|
sfera.pravy.net Krásné narozeniny, Byzzy! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
synapse
Joined: 16 Jan 2007 Posts: 2695 Location: země Pána Koblih a jeho tupých voličů
|
Posted: Mon 30.9.2013 22:47 Post subject: Světová kuchyně |
|
|
Protože ráda ochutnávám v každé zemi, kterou navštívím, místní speciality a ráda bych znala i gastronomické zážitky ostatních, zakládám tohle téma, které tady, doufám, ještě není.
Zkrátka jakou exotiku, kterou u nás běžně neseženete, jste v zahraničí ochutnali? Co vás zaujalo, co znechutilo? Co byste doporučili "každému"? Máte nějakou potravinu, kterou si ze zahraničí vozíte domů "po kilech"? Přidejte klidně i nezvyklé zvyklosti co se jídla a jeho konzumace v zahraničí týkají. _________________ MIAOW! |
|
Back to top |
|
|
gigli kytky 7, meta: 14150
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 14100
|
Posted: Tue 1.10.2013 19:05 Post subject: |
|
|
jé, to já taky hrozně ráda ochutnávám místní jídlo. já bych to klidně rozšířila na klidně i méně exotické místní speciality. případně i doporučení, jestli se nějaký věci nedaj sehnat u nás. nebo i osvědčený recepty na různý takový jídla. já kolikrát hledám, jak by se to dalo uvařit doma.
můj poslední gastrozážitek za hranicema byly smažený pirohy v polsku - houbový, masový a ruský a hlavně to kysané zelí k tomu. nevim, jestli je to specialita podniku nebo se to takhle dělá v polsku nějak běžně, ale to bylo něco. jak kdyby v tom bylo trochu hřebíčku a snad skořice, nevim, fakt zvláštní. nejedl náhodou někdo něco takovýho a nezná to tajemství?
další věcí, na kterou hodně myslim, je chicagská deep dish pizza. jsem jednou zkoušela si to objednat v jedný restauraci, kde se chlubili, jak to umí a že jsou jediný, který to v praze nabízej, a to teda s chicagskou pizzou mělo společnýho ještě míň než chicagská s pravou italskou.
no, americkou kuchyni mám taky celkově ráda, ale neni moc rozumný to jíst ve velkym množství.
v chorvatsku mám zase ráda chobotnicovej salát. a ochucený nebublinkovatý vody jana, který už jsou koupit i u nás. v tescu jsem je viděla, myslim.
v rumunsku polentu na milion způsobů. a tam jsme teda v sighisoaře bydleli v hotelu s nejlepšími snídaněmi na světě a hlavně v tom městě měli z nějakýho nepochopitelnýho důvodu nejlepší hruškovej džus na světě.
nic, no. příště se rozvášnim třeba o srí lance. |
|
Back to top |
|
|
synapse
Joined: 16 Jan 2007 Posts: 2695 Location: země Pána Koblih a jeho tupých voličů
|
Posted: Tue 1.10.2013 20:51 Post subject: |
|
|
Mně nejvíc ze zahraničních jídel chutnaly ŠNECI ve Francii, to byla taková dobrota, že se tam kvůli nim určitě ještě vrátím. I když jsem se docela zhrozila, když mi je v restauraci donesli na talíři ještě v ulitách a s kleštičkama. A taky jsem tam ochutnala FIALKOVOU a JASMÍNOVOU zmrzlinu a ta fialková...ach, chuťové blaho!!! To bylo jako olíznout parfumerii Celkově ve Francii jsem jedla nejlepší jídlo ze všech zemí, které jsem zatím navštívila. Nic, co by mi tam nechutnalo.
