Tak jste mě teda ukecali a ukážu vám tady, jak si hezky doma vaříme.
Dneska máme lososa po thajsku a banánové soufflé s čokoládovýma vločkama.
(fotodokumentace pokulhává, příště na to nepustim přítele )
Ten losos je fakt dobrej! Já jsem tomu vůbec nevěřila, říkala jsem si, že se to k tomu vůbec nehodí a bude to hnusný, ale nakonec to bylo mňamózní. Přítel prý lepšího lososa ještě nejedl.
A soufflé bylo taky mňam, ale to vyfocený je zrovna ne moc povedený.
Losos po thajsku
Tak dneska si uděláme takový ázijský jídlo, jako thajský teda. Thajský proto, že do toho budeme dávat thajskou vomáčku. Voni ty thajci to maj rádi takový pálivý, tak my si to taky uděláme pálivý a bude to dobrý, to budete mrkat!
Takže já tady mám filet z lososa, to je taková růžová ryba, lidi to maj docela rádi, ale neni úplně levná. Komu by přišla moc drahá, může dát třeba kapra, vono se nic nestane. No a připravim si na to marinádu. Takže vemu dve lžíce sojovky, lžíci voleje, šťávu z půlky limetky, tři stroužky česneku a trochu jarní cibulky a zázvoru, nasekaný na kousky. Jo a eště tam dám tak lžíci cukru, aby to jako nebylo tak kyselý, to já si myslim, že proto voni to tam dávaj. Já to všechno zamíchám a pak do toho dám toho lososa a nechám si ho tam, aby to hezky nasáklo a bylo to pak takový ázijštější.
No a mezitim si nakrájim česnek, zázvor, jarní cibulku a chilli papričku. Kdo nemá rád tak pálivý, vyndá si z chilli papričky semínka, a kdo nemá rád vůbec pálivý, tak tam chilli nedá vůbec. A to já pak všechno trochu orestuju na pánvi, nejlíp teda na sezamovym oleji, jako to znáte z ázijskech bufetů, ale když nemáte, tak to nevadí, použijte co zrovna je. To muj kamarád Thajec, co tady vaří v jednom bistru, mi řikal, že prý to dělal i na másle a bylo to dobrý.
Ještě si udělám takovou vomáčku, aby to nebylo suchý. A to smíchám sojovku, limetkovou šťávu a trochu thajský omáčky a přidám tam zas trochu cukru, tak podle chuti.
No a teďko vemu toho lososa a strčim ho pod gril, pak ho vyndám tak za pět až sedum minut, až to bude vypadat hezky křupavě.
Tak už si můžeme nandavat, toho lososa polijeme trošku omáčkou a dáme na něj tady tu vorestovanou směs. A k tomu si dáme správně ázijsky rýži bazmáti, to je taková voňavá rejže, maj to všude, ale je taky dost drahá, tak když dáte nějakou tu naší českou, tak vono se nic nestane. Hlavně abysme se dobře najedli a bylo to rychlý a křupavý. Tak dobrou chuť, Mirko.
Banánové soufflé
No a jako sladkou tečku si dáme banánový šouflé. Šouflé, to je vlastně taková pěna, která se zapejká, vono to vyleze a udělá to takovou křupavou kůrčičku. Tak já si tady rozmačkám jeden zralej banán. To když budete mít doma banány, který už se rozhodly odejít, tak je ještě nevyhazujte, ale udělejte si z nich šouflé. Pak k tomu banánu dám tak dvě lžičky citronový šťávy a lžičku vanilkový esence, ale můžete si tam dát klidně něco jinýho třeba nějakej alkohol, ať to máte veselejší, že jo. Pak já vemu dvě vajíčka a žloutky přidám k tomu banánu a bílky si nechám tady zvlášť, z toho pak bude ta pěna. Pěkně si tady rozhňácám tu směs s tim banánem, já na to vemu tenhle mixér, ale kdo chce, tak si to udělá růčo. Tak, teď pozor, to nejdůležitější - jdu šlehat bílky. Bílky šlehám tak, že nejdřív z nich udělám takovou pěnu, jsou tam takový bublinky. A pak do toho přidám lžíci až dvě cukru a šlehám dál na nejvyšší rychlost, až je to takový lesklý a tuhý. To pozor, to nesmim přešlehat, protože jinak by mi to šouflé pak nevylezlo. No a teď už jenom zamíchám ten sníh do toho banánu, až vznikne takový pěnový těsto. A to si nakydáme tady do vymazanejch zapejkacích mističek. To je důležitý, abyste to nezapomněli vymazat, páč vono to pak líp klouže a líp to stojí.
Co si budem povídat, ten banán nemá žádnou chuť, tak do toho přidáme ještě kousky čokolády. Ještě s tim trochu klepnu, to je takovej rituál, co se dělá, aby se to povedlo, něco jako když stavíte bábovičky na písku.
No a už to dávám do trouby, mám to na 230 a nechám to tam tak 10 minut, to uvidim, až tam bude hezká kůrčička, tak to vyndám. No a je to nádhera, nahoře je to baculatý a vevnitř vlhký, no kdo by odolal!
Kdyby někdo chtěl normální recept, tak dodám