Sýry jsou prima. U nás nejvíc frčí
parmezán, protože vařím často italskou kuchyni. Už jsme jich pár otestovali a nebojím se do něj i víc zainvestvovat, vydrží mi vždycky hodně dlouho. Dávám na těstoviny, do rizota, občas do polévek.
Caprese s
bufalou je naprosto úžasný, mozarella je nejlepší dárek jaký mi kdo může přivézt z Itálie
jednou jsem sehnala docela levnou a dobrou v Intersparu, měli ji v akci asi za 40 Kč. Od tý doby jsem ji tam ale neviděla. Jinak víc než ty od Zotta mi chutnají tyhle:
Olomoucké
tvarůžky máme rádi. Navíc to vypadá, že to je nejzdravější sýr vůbec, takže prima. Dáváme si ho třeba když máme večer před spaním velký hlad. Mám ráda ty prstíky, když jsou pořádně oslizlé
nevypozorovali jste v které fázi jsou tvarůžky nejlepší? Jestli třeba až těsně před datem spotřeby?
Z ostatních sýrů mám ráda
pecorino (navíc je ovčí takže z hlediska stravování o něco lepší než kravský) a potom
gran padano (jen tak na talířek). Těch sýrů je ale taková spousta, že si neumím představit že dva různé pecorina chutnají stejně
to je na sýrech docela zajímavý.
V supermarketech prodávají trojúhelník
gorgonzoly, ta mi ale vůbec nechutná. Tak nevím jestli někdy někde zkusit jinou. Jinak mám radši tu českou nivu.
Skvělý zážitek je taky eidam a gouda přímo z Holandska, to má totiž chuť
máme rádi taky Leidamer (na podzim k jablíčku ze zahrádky
), ale tipuju že ten v Čechách chutná jinak než ten ze západu. Já bych si třeba nekoupila u nás sýry President, protože i když to je původem myslím Francie, tak se dočtete, že to dělali pro náš trh v Polsku... to mít nemusím.
(Btw. mi to připomnělo jak sem si chtěla v Bille koupit uzenýho lososa a měli 3 druhy. Vyrobený v Polsku, pak vyrobený v Polsku a třetí kupodivu vyrobený v Polsku )