňkou, předem odsouzená k nezdaru. Přesto mu autor vkládá do úst jistou naději, působivější o to, že vyslovenou v mučírně: "Nějak už vám to selže, něco vás zdolá. Život vás zdolá." Orwell napsal svůj román v roce 1947. Na rozdíl od mnohých v té době nepodlehl euforii poválečného optimismu vyhlídek na věčný mír, a jeho dílo je proto sugestivním obrazem politické perverze, kterou končí v dějinách každé revoluční hnutí.


Moje hodnocení

Tahle knížka byla asi mým nejsilnějším čtenářským zážitkem. Četla jsem to jedním dechem. Nejděsivější je, jak Orwell už v roce 1948 dokázal vcelku přesně popsat každodenní život v totalitě.
_________________
In the tide of hate
Throw down the counterweight
Tear up that flag and say
You’re worthy of more
Back to top
View user's profile Send private message  
Willow
The mean one.


Joined: 26 Sep 2007
Posts: 6734

PostPosted: Fri 9.7.2010 12:05    Post subject: Reply with quote

4. Saturnin
Zdeněk Jirotka


Vyšlo i jako audiokniha


Vydal: např. ŠULC - ŠVARC od roku 1999 skoro každoročně


Sluha Saturnin se snaží vyřešit trampoty svého pána, což se mu velmi dobře daří, ač k tomu využívá zcela nevšedních metod, kterými udivuje, ba dalo by se říci, až zcela paralyzuje své okolí. Nezapomenutelná je například scéna s koblihami. Představte si noblesní poloprázdnou kavárnu, ve které sedíte a před sebou máte mísu koblih. Existují tři skupiny lidí. Patříte-li ke skupině první, zíráte netečně na koblížky a posléze odkráčíte. Patříte-li ke skupině druhé, honí se vám hlavou vzrušující představa toho, co by se dělo, kdybyste těmito koblihy začal bez varování bombardovat ostatní hosty. Jen výjimečný lidský exemplář se může pyšnit příslušenstvím ke třetí skupině lidí – k těm, kteří svou představu s rozkoší realizují. S takovým člověkem zažijete dobrodružství, o kterých se vám ani nesnilo. A právě takovým originálním mužem je hlavní hrdina Sirotkova románu – sluha Saturnin, který s neodolatelným šarmem zasahuje nejen do života svého mladého pána a jeho vytoužené slečny Barbory, ale inspiruje k báječným ztřeštěnostem i svérázného dědečka, a dokonce se neohroženě postaví i všemi příslovími vyzbrojené tetě Kateřině.V roce 2009 román vyhrál čtenářskou anketu Kniha mého srdce.

Moje hodnocení

Saturnin je prostě pohlazení po duši. Mám ho i jako audioknihu - nejlepší poslech na cesty.
_________________
In the tide of hate
Throw down the counterweight
Tear up that flag and say
You’re worthy of more
Back to top
View user's profile Send private message  
Willow
The mean one.


Joined: 26 Sep 2007
Posts: 6734

PostPosted: Fri 9.7.2010 12:39    Post subject: Reply with quote

5. Harry Potter (série)
J. K. Rowling



Vydal: např. Albatros

Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Philosopher's Stone) - 2002
Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě tento Harry Potter myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulostisvých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...

Harry Potter a Tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets) - 2002
Vítejte podruhé v Bradavické škole čar a kouzel. Harry se vrací po prázdninách do školy a netuší, že tentokrát mu hrozí smrtelné nebezpečí. V Bradavicích se začínají dít prapodivné věci, při kterých tuhne krev v žilách, a nikdo z žáků netuší, že pradávná legenda se stala skutečností.

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) - 2003
Harry Potter a jeho kamarádi Ron a Hermiona jsou už ve třetím ročníku bradavické Školy čar a kouzel. Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black – prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede – kam jinam než do školy v Bradavicích. Proto je na obranu povolán strážce Azkabanu, který slyšel Siriuse Blacka mluvit ze spaní. Říkal: „ON je v Bradavicích.“ Harry je v nebezpečí a neochrání ho ani zdi bradavické školy, ani jeho přátelé. Zrádce se může skrývat přímo ve škole...

