Tak včera jsem dělala lososa s beurre blanc, ke kterýmu nemám fotku, tak dávám velmi ilustrační co jsem našla na netu, a citrusový nepečený cheesecake, ke kterýmu mám fotku jako odstrašující příklad a recept radši dávat nebudu.
Losos s beurre blanc a špenátem, zámecké brambory
Dneska máme lososa pro změnu s bůrblank. Prosimvás, kdo si myslí, že máslo neni zdravý, tak ať to dneska radši nesleduje, ať ho netrefí šlak. Já si myslim, že máslo je dobrý a je dneska neprávem zavrhovaný. Však voni ty vědci zas jednou vymyslej, že je zdravý prospěšný a lidi ho budou mít zás rádi.
Vono i to bůrblank totiž znamená po francouzsku bílý máslo. Proč bílý to nevim, já ho mám takový spíš žlutý, ale třeba ty francouzský krávy ho prostě maj bílý. No teda eště mám teórii, že by to mohlo být podle bílýho vína, co se do toho dává. Jinak je to taková vomáčka, co vznikla omylem, ale byla tak dobrá, že to francouzi začali mít hodně rádi. Používá se hodně k rybám a mořskejm potvorám, je taková nakyslá, ale zároveň jemná vod toho másla.
Tak ale nejdřív si uděláme přílohu a to budou zámecký brambory. To sou takový malý brambůrky, někde to seženete, ale dyš né, tak můžete si udělat takový válečky z těch normálních. Pak si je chvilku povaříme v celku v zeleninovym vývaru, aby jako chytly chuť, ale jsou pořád tvrdý jó, to nesmí vám změknout, protože by to pak nešlo, to by se rozpadly. No teďko si je tady nasypu na plech a dám na ně máslo. Tim máslem nešetřim, když máme ten máslovej díl. No a strčim je do trouby na takovejch 200 C a nechám je tam. Vobčas s nima pořádně zaverksluju, aby se hezky vobalily tim máslem a promíchaly.
No a my si můžem začít připravovat tu vomáčku. Takže vemu bílý víno, vinnej ocet a nadrobno nasekanou šalotku. To si nepleťte s jarní cibulkou tu šalotku, to je taková šišatá cibule, co používaj francouzi a neni tak vostrá jako ta normální. A to všechno si hodim tady do rendlíku a nechám to na střednim plameni se vyvařit, kuchaři tomu řikaj taky zredukovat. Až toho tam budu mít jen na dně a bude to takový už tmavší, tak tam začnu postupně házet máslo. To máslo je studený z lednice a mám ho na kostky. Tak takhle vemu pár kostek a lupnu je tam a míchám. Vono se to hezky rozpouští a spojuje a vzniká nám ten bůrblank. Teď už se mi to nesmí vařit, jak tam přidávám to máslo, jinak by se mi to nemuselo spojit. No máme to hotový, vomáčka je krásně krémová, ještě jí podle chuti dosolíme. Tu redukci na to si můžete udělat i dopředu a pak už jenom přidat to máslo až se bude dělat ryba, vono je totiž dobrý to nenechávat ležet.
A my už se můžem pomalu vrhnout na toho lososa, ale eště předtim si připravíme špenát. To aby ty co maj rádi tu zdravou výživu z toho taky něco měli a bylo v tom něco zelenýho na barvu. Já tady mám ten špenát pro baby, to je ten zakrslej. Voni pro baby dělaj různý zmenšený zeleniny, tuhle byl někde i lilek pro baby, no já mám radši ten pro chlapy. Ale tenhle špenát je teda dobrej. Já si ho jenom spařim horkou vodou a vyždímám a pak až budu vyndavat toho lososa, tak k němu přileju kapku smetany a povařim a pak tam cmrndnu ještě volej z vlašskej vořechů*. To bohužel nemaj všude, ale je to fakt dobrý. No kdo nemá, tak si tam dá něco jinýho, nebo třeba nic.
A toho lososa já teda z vobou stran trochu posolim a popeřim a dám ho pánve zase na máslo. To máslo má bejt rozpálený, my chceme, aby to rychle zhnědlo, bude to dohromady za 3 minutky. Tak já ho tam plácnu a nechám, až bude mít zespoda hezkou barvu, votočim a zas nechám z druhý strany zhnědnout, pak to zaliju bílým vínem a přiklopim. Mezitim si můžu dodělat ten špenát. Von ten losos bude rychle, nesmíte ho tam dusit moc dlouho, aby se vám nerozpad.
No už máme hotovo, brambory vopečený, losos udušenej, špenát uvařenej, tak to hodíme na talíř a zalijeme bůrblankem.
beurre blanc:
250 ml bílého vína (radši nějaký lepší, pak si k tomu můžete zbytek vypít)
60 ml bílého vinného octa (nebo citronový šťávy, nebo půl na půl)
2 šalotky najemno (buď fakt hooodně najemno a pak v tom zůstane, nebo před podáváním přecedit. Původně se to má cedit, ale já je tam klidně nechávám, ale musí to být fakt skoro kašička)
kostka másla
tohle je množství pro víc lidí, pro dva stačí bohatě z půlky, nám ještě zbylo (když to pak zas ztuhne na máslo, tak se dá použít třeba na chlebíčky)
trik - ještě se tam před máslem může vmíchat trošku smetany, prý je to pak stabilnější, ale už se to jmenuje beurre nantais
mně to ale funguje i bez toho
* volej z vlašskejch vořechů mají třeba ve Vom Fass (můj oblíbený obchod). A vážně bych ho doporučovala, s tím špenátem je geniální a dávám ho i do salátů do zálivky.
No a ten dezert sem ani psát nebudu, protože to se nepovedlo. Přítel se k tomu vyjádřil "ale neni to hnusný"
Ono je to teda i celkem dobrý (možná protože mám hlad). Ale nemá to vůbec dobrou strukturu a není to dostatečně zatuhlý a vůbec. Co se týče dezertů, tak mám teda vyšší ambice. Až tomu vychytám mouchy, tak to zveřejním