to nemelo byt ostry ano kousavy. jen se mi tohle tema libi, tak me zajimaji ruzny nazory a duvody k nim. jenom jsem se ptala.
no ja jsem premyslela takhle: otazka byla, co by melo byt podle nas idelalne legalni. tim padem kdyz nekdo napise Ne, tak pro to plati "nelegalni". pravda je, ze me automaticky napadlo, ze by to bylo hodnoceno jako trestny cin.
k c.1, tam se mluvi konkretne o politicich, tim padem by urazeni politiku bylo hodnoceno prisneji nez urazeni beznyho obcana, s cimz teda nesouhlasim. taky mi to trochu zavani totalitnima praktikama.
k c.2 kdyz ted o tom premyslim, tak mi ta otazka prijde trochu nesikovne polozena. takhle to na me pusobi tak, ze by byly vymezeny urcity "rizikovejsi" skupiny (zrzek, tlustoch, invalida), ktery zase budou posuzovany prisneji nez urazeni obycejnych lidi.
a jak je to s tim soucasnym prestupkem? muzes byt konkretnejsi?
holocaust a mohamed je pro me jako nebe a dudy. jasne, je tam urcitej nabozenskej kontext, ale jinak bych to vubec nesrovnavala. k holocaustu uz jsem se vyjadrila, jeho popreni mi prijde jako vysmech silenymu lidskymu utrpeni a ackoli jsem myslim celkem liberalni, tak tohle bych skutecne trestala.
kdezto karikatura mohameda- nechapu, proc tady v !zapadnim svete! zakazat to karikovat. proc pristupovat na pravidla islamskej fundamentalistu. nejrozsirenejsi nabozenstvi tu mame krestanstvi a taky tu nepostihujem karikatury jezise. mame tu svobodu projevu, do ktery to podle myho spada. navic jestlize muslimove chteji, aby tu islam byl branej jako ostatni nabozenstvi, tak se na ne prece nebudou vztahovat zadny vyjimky. at to tak funguje v islamskejch zemich, ale tady to proste tabu byt podle me nema.
paleni bible a koranu uz je trochu jina kapitola. tezko rict, jestli to porad beru jako svobodu projevu, ale asi ano. tady uz by zas meli mit lidi urcity moralni zabrany a respektovat, ze pro nekoho to jsou posvatny knihy. ale znova rikam, pro me uz je nabozenstvi instituce jako kazda jina a nic vyssiho v tom necitim. clovek se k tomu muze postavit jakkoli. kdyby se zakazala palit bible a koran, tak by to najednou byly dve (ted to reknu asi blbe) nabozenstvi, nad kