|
sfera.pravy.net Krásné narozeniny, Pecičko! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Mykéna kytky 7, meta: 14150
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 13913
|
Posted: Fri 4.12.2020 23:21 Post subject: |
|
|
Máte oblíbený recept na včelí úly (nebo jsou to vosí hnízda?)? Našla jsem na netu různé, ale liší se, tak nevím, co je dobré. U nás doma se nikdy nedělaly, protože jsme nikdy neměli cukroví s alkoholem (ani teď tam nesmí být, ale můžu prostě vynechat). Chci zkusit něco nepečeného a koupila jsem si na to ty formičky. _________________ Za práva holubů. |
|
Back to top |
|
|
Snowy pocketful of sunshine
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 23092
|
Posted: Sat 5.12.2020 8:58 Post subject: |
|
|
nemáte právo číst tento příspěvek _________________ ▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲
Last edited by Snowy on Mon 14.12.2020 16:56; edited 1 time in total
|
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 29877
|
Posted: Sat 5.12.2020 9:29 Post subject: |
|
|
já je teda nikdy nedělala, ale nevím proč jsem myslela, že se to plní vaječňákem _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
gigli kytky 7, meta: 14150
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 14087
|
Posted: Sat 5.12.2020 9:50 Post subject: |
|
|
Asi protože vaječňák jsou v podstatě vejce a rum.
Mykén, já je dělám podle My cooking diary. Má je na webu a jsou fakt fajn. Rum nesnesu, já místo něj dávám amaretto. |
|
Back to top |
|
|
Mykéna kytky 7, meta: 14150
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 13913
|
Posted: Sat 5.12.2020 11:15 Post subject: |
|
|
Já bych to chtěla přinést k našim a náš táta nepije alkohol, ani v jídle a ani jako příchuť, tak proto. Představovala jsem si tu náplň spíš něco jako to od Snowy. Ale na to od gigli kouknu taky _________________ Za práva holubů. |
|
Back to top |
|
|
Lujsa Srdečnice
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 12862
|
Posted: Sat 5.12.2020 12:03 Post subject: |
|
|
Mykén, nedávno Štibrova měla ve stories o tom debatu a někdo navrhoval Jesenku/Piknik nebo Pikao. Možná že by to nebylo špatně zkusit to s tímto naplnit _________________ Revenge is a dish best served cold. |
|
Back to top |
|
|
greenwood seja feliz, menina
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 28435
|
Posted: Sat 5.12.2020 14:09 Post subject: |
|
|
Ja chci letos zkusit tyhle od Cat&Cook https://catandcook.cz/vosi-hnizda-vceli-uly/
Krem ma bez alkoholu _________________ "Valeu a pena? Tudo vale a pena se a alma não é pequena" ~ Fernando Pessoa, Mensagem, Mar Português
“It’s dark because you are trying too hard.
Lightly child, lightly. Learn to do everything lightly.
Yes, feel lightly even though you’re feeling deeply.
Just lightly let things happen and lightly cope with them."
|
|
Back to top |
|
|
Geike °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Joined: 19 Jan 2007 Posts: 12596 Location: Ostrava/Brno
|
|
Back to top |
|
|
Seventh Sister 11
Joined: 09 Sep 2007 Posts: 26456
|
Posted: Sat 5.12.2020 22:22 Post subject: |
|
|
nemáte právo číst tento příspěvek _________________ .
Mike? |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 29877
|
Posted: Sat 5.12.2020 22:37 Post subject: |
|
|
já teda do rohlíčků vajíčko nedávám vůbec a nelámou se mi (výjimečně nějakej, protože je dělám tenoučký)
a děláte to těsto předem, nebo ho hned použijete? _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
Seventh Sister 11
Joined: 09 Sep 2007 Posts: 26456
|
Posted: Sat 5.12.2020 23:49 Post subject: |
|
|
nemáte právo číst tento příspěvek _________________ .
