ahojte, dúfam že tu nie je podobná téma, ale hladala som a nenašla.
mám taký problém, začalo to v druhej triede ked mi nevyšla prezentácia na jednom predmete a bol to hrozný trapas, dosť ťažko som to niesla , ale až neskôr som si uvedomila, ako ma to poznačilo... odvtedy mám hrozný strach z prezentovania a už som štvrtáčka a prezentujeme niečo pravidelne, stala sa z toho pre mna nočná mora...
pritom to prezentujeme len pred spolužiakmi a učitelkou, je nás v kružku asi 20 a mám so spolužiakmi celkom dobré vzťahy... a môžem byť na tu temu dokonale pripravená, aj tak to nejak pokašlem... hned ako sa postavim pred tabulu, začne mi hrozne biť srdce že mám pocit že odpadnem, ja sa to snažím odignorovať, ale prenesie sa mi to aj do hlasu, ktorý sa mi začne trochu triasť a ked sa počujem, tak ma to vystresuje ešte viac a tá prezentácia potom dopadne hrozne, lebo nedokážem povedať nejaku rozvinejšiu vetu, polku toho čo som chcela povedať zabudnem a čakám kým to len skončí, potom sa hrozne hanbím pred spolužiakmi a utekám domov kde si lahnem do postele a musím sa utešiť nejakým filmom...
nikdy pred tým som nebývala nejaká trémistka, na strednej mi nerobilo problém ustne odpovedať alebo kresliť na tabulu a vysvetlovať, preto tomu nechápem čo to so mnou je a ako to mám napraviť, aby som sa už tak z toho nestresovala, ked si uvedomujem, že o nič nejde, a vždy si myslím že dalšia prezentácia už dopadne lepšie, ale dopadne to vždy len zle a už strácam tým dosť sebavedomia
zajtra mám prezentovať zase jednu tému, má to trvať asi 20 minut a ja už teraz mám z toho stresy, bojím sa že sa budem zakoktávať, že si niekto všimne aká som nervozna a to práve nechcem.. poradte mi prosím či existuje niečo čo by mi mohlo pomôcť....