Harry Potter a Ohnivý pohár (Harry Potter and the Goblet of Fire) - 2003
V dalším dobrodružném pokračování se kouzelnický student Harry účastní turnaje o Ohnivý pohár.
Při mistrovství světa ve famfrpálu se na noční obloze objeví Znamení zla. Není pochyb, že Pán temnot opět povstane. V Bradavicích se uskuteční turnaj tří kouzelnických škol o Pohár tří kouzelníků. Mezi vybranými zletilými šampiony se objeví i jméno Harryho Pottera. Znamená to, že "někdo" usiluje o jeho život.

Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix) - 2004
Pátý díl příběhů mladého čarodějnického učně Harryho Pottera a jeho věrných kamarádů Rona a Hermiony. Napětím a nervozitou byly poznamenány už prázdniny a hned od začátku pátého ročníku přichází jeden otřes za druhým: na bradavické škole totiž z vůle Ministerstva kouzel došlo k závažným změnám a atmosféra strachu houstne každým dnem víc a víc. Nerozlučná trojice přátel však přesto dokáže kolem sebe soustředit dost studentů, kteří nebudou chtít se založenýma rukama čekat, až je zlo zahubí. To, co zažijí, už nejsou jen neškodná dobrodružství!

Harry Potter a princ dvojí krve (Harry Potter and the Half-Blood Prince) - 2005
Šestý díl příběhů Harryho Pottera. Jak naznačuje závěr pátého dílu Harry Potter a Fénixův řád, o napínavé dobrodružství nebude nouze. Jedna z hlavních postav bude zavražděna a moc Lorda Voldemorta nadále stoupá ...

Harry Potter a Relikvie smrti (Harry Potter and the Deathly Hallows) - 2008
Potterovská fantasy-sága se uzavírá, sedmým dílem nelítostný zápas dobra se zlem vrcholí. Trojice věrných kamarádů – Harry, Hermiona a Ron – tentokrát do posledního ročníku bradavické školy nenastoupí. Plní úkol, který po zásahu smrtící kletbou nemohl splnit moudrý Albus Brumbál. Vypátrání a zničení viteálů, do nichž Pán zla rozdrobil svou duši, je jedinou zárukou vítězství nad ním. Na trojlístek hrdinů číhají nebezpečné nástrahy na každém kroku, ale ani v nucených úkrytech neztrácejí podporu oddaných přátel a tajné spojení s nimi. Závěrečná bitva s Voldemortem a jeho přívrženci se odehraje v Bradavicích… Sedmička prý přináší řešení problémů – a tak si věrní fanouškové vychutnají kromě dobrodružství i odtajnění dosud nevyjasněných záhad a dostanou odpověď na četné nezodpovězené otázky. A ještě bonus nakonec: dočtou se, jak si hrdinové ságy stojí o devatenáct let později ...

více info zde

Moje hodnocení

Harryho jsem dlouho bojkotovala, protože ho kolem četli všichni. Dostala jsem se k němu až nedávno a knížky jsem četla jako na běžícím páse, poslední díl bez přestávky. Je to sice literatura primárně pro děti, ale zaujme určitě i dospělé.
_________________
In the tide of hate
Throw down the counterweight
Tear up that flag and say
You’re worthy of more
Back to top
View user's profile Send private message  
Willow
The mean one.


Joined: 26 Sep 2007
Posts: 6734

PostPosted: Fri 9.7.2010 13:09    Post subject: Reply with quote

6. S elegancí ježka
Muriel Barbery


Vydal: Host, 2008


Román, který je vyprávěn dvěma vypravěčkami. Hlavní postavou je Renée, pětačtyřicetiletá domovnice, "vodva, malá, ošklivá, oplácaná", je poněkud zvláštní: je posedlá filozofií - přečetla i ta nejzapadlejší díla velkých myslitelů - a literaturou, ale snaží se to skrývat. Aby zachovala své mimikry, je ochotná přesvědčovat okolí, že sleduje ohlupující televizní seriály, zatímco potají listuje kapitolou v Husserlovi nebo se pokouší sblížit s fenomenologií. Druhá hrdinka se jmenuje Paloma, je jí dvanáct, je nadmíru nadaná, intelektuálská a bohatá a rozhodla se, že 16. června spáchá sebevraždu. Předtím však pátrá po nějakém krásném okamžiku, po něčem, "kvůli čemu stojí za to žít".