Ve Finsku mi celkem chutnalo sobí maso (i přesto, že jsem ho nejdřív viděla pobíhat po lese a později byla nucena ho sama pomlýt na masovém strojku a nacpat do mrazáku, naopak ale černé palačinky vyráběné ze sobí krve byly to nejhorší, co jsem ve Finsku jedla, a dala bych si je znova jedině, že by mi akutně hrozila smrt hladem. Moc mě neoslovily ani finské ovocné polévky (ale to bylo asi i proto, že v domácnosti, kde jsem bydlela, se při vaření na chuť moc nedbalo ). Losí maso docela fajn, i když tužší než sobí. Mou srdeční slabostí byly bobule hilla - cloudberry - (trapný) český překlad: morušky, já jim říkám zlaté maliny. A mají tam několik druhů brusinek, pro který ani angličtina (natož čeština) nemá žádný ekvivalent
Teď v Anglii jsem nic extra zvláštního neochutnala...snad jen Cream tea, který se skládá z černého čaje s mlékem, sladkého bochánku, jahodové marmelády a krému, který je něčím mezi máslem a šlehačkou (asi méně ztlučené máslo) a je výborný. A měla jsem mátovou omáčku, výborná věc, chutnala spíš jak zelený čas s mátou _________________ MIAOW!
Last edited by synapse on Tue 1.10.2013 21:19; edited 1 time in total
|
|
Back to top |
|
|
Ester kytky 7, meta: 12150
Joined: 18 Jan 2007 Posts: 11839
|
Posted: Tue 1.10.2013 21:00 Post subject: |
|
|
synapse wrote: | Mou srdeční slabostí byly bobule hyllä - cloudberry - (trapný) český překlad: morušky, já jim říkám zlaté maliny. |
a jak chutnají? já jsem z nich měla marmeládu, ale bylo tam tolik cukru, že jejich chuť tam ani nebyla cítit..._________________ Jestli chcete něco, co jste nikdy neměli, musíte být ochotni udělat něco, co jste nikdy neudělali. |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 30412
|
Posted: Tue 1.10.2013 21:04 Post subject: |
|
|
morušky jsou super, ty mám hrozně ráda... mají takovou hodně specifickou chuť, ale nejsou právě moc sladký, něco jako třeba nakyslý nahnilý meruňky
nedá se to moc popsat, ale je to celkem acquired taste
hyllä ale neznám, to o čem mluvím, je lakka, tak nevím, jestli je ještě něco jinýho _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
synapse
Joined: 16 Jan 2007 Posts: 2695 Location: země Pána Koblih a jeho tupých voličů
|
Posted: Tue 1.10.2013 21:21 Post subject: |
|
|
Lenore wrote: | morušky jsou super, ty mám hrozně ráda... mají takovou hodně specifickou chuť, ale nejsou právě moc sladký, něco jako třeba nakyslý nahnilý meruňky
nedá se to moc popsat, ale je to celkem acquired taste
hyllä ale neznám, to o čem mluvím, je lakka, tak nevím, jestli je ještě něco jinýho |
jo, popletla jsem to, je to hilla (nebo právě i lakka, mají pro ně víc názvů)_________________ MIAOW! |
|
Back to top |
|
|
che kytky 6, meta: 10250
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 10008
|
Posted: Wed 2.10.2013 7:48 Post subject: |
|
|
gigli wrote: | jé, to já taky hrozně ráda ochutnávám místní jídlo. já bych to klidně rozšířila na klidně i méně exotické místní speciality. |
V tom případě: jarní závitky!! (Pho Vietnam na Jiřího z Poděbrad, případně SAPA) |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 30412
|
Posted: Wed 2.10.2013 8:05 Post subject: |
|
|
případně naše mongolskovietnamské obchodobistro na rohu Krasnojarské
jo, takže vlastně mongolská kuchyně je taky zajímavá, akorát si u ničeho nepamatuju název... většinou je to něco plněnýho masem
něco jako dim-sum, něco jako závitky, něco jako pirohy... _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
che kytky 6, meta: 10250
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 10008
|
Posted: Wed 2.10.2013 8:42 Post subject: |
|
|
Číňani taky umí jakési velmi dobré masem plněné taštičky. Vypadá to že se jmenují "jiaozi". Bohužel netuším kde je mají. |
|
Back to top |
|
|
La.fille kytky 1, meta: 50
Joined: 16 Aug 2008 Posts: 29
|
|
Back to top |
|
|
user007 kytky 5, meta: 6650
Joined: 24 Nov 2007 Posts: 6532
|
Posted: Thu 3.10.2013 9:34 Post subject: |
|
|
Curry chips se taky pocitaji jako mistni specialita?
