|
sfera.pravy.net Krásné narozeniny, Byzzy! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Suga kytky 5, meta: 4950
Joined: 08 Jan 2007 Posts: 4897 Location: Kde mám ty fialový kytky?!
|
Posted: Sat 19.2.2011 21:20 Post subject: Pěstujeme orchideje |
|
|
Snad všichni už jsme tuhle exotickou krásku měli někdy doma. Líbí se vám? Daří se vám orchideje pěstovat? Sem s tipy jak na to
Já teď jednu dostala a řekla sem si, že se o ni budu dobře starat a časem si jich možná pořídím i víc. Poslední mi zahynula zrovna v momentu, kdy jsem prohlásila, že budu nejlepší pěstitelka šla jsem svojí růžovou orchidej hnojit. Jenže než došlo na hnojení, tak mi ji shodil venku vítr ze stolu a bylo po všem Noo, teď už na tom bude moje pěstitelství snad líp
Nějaké docela dobré zdroje:
Jak pěstovat orchideje
Vše o orchidejích
Diskuzní fórum |
|
Back to top |
|
|
Byzzy kytky 8, meta: 20650
|
Posted: Sat 19.2.2011 21:31 Post subject: |
|
|
Já jich mám doma šest, ale moc dobrá pěstitelka nejsem
Phalaenopsis mám jen jeden - kvetou krásně a dlouho, ale má je každý
Pak mám 2x Cambiru - jen pro ukázku, já mám svoje odkvetlé a protože mají pahlízky, tak trvá delší dobu, než znovu vykvetou (u mě otázkou jestli vůbec).
Pak Cattleyu - taky jen ukázka, je to taková jakoby "palmička" - zrovna mi kvete nový výhon, tak se hrozně těším, tu mám žlutou
Pak nějakou šíleně rozvětvenou, běžně se neprodává - má květy na takových jako tenkých stoních.
A naposled jsem si koupila v Obi ve slevě (za 29 Kč) takovou keříčkovou, ale vůbec zatím nevím co to je. Musím to dát na forum, má takové malinkaté fialové květy, vůbec nevypadá jako orchidej.
Všechny mám ze slevy, napůl odkvetlé - všechny maximálně do 100 Kč ale spíš mám dojem, že do 50 Kč. Je mi jich vždycky hrozně líto, když jsou v Obi ve výprodeji takové chudinky tam!
Co se mi osvědčilo, pokud je máte na okně pod tepením, dát na parapet ještě mističky s vodou, aby se odpařovala, dělá jim dobré mikroklima. |
|
Back to top |
|
|
villete vrrrr raf raf
|
Posted: Sat 19.2.2011 21:35 Post subject: |
|
|
Ja to zkousim porad dokola, ale vzdycky mi nejak zahadne umrou. Mam podezreni, ze spis zhnijou nez uschnou, ale probiha to stejne, tak nevim:( _________________ "All will be well, and all will be well, and every kind of thing will be well." (Julian of Norwich) |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Sat 19.2.2011 21:37 Post subject: |
|
|
Vill a jak často je zalíváš? Já i 1x za 14 dní - až je země úplně na troud suchá. A jakou máš? Phalaenopsis je vážně nenáročný. Já jsem koupila se zlomeným stonkem a stejně kvete. Řekla bych, že jim svědčí spíš zima než teplo. Nemáš ji stát ve vodě? |
|
Back to top |
|
|
villete vrrrr raf raf
|
Posted: Sat 19.2.2011 21:41 Post subject: |
|
|
No maximalne tak jednou za tyden. Ale je fakt, ze mam dost pretopeno, protoze jsem rampouch _________________ "All will be well, and all will be well, and every kind of thing will be well." (Julian of Norwich) |
|
Back to top |
|
|
|
|
Back to top |
|
|
Shrew _______________
|
Posted: Sat 19.2.2011 21:46 Post subject: |
|
|
dd
Last edited by Shrew on Thu 29.12.2011 23:24; edited 1 time in total
|
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Sat 19.2.2011 21:51 Post subject: |
|
|
Já mám Phalaenopsis. Ta palmičková je hezká Byzzy. Jak dlouho ti to trvá, než začnou znovu kvést?
Četla jsem, že jim teplo nesvědčí. Jsou ale různé druhy, některé jsou vyloženě do chladna. Někde píšou, že půda má být pořád lehce vlhká ale přitom když jsou kořeny v mokru tak to vede k úhynu. Chce to něco mezi. Já jsem si z toho co jsem dneska četla udělala asi takový obrázek:
- zalévat max. 1x týdně
- aspoň 1x týdně zvlhčit (ručníky na topení a od jara potom rosení)
- na jaře když nesvítí přímé slunce, dávat ven ke dveřím na provětrání
- večer provětrat udělat zimu v místnosti
- od března hnojit každé 3 týdny
Všechno tohle prej prospívá
Byzzy, nemáš třebas Vandu?
|
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Sat 19.2.2011 21:57 Post subject: |
|
|
Doufám, že nedopadnu takhle:
Mám chuť zajet zítra do Hornbachu
Jinak mě se právě nejvíc líbí ta Phalaenopsis, protože má oblé tvary a velké květy. Ta fialová Vanda by ale šla oproti Phalaenopsis snáší hůř mokro na kořenech, ideálně jen postříkat kořeny a nechat hned uschnout. |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Sat 19.2.2011 22:00 Post subject: |
|
|
Suga - ony jsou totiž dva druhy - jedny se pěstujou ve stále vlhké půdě (ted nevím ten název, mám to v knize).