Mike? |
|
Back to top |
|
|
Geike °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Joined: 19 Jan 2007 Posts: 12596 Location: Ostrava/Brno
|
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 29877
|
Posted: Sun 6.12.2020 9:16 Post subject: |
|
|
Já nechávám vždycky minimálně do dalšího dne v lednici, jinak bych to ani nestíhala zpracovávat. Asi to odpočinutí těstu docela pomůže, ale nevim, jestli to má souvislost s lámavostí, na tu asi bude mít největší vliv spíš pečení, samotný tvar rohlíčků a manipulace s nima.
Já mám následující recept na větší várku teda, to bude všechno podobný
- 280 g hladké mouky
- 210 g másla
- 80 g moučkového cukru (s vanilkou)
- 110 g mletých mandlí
těsto dělám v robotu než z něj vznikne koule, pak jen udělám bochánek, zabalím a dám do lednice
a peču na 170°C cca 5 minut s trochou páry (dám dospod trouby kastrůlek s vodou), ale to je strašně individuální na konkrétní troubu, spíš je sleduju a když se přestanou lesknout a začnou vonět, tak vyndavám
ještě mě teda napadlo, že může být hlavní problém v manipulaci, ty rohlíčky musí nejdřív vychladnout, jinak se fakt rozpadnou... já už je poslední roky ani neobaluju, takže dávám vanilkový přímo do těsta, ale když jsem je obalovala, tak co nejvíc vychladnuté... ten cukr na tom drží hůř, ale nerozpadnou se
a než je beru z plechu, tak je všechny nejdřív "posunu" nožem, aby se pustily a nezlomily při zvedání
ještě další troubleshooting, co mě napadá, jsou moc velké kusy mandlí/ořechů, musí být co nejvíc najemno
a při tvarování rohlíčků těsto hodně promnout, po vytažení z lednice ho jen nakrájím na plátky, nečekám až změkne, ale každý ten kousek pořádně zpracuju na modelínu _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
gigli kytky 7, meta: 14150
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 14087
|
Posted: Sun 6.12.2020 10:09 Post subject: |
|
|
To je zajímavý teda. Já s tím nemám zkušenost, protože děláme vždycky rohlíčky s babičkou a ona vždycky přiveze těsto. Ale timpádem je teda vždycky odležený a obalovat se právě v moučkovym cukru musí ještě teplý. Hlavně rychle, rychle, jinak ten cukr nedrží. A nikdy jsme problém s rozpadáním neměly. Jako možná se jich pár zlomilo vejpůl, ale jak dělání rohlíčků tak to obalování měly vždycky na starost děti a ty z toho dělaly i vanilkový sluníčka a sněhuláky a různý podivný věci.
Recept, co mám napsanej:
Vanilkové rohlíčky (babička) – 170g máslo (Hera), 170g hladká mouka, 50g mletých ořechů, 50g cukr moučka, udělat těsto, nechat uležet nejlépe přes noc, dělat rohlíčky a upéct (160 horkovzduch), ještě teplé obalit v moučkovym
Myslim, že babička to dělá spíš z Hery a péct se to může asi i na víc, protože vim, že se nám to peklo takhle poměrně dlouho (třeba 15 min). Babička samozřejmě neví, na kolik se to peče, ví, jak otočit knoflíkem u svý trouby. |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 29877
|
Posted: Sun 6.12.2020 10:43 Post subject: |
|
|
jo, obalovat to chce teplý, jinak to nedrží, ale ne úplně horký, jinak se rozpadnou
ale já už je ani neobaluju, ten cukr je akorát opruz, všude se lepí a sype a sladký je to i tak dost
ale z Hery, to je teda hereze _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
|
|
sfera.pravy.net Forum Index
-> Jídlo |
All times are GMT + 1 Hour Goto page Previous 1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 17, 18, 19 Next
|
Page 14 of 19
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|