Kazdopadne mam rada asi vsechny kuchyne, miluju japonskou, korejskou, indickou, mexickou.. Ale nedaji se pocitat jako mistni, ani v jedne zemi jsem nebyla.
A Irove maji treba fajn vanocni dezert, ktery se naklada po nekolik tydnu v sambuce, ten mi chutnal moc. Pred podavanim se zapali a krasne ztepla, aspon co si pamatuju z toho vanocniho alkoholoveho a jidelniho oparu.
Moc mi taky chutna jejich black and white pudding v irske snidani, bangers and mash, irska kuchyne celkove (ale spis ta zdravejsi cast)
Soda bread je super, bezkvaskovy chleb |
|
Back to top |
|
|
gigli kytky 7, meta: 14150
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 14100
|
Posted: Thu 3.10.2013 13:34 Post subject: |
|
|
synapse wrote: | Teď v Anglii jsem nic extra zvláštního neochutnala...snad jen Cream tea, který se skládá z černého čaje s mlékem, sladkého bochánku, jahodové marmelády a krému, který je něčím mezi máslem a šlehačkou (asi méně ztlučené máslo) a je výborný. |
jojo, taky jsem měla v cornwallu a hned jsem si na to dle popisu vzpomněla. po clotted cream jsem se tehdy pídila i tady, protože mi to hrozně chutnalo, ale nějak jsem se nedopídila. v cornwallu mi teda chutnalo celkově, protože vařil kamarádky přítel takovýty klasický stew a vařil fakt výborně. rozhodně u mě hodně vylepšil obraz anglický kuchyně, takže jsem pak zkoumala různý recepty, že občas taky uvařim po anglicku. ale většinou u mě zůstává u toho zkoumání.
jinak teda placičky ze sobí krve jsou opravdu hodně hodně exotický, ale úplně mě to neláká ochutnávat.
a klidně házejte i fotky. třeba soví krev nebo hořící vánoční desert bych viděla ráda. |
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
Joined: 02 Jan 2007 Posts: 30412
|
Posted: Thu 3.10.2013 15:02 Post subject: |
|
|
já jsem měla pocit, že jsem viděla clotted cream v MS, ale asi to byla nějaká halucinace _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
Leňula Feet planted firmly in the sky
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 18629
|
Posted: Thu 3.10.2013 15:11 Post subject: |
|
|
nene, maji to tam aspon tady na andelu jsem clotted cream videla _________________ I will kill you so hard you will die to death!
“We don’t need a list of rights and wrongs, tables of dos and don’ts: we need books, time, and silence. Thou shalt not is soon forgotten, but Once upon a time lasts forever.” |
|
Back to top |
|
|
gigli kytky 7, meta: 14150
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 14100
|
Posted: Thu 3.10.2013 19:58 Post subject: |
|
|
já věřim, že ho tam maj. jsem na to schválně koukala dnes na netu a maj ho i v tom řeznictví robertson na eshopu. tehdy jsem po tom tolik nepátrala, ale dneska jsem na něj dostala hroznou chuť, takže si ho příští týden asi koupim. možná teda zajdu do toho ms, koupim tam ještě nějaký další dobroty a udělám si britský víkend. |
|
Back to top |
|
|
|
|
sfera.pravy.net Forum Index
-> Jídlo |
All times are GMT + 1 Hour Goto page 1, 2, 3, 4, 5 Next
|
Page 1 of 5
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|