|
sfera.pravy.net Krásné narozeniny, Pecičko! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
shuki Open Your Eyes
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 23826
|
Posted: Sun 28.2.2010 17:53 Post subject: |
|
|
Ja z pangase to bahno obcas citim nekdy je vyborny, ale taky se mi stalo, ze jsem mela nakej kus, kterej byl fakt na pobliti. _________________ I don't care what you think about me, James Blunt thinks I'm beautiful ^^ |
|
Back to top |
|
|
Suny ..........................
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 12995
|
Posted: Tue 16.3.2010 13:10 Post subject: |
|
|
lenore nenapsala bys prosím recept na ty makronky? Respektive na kém, kterým je slepuješ. Chci se o ně zítra pokusit _________________
If you want to make God laugh, tell him about your plans.
-Woody Allen- |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 29894
|
Posted: Tue 16.3.2010 13:44 Post subject: |
|
|
suny to je jedno, já tam dávám pokaždý jiný krém, nebo teda spíš různý krémy na různý příchutě... hodí se na to ale spíš "tekutější" ne teda konzistencí, ale takový, že pustí vlhkost, tím se tu sušenky nasáknou. Nejčastěji tam dávám čokoládový crème pâtissière.
Máslovýmu krému to trvá o dost dýl a nikdy se tak pořádně nespojí.
Každopádně to chce nechat alespoň přes noc nasáknout v lednici, jinak to není dobrý.
Což mi teda připomíná, že na mě čeká v lednici spousta bílků a chystám se zkoušet novou recepturu makronek, ale nějak se mi do toho nechce.
Jestli chceš recept na ten čokoládový krém, tak ti ho napíšu. Na ty makronky se pořád mění, ale tak můžu dát poslední verzi _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
Suny ..........................
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 12995
|
Posted: Tue 16.3.2010 13:48 Post subject: |
|
|
dej, prosím! Děkuju. Úplně se bojím, co vytvořím, ale snad to nebude úplný propadák
tady to vypadá tak jednoduše: http://www.youtube.com/watch?v=G4OkfhA0uK8_________________
If you want to make God laugh, tell him about your plans.
-Woody Allen- |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 29894
|
Posted: Tue 16.3.2010 14:24 Post subject: |
|
|
suny, tak ono to jednoduchý je, jako že nic složitýho, jenže je to strašně "nepředvídatelný", hrajou v tom roli hrozný detaily
krém je bez problémů, to napíšu, ale na ty makronky se musím asi nějak psychicky připravit
čokoládový krém:
4 žloutky
50g cukru
200 ml mlíka
60g čokolády
lžíce kakaa
lžíce mouky
Mlíko s čokoládou a kakaem se zahřeje skoro až k varu, aby se všechno rozpustilo a promíchalo, žloutky se ušlehají s cukrem a pak se přimíchá mouka, zase musí být všechno dokonale rozmíchaný. Horký mlíko se pomalu přilije ke žloutkům, za stálého míchání, aby se to nesrazilo. Stačí jenom část, aby se žloutky temperovaly, pak se všechno nalije zpátky do hrnce a ještě nějakou dobu zahřívá těsně pod bodem varu, aby to zhoustlo... zase se musí opatrně, aby z toho nebyly míchaný vajíčka. Pak nechat vychladnout a dát do lednice minimálně na několik hodin - hezky to ztuhne na krém. Když je to ještě horký, tak to vypadá moc tekutě, ale to je OK, po vychlazení to bude akorát.
No a makronky (jedna z mnoha možných verzí)
2 bílky
100g moučkového cukru
50g mandlí
3 lžíce krupic. cukru
Mandle musí být namletý najemno, nejlepší je dát do robota mandle na plátky, přisypat cukr a rozsekat, až je z toho jemný prášek. Pořádně smíchat s moučkovým cukrem.
Vyšlehat bílky, postupně přidat krupicový cukr. Bílky by měly být pevný, ale ne úplně tuhý, spíš tak vláčný a lesklý. Pak se sníh vmíchá do těch mandlí, nejlépe gumovou stěrkou a na co nejmíň "tahů". To se tak strašně blbě popisuje Mělo by to být rovnoměrně promíchaný a konzistence taková, že když kus ukápneš zpátky do mísy, tak se udělá nejdřív takový bobek, ale pak se vyhladí.
No a pak se buď lžící nebo z cukrářskýho sáčku udělají na pečicí papír kolečka a teď hodně lidí říká, že se to má nechat "zaschnout", někdo tvrdí čtvrt hodiny, někdo hodinu, někdo pět minut.. já to nedělám vůbec.
Co se týče pečení, tak taky každý tvrdí něco jinýho a podle mě to strašně záleží na troubě a na vlhkosti, musí se to vyzkoušet.
Mně funguje péct nejdřív tak 3-5 minut na 100 a pak zvýšit na 170 a dopéct. Ale v žádném receptu jsem to fakt nikde neviděla, takže třeba je to specifikum mojí trouby.
Po vytažení je lepší na to vůbec nešahat, protože je to dost křehký a nechat vychladnout, pak to jde z papíru snadno sloupnout.
No a už jen naplnit krémem a dát do lednice, fakt minimálně přes noc, jinak je to takový divný. Když si dáš hned po vytažení z trouby, tak to dobrý není, ale když se to rozleží, tak je to fakt mňamka.
No sepisování receptů mi fakt nejde, ale tak snad je to aspoň trochu srozumitelný _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
Suny ..........................
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 12995
|
Posted: Tue 16.3.2010 19:52 Post subject: |
|
|
moc děkuju Lenore! _________________
If you want to make God laugh, tell him about your plans.
-Woody Allen- |
|
Back to top |
|
|
Suny ..........................
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 12995
|
Posted: Wed 17.3.2010 15:40 Post subject: |
|
|
No, tak jsem skončila u krému Dělala jsem makový koláč, tak jsem si říkala, že si připravím dneska jen krém a zdá se mi to šíleně tekutý. Je to v lednici teda zatím jen chvíli, ale stejně si neumím představit, že to ztuhne do krému...ale dělala jsem to přesně podle receptu, snad jediný, co jsem mohla zkazit, bylo to "postupný přimíchávání" k vajíčkům, ale neměla jsem pocit, že by se něco srazilo _________________
If you want to make God laugh, tell him about your plans.
-Woody Allen- |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 29894
|
Posted: Wed 17.3.2010 16:28 Post subject: |
|
|
To ne, to bys poznala. Možná jedině jsi to nechala potom moc krátce zahustit. Ono to fakt tekutý má být, ale hustý... takový že když do toho strčíš lžíci, tak se tím obalí. _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
Suny ..........................
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 12995
|
Posted: Thu 18.3.2010 13:25 Post subject: |
|
|
Tak to mám za sebou
No...než jsem ochutnala, tak jsem si řekla "už nikdy víc", ale je to TAK strašně dobrý (i teď, cca 2 hodiny po vytažení), že se do toho pustím brzy zase.
Jinak krém je vynikající, do rána celkem utuhnul, ale stejně to teče, takže se to dost špatně slepovalo a jakmile do toho kousnu, jsem celá od čokolády. Asi jsem to nechala málo zhousnout, já se bála, aby se to nezdrclo.
A makronky - tak samozřejmě se nepovedly, jsou nahoře popraskaný, všechny. Prvně jsme byla ndšená, když jsem koukala do trouby, jak jsou hlaďounký, ale pak to popraskalo. Navíc jsou to takový "kolečka", zatímco všude je mají nahoře jakoby placatý - neumím to popsat. Já mám prostě takový piškoty a ostatní mají hamburgery Lepší přirovnání mě nenapadlo
Ale jak říkám, chuťově je to dokonalý, jen to nesmím nikde ukazovat _________________
If you want to make God laugh, tell him about your plans.
-Woody Allen- |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 29894
|
Posted: Thu 18.3.2010 15:00 Post subject: |
|
|
No pozor, je to dost návykový Přítel mě pořád nutí, abych je dělala.
A mně poprvý taky všechny popraskaly, chce to prostě vychytat, ale vyžaduje to značnou trpělivost, takže předpokládám, že se na to většina lidí vybodne... já bych nejradši taky, ale nedá mi to
Prý na to praskání právě pomáhá nechat to nejdřív zaschnout, než to dáš do trouby. Jo a ještě já s tím plechem vždycky klepnu o linku (podložím to chňapkama), aby z toho vylezly bublinky.
A existuje na to prostě asi tisíc rad, je to fakt hrozná věc _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
Suny ..........................
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 12995
|
Posted: Thu 18.3.2010 15:04 Post subject: |
|
|
jj věřím, že to je o nervy, ale výsledek stojí fakt za to, ty je máš krásný. Dávám tomu ještě cca 10 pokusů a pak se třeba zadaří A jak říkám, kdyby to nebyla taková dobrota, už to nebudu dělat, nemám ráda recepty, co nejsem schopná dotáhnout do dokonalosti _________________
If you want to make God laugh, tell him about your plans.
-Woody Allen- |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 29894
|
Posted: Tue 31.8.2010 9:08 Post subject: |
|
|
ham
úplně nejlepší vanilkovo malinový koláček
jenom bych ještě chtěla vyladit ten podklad, sice chuťově i konzistencí je akorát, ale špatně se s tím pracovalo _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
hope Válenka Domácí
Joined: 18 Jan 2007 Posts: 29000
|
Posted: Tue 31.8.2010 9:11 Post subject: |
|
|
no vypadá to nádherně _________________ Všechno jde když se chce? Dokud nemusí chtít taky někdo další... |
|
Back to top |
|
|
Rokkan kytky 7, meta: 11650
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 11530
|
Posted: Tue 31.8.2010 10:06 Post subject: |
|
|
Lenore, seš bohyně! Měla by ses tomuhle věnovat nějak za peníze! |
|
Back to top |
|
|
shuki Open Your Eyes
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 23826
|
Posted: Tue 31.8.2010 10:17 Post subject: |
|
|
Jeste jak je to hezky nafoceny a tak Ty bys mela vydat knihu jako Bree ze Zoufalych manzelek _________________ I don't care what you think about me, James Blunt thinks I'm beautiful ^^ |
|
Back to top |
|
|
|
|
sfera.pravy.net Forum Index
-> Jídlo |
All times are GMT + 1 Hour Goto page Previous 1, 2, 3 ... 18, 19, 20, 21, 22 Next
|
Page 19 of 22
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|