S hnojením to je trochu jinak - záleží podle toho jak orchidka roste a kvete, hnojit se smí jen v tomto případě a zrovna Phalaenopsis kvete téměř pořád
Třeby ty Cattley a Cambrii mají pahlízky (nemají takové listy jako Phalean.) zatáčky listů jsou zduřelé a ty kvetou mnohem méně a někdy to může trvat skutečně dlouho než vykvetou. Potřebujou odpočinek mezi kvetením. A vzhledem k tomu, že kupuju ve fázi pomalého odvětu, tak si ještě počkám.
Ale Cattleya odkvetla a vyhodila ten nový výhon (novou palmičku) asi po cca 4 měsích, už se hrozně těším na květ.
Phalea. mi ted hodil nový list a úplně nový výhod, u nich je výhoda, že rostou dostlva před očima a kvetou taky - večer je ještě nalitý květ a ráno úž nádherné rozkvetlá
Shrew - voňavé nevím, podle toho je nekupuju. Hodně druhů mají ale opravdu v Obi a často (u nás koncem týden) tam mají ty výprodeje a pokud ti nevadí trochu pochroumaná kytičky, tak za cca 80 Kč tam mají i ty, co stojí normálně 300 Kč
Edit - no Suga, tak to pomalu vypadá u nás. Víc se mi jich na okono nevejde a přitom Vandu určitě chci, ale žlutou nebo modrou, fialových mám dost. A pak ještě střevíčník.
Některé druhy Phalean. jsou opravdu krásné, třeba ty tygrované a ted jsem viděla v Albertu malinké orchidky v mini květináčcích - taky nyny
Co se týká rosení, tak rosit ráno a nesmí to zůstat celý den morké a hlavně by se nesměla dostat voda do srdíčka rostliny - může to zahnít. |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Sat 19.2.2011 22:16 Post subject: |
|
|
Tak to máš krásné okno mě tam teď zaclání uklizené bylinky. Ale ani bych tam orchideje mít za chvíli nemohla, je to jižní okno. Ty to máš jakým směrem? Malé orchidejky by se hodily na stůl do práce |
|
Back to top |
|
|
Shrew _______________
|
Posted: Sat 19.2.2011 22:16 Post subject: |
|
|
byzzy, to je moc prima, do obi moc nejezdim, tak zajedu, snad mas s temi vyprodeji pravdu, ja jsem stastna, ze ty chuinky treba zchranim:))) _________________ Lidé si brání ve štěstí, protože stále vidí minulost lepší, než byla, přítomnost horší, než je, a budoucnost jinou, než bude. |
|
Back to top |
|
|
sl.megi kytky 5, meta: 4650
|
Posted: Sun 20.2.2011 10:08 Post subject: |
|
|
Já mám jednu a už strašně dlouho a žádnou zvláštní péči ji nevěnuju, tak jednou za týden ji zaleju (ale vždycky když už je suchá), a to je všechno
chci se zeptat, když mi odkvete co s tím výhonkem? Já ten minulý ustřihla a za chvilku mi vyrostl další a zase kvetla, teď jsem ho nechala tak a nevím co s ním. Jestli znovu pokvete nebo časem umře?
ed a mám teda asi tu Phalaenopsis _________________ Zmáknu to!
Last edited by sl.megi on Sun 20.2.2011 10:14; edited 2 times in total
|
|
Back to top |
|
|
pecička *Discipline, Drive, Determination*
|
Posted: Sun 20.2.2011 10:12 Post subject: |
|
|
ja si jednu koupila a jednu obri dostala, obe jsou uz vyhozene. a to mam babicku co mi dala jasne istrukce (ona je pestuje, ma jich hejjna, neuveritelna nadhera, plna okna miliarda kvetu) - (kropit, nezalevat, spise chlad, v byte mi nasla misto kde by jim melo vyhovovat svetlo...) sem proste neschopna a kytky u me jedine umele asi |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Sun 20.2.2011 10:26 Post subject: |
|
|
sl.megi - u téhle můžeš nechat výhon tak a on vypustí sám další a na tom znovu vykvete, nebo ho můžeš přistřihnout (mám dojem za třetím očkem) a tím vypuštění nového urychlíš.
U Phalean. se může stát, že uprostřed výhonu (ve výšce) pustí nové kořeny a na tom výhonu začne růst úplně nová rostlina. Vypadá to úžasné - kořeny uprostřed stonku a od toho nový šlahoun a květy |
|
Back to top |
|
|
|
|
sfera.pravy.net Forum Index
-> Řečičky, názory, etc. |
All times are GMT + 1 Hour Goto page 1, 2, 3 Next
|
Page 1 of 3
|
|
You can post new topics in this forum You can reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|