Moje hodnocení

Originální téma, zvláštně napsaná knížka. Postava Renée mi během čtení hrozně přirostla k srdci. Kniha se stala mezi čtenáři bestsellerem, kritiky ale příliš neoslnila. Muriel Barbery vydala už další knihu - Pochoutka
_________________
In the tide of hate
Throw down the counterweight
Tear up that flag and say
You’re worthy of more
Back to top
View user's profile Send private message  
Chocolate
Jedem das Seine und mir das Beste:-)


Joined: 08 Jan 2007
Posts: 8069

PostPosted: Fri 9.7.2010 18:55    Post subject: Reply with quote

ju, pekne tema

7. Honzlova
Zdena Salivarova




Román odehrávající se za doby totality. Najdeme zde autobiografické rysy (př. autorka byla hudebně nadaná, hrála v divadle, stejně jako Jana Honzlová, ta zpívala ve folklorním souboru Sedmikrása).
Dílo nám vypráví o mladé dívce, Janě Honzlové, která pochází z chudé rodiny. Otec je emigrantem a dva bratři jsou zatčeni. Jana se náhodou v prácidostane ke svým kádrovým materiálům a zjistí, že na ni donáší její kolegyně, a proto nesmí jet se souborem do zahraničí. Postupem času ztrácí své nejbližší přátele, paní Pelikánovou a bratra Huga. Nezbývá jí už vlastně skoro nic, čeká ji výpověď v práci, ztrácí rodinu a je ve finanční tísni. Přichází k ní však jeden z příslušníků StB a nabízí jí pas s kladným posudkem, tedy možnost opustit republiku.

Pro me uplne nejvetsi srdcovka, jedina knizka, kterou jsem precetla vic nez trikrat. Krasne to vystihuje tehdejsi dobu z pohledu mlade intelektualky.
Back to top
View user's profile Send private message  
Koogi
can't ask why about love
kytky 8, meta: 25650


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 24680

PostPosted: Fri 9.7.2010 19:55    Post subject: Reply with quote

8. Láska je jen slovo / Liebe ist nur ein Wort
Johannes Marius Simmel


Vydal: BETA Dobrovský (příšerný přebal! starý se mi bohužel nepodařilo najít)

Obsah:
"Co je láska? Láska je neznámá země. Žádný člověk není tak ubohý, aby nezažil tento pocit. Je velmi mnoho druhů lásek. Jen málo jich činí člověka šťastným. Ale to zřejmě taky není jejich smyslem."

Německo 4. září 1960. Do soukromého školního internátu profesora Floriana přijíždí z Lucemburska Oliver Mansfeld. Je mu 21 let a nastupuje zde do osmé třídy. Již třikrát propadl, aby naštval svého otce. Jeho otec Walter Mansfeld uprchl z Německa poté, co okradl stát o 12,5 miliónu marek. Má na svědomí také Oliverovu matku, která tráví zbytek svého života v blázinci. Shodou okolností se Oliver na cestě seznámí se 33letou Verenou Lordovou, manželkou bohatého bankéře Manfreda Lorda, stejně prohnaného jako Oliverův otec. Mezi Oliverem a Verenou vzniká něžná a hluboká láska. Láska, která musí zůstat utajena a stane se tak předmětem vydírání - citového, ze strany Oliverových spolužáků (všeho schopného zvířete Hansiho a "Superštětky" Geraldiny Reberové), a vydírání finančního, ze strany sluhy Manfreda Lorda Lea. Stále více se stahuje smyčka kolem nešťastné dvojice, pro kterou není v daných podmínkách východisko. Je láska jen slovo? Co se stane s internátem profesora Floriana, přezdívaného "šéf", vynikajíícího pedagoga a zakladatele školy? Šéf pevně věří, že v každém z jeho "dětí", kteří sem většinou přicházejí z lepších rodin celého světa, zhýčkané přepychem, ale často ochuzené po citové stránce, lze probudit něco dobrého. Děti, na které neměl nikdo čas, které vždycky cítily svou osamělost, a které špatná výchova pokřivila a zkazila, zde mají mnohdy svou pomyslnou konečnou stanici...

Moje hodnocení: moje obrovská srdcovka z dob střední školy. Strhující, krutý příběh, u kterého si budete přát, aby nikdy neskončil. Nejedná se o žádnou červenou knihovnu, jak ten nový příšerný přebal evokuje. Je to příběh o svědomí, charakteru, citovém strádání, rasismu, přátelství a zradě.
_________________
Look in the mirror and ask your soul if you're alright. Put out the glitter that your soul hides behind.
Back to top
View user's profile Send private message  
Shrew
_______________


Joined: 02 Jan 2007
Posts: 21743

PostPosted: Fri 9.7.2010 23:18    Post subject: Reply with quote

ed


Last edited by Shrew on Tue 8.5.2012 18:42; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message  
synapse

kytky 4, meta: 2750


Joined: 16 Jan 2007
Posts: 2695
Location: země Pána Koblih a jeho tupých voličů

PostPosted: Sun 11.7.2010 13:35    Post subject: Reply with quote

10. Co život dal a vzal / Betty MacDonaldová

vydal: Vyšehrad
Obsah:
Autobiografický román složený ze tří autorčiných románů: Kdokoliv může dělat cokoliv, Morová rána a Dusím se ve vlastní štávě popisuje s obdivuhodnou lehkostí a humorem peripetie i osudové okamžiky Betty MacDonaldové. Popisuje, co ji potkalo dobrého i zlého. Znovu přivádí k životu nesčetné množství lidí, s nimiž se setkala třeba jen letmo, nebo ať už její osudy ovlivnili významněji. K nejsilnějším a nejvýraznějším částem trilogie patří díl Morová rána, kdy vypráví o svém pobytu v tuberkulózním sanatoriu. Ať už ji však potkává cokoli, nikdy se beznadějně nepropadá do sebelítosti a pesimismu, vždy hledí kupředu s nadějí a vírou, že se vše dobře skončí. A právě pro tuto schopnost přenášet na čtenáře svou nezdolnou víru v člověka, který se nevzdává a svou činorodostí, elánem a dobrou náladou za všech okolností dokáže překonat všechny překážky, sklidila Betty MacDonaldová tak nevídaný úspěch, který uplývající čas v nejmenším neoslabil.
Můj názor: Tato kniha je pro mě velkou inspirací a vždy když je mi zle, uvědomím si, že může být i mnohem hůř, že Betinka řešila mnohem horší trable a že s úsměvem se dá zvládnout i ten nejblbější průser. Love
_________________
MIAOW!
Back to top
View user's profile Send private message  
Rozárka
kytky 5, meta: 4650
kytky 5, meta: 4650


Joined: 15 Jan 2007
Posts: 4378
Location: Česká republika

PostPosted: Sun 11.7.2010 14:36    Post subject: Reply with quote

11. DOKUD TĚ NENAJDU/JOHN IRVING



vydal: Odeon

obsah: Životní příběh Jacka Burnse. Jako čtyřletý putuje s matkou po přístavech Severního moře a snaží se vypátrat otce, který před nimi zřejmě úspěšně uniká. Jack v Kanadě chodí do dívčí školy, kam smějí i chlapci. V „moři“ dívek se rychle rozvíjí jeho osobnost silně determinovaná sexem. Na vysoké hraje studentské divadlo, vyniká v ženských rolích. Zažívá strmou kariéru, slaví umělecké úspěchy, je bohatý, obletovaný kráskami. Smrt matky jeho pohled na život změní: zjistí, že příběh o hledání otce byl ve skutečnosti jiný. Otec neprchal, zoufale se snažil synovi přiblížit. Jejich setkání je překvapivé; Jack, který celý život jen hrál, začná autenticky žít... Irving srší nápady, vyvolává úžas a smích. Ať už jde o tatéry, lékaře, muzikanty, prostitutky, zápasníky, filmaře... román je plný věrohodných postav v realistickém prostředí a v reálných situacích.

Moje hodnocení: Nejčtivější příběh, který jsem od Irvinga četla. Strhující, dojemný, nadčasový. S úžasnou elegancí se autor věnuje světu tatérů, prostitutek, sexuálnímu životu.. Všechno tak reálné, vtipné a blízké snad každému z nás. Vždycky si přeju, abych knížku nikdy nedočetla Smile
Back to top
View user's profile Send private message  
synapse

kytky 4, meta: 2750


Joined: 16 Jan 2007
Posts: 2695
Location: země Pána Koblih a jeho tupých voličů

PostPosted: Sun 11.7.2010 16:32    Post subject: Reply with quote

12. Autobus sebevrahů - Arto Paasilinna

vydavatelství: Hejkal, v ČR až 2006, originál 1990
Obsah:
Skupina nešťastných Finů a Finek, kteří už od života nic dobrého nečekají, se rozhodne spáchat hromadnou sebevraždu. Luxusním autobusem se vydají až na nejsevernější mys Evropy, kde se chtějí vrhnout do vln Ledového oceánu. V rozhodujícím okamžiku se ale ukáže, že mnoha sebevrahům se vlastně umřít nechce. Neustále sebevraždu odkládají a po mnoha dobrodružstvích nakonec doputují až na nejjižnější mys Evropy. Paasilinnovi hrdinové a jejich osudy jsou humorné i dojemné: chovatel sobů Uula Lismanki prchá před spravedlností, protože okradl americké filmaře při stavbě sovětského koncentráku v Laponsku o statisíce dolarů, kožešinový farmář Sakari Piippo chtěl předvádět cvičené norky, oblékl svou ženu do sexy prádla z norkových kožešin, ale přišel o norky i o manželku... Ve vážnější rovině můžeme Paasilinnovu knihu číst jako svéráznou oslavu života - se smrtí si zahrávat můžeme, ale se životem ne.
Můj názor: moc se mí líbí vyvážený koktejl ironie a cynismu, se kterým si autor dělá legraci z tak vážného tématu jako jsou sebevraždy, kterými je Finsko do jisté míry pověstné, a zároveň laskavého humoru, kterým své hrdiny lituje a obvinuje částečně společnost, že se do takového stavu dostali právě kvůli ní. Jsou tu i nárážky na finskou společnost, které ale nedokáži jako ne Fin správně docenit. Místy je sice kniha lehce kýčovitá, ale za krásný konec jsem ochotná i toto autorovi (btw. mezi Finy velmi oblíbenému a nejprodávanějšímu) odpustit Love
_________________
MIAOW!
Back to top
View user's profile Send private message  
Leňula
Feet planted firmly in the sky


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 18572

PostPosted: Sun 11.7.2010 18:18    Post subject: Reply with quote

13. Elie Wiesel: Noc

Nakladatel: Sefer, 2007

Ve druhém vydání vychází v nakladatelství Sefer jedno ze základních děl literatury o holocaustu. Třebaže od prvního francouzského vydání díla uplynulo téměř půl století a od českého skoro deset let, zájem o něj neustává, naopak spíše sílí, což je v době, kdy vychází tolik knih zabývajících se nejrůznějšími aspekty šoa, důkaz jeho skutečné síly. Působivost Wieselova textu spočívá ve zdánlivě jednoduchém stylu připomínajícím kronikáře ghetta, v úspornosti a střízlivosti, s níž autor líčí události, které pro něj začaly příběhem šamese Mošeho v rodném Sighetu, příběhem, jemuž lidé „nejenže odmítali věřit, odmítali ho i poslouchat“, a skončily odchodem z osvobozeného Buchenwaldu.
Můj názor - je to jedna z nejsilnějších knih, kterou jsem kdy četla, i proto, že je vyprávěná z pohledu dvanáctiletého kluka. Na těch sto stránkách je toho tolik, že je to až neuvěřitelné. Kniha je první část trilogie, ale je ukončená. Následují ještě dvě knihy, ale ty asi nebyly přeloženy do češtiny, nebo jsem aspoň nenašla - v angličtině vyšly jako Dawn a Day.
_________________
I will kill you so hard you will die to death!

“We don’t need a list of rights and wrongs, tables of dos and don’ts: we need books, time, and silence. Thou shalt not is soon forgotten, but Once upon a time lasts forever.”
Back to top
View user's profile Send private message  
little_B
...malá bosorka...


Joined: 04 Jan 2007
Posts: 4904

PostPosted: Mon 12.7.2010 10:46    Post subject: Reply with quote

14. Khaled Hosseini - Tisíce planoucích sluncí (Tisíc žiarivých sĺnk)



Česká verzia: Leda, 2008
Slovenská verzia: IKAR, 2009

Marjam je pouhých patnáct let, když ji pošlou do Kábulu, aby se provdala za pětačtyřicetiletého Rašída. O necelých dvacet let později vyroste mezi Marjam a dospívající dívkou Lajlou ze sousedství silné pouto podobné vztahu matky s dcerou. Když se dostane k moci Tálibán, už tak neutěšený život se promění v zoufalý boj s hladem, krutostí a neustálým strachem. Láska však dokáže člověka pohnout k nečekaným skutkům a překvapivým hrdinstvím překonat i nesmírně bolestivé překážky. Druhý román Khaleda Hosseiniho přijalo světové publikum neméně příznivě než autorovu veleúspěšnou prvotinu Lovec draků.

Chatrč na úpätí hôr nad Herátom a šesťsto kilometrov vzdialené hlavné mesto Kábul. Rámec príbehu dvoch žien, odlišných tak generačne, ako aj sociálne, ktorých životy zmetie dovedna osud surovým šľahom vojny. Zápas ťažko skúšanej krajiny…
Vojny, ktoré prinútili milióny ľudí utiecť do cudziny, násilie, strach a nespravodlivé postavenie žien, ale aj viera, nádej a trvalé hodnoty sa intímne, hlboko všeľudsky konkretizujú v zápase o prežitie, ochranu rodiny a osobné šťastie hrdinov príbehu, ktorý nakoniec vyústi do poznania dôležitosti odpustenia a služby tým, čo sú v núdzi.
Khaled Hosseini, autor svetového bestselleru Majster šarkanov, prichádza so svojím druhým románom, ktorý je nezabudnuteľnou kronikou histórie Afganistanu za ostatných tridsať rokov a zároveň dojímavým príbehom o rodine, priateľstve a sile lásky a obety.


Moje hodnotenie:
Veľmi dojemný príbeh z prostredia Afganistanu, človek si pri jeho čítaní uvedomuje obrovské kultúrne rozdiely medzi nami a krajinami Blízkeho východu (a je rád, že žije v Európe). Knižka sa veľmi dobre číta, čitateľa oboznamuje s vývojom situácie v Afganistane za posledných 30 rokov, pričom v popredí je ťažký osud dvoch žien žijúcich v tejto drsnej krajine. Toto je prvá kniha, ktorá ma v živote rozplakala Embarassed .
_________________
Prax ukazuje, že žena vydrží ešte desaťkrát toľko vo chvíli, keď vyhlasuje, že už nevydrží. Niektoré typy aj dvadsaťkrát.
Je to dobré. Zachráni to mnohé vzťahy, ktoré stoja za to.
Je to zlé. Udržiava pri živote aj vzťahy, ktoré stoja za hovno už dávno.
Back to top
View user's profile Send private message  
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc. All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
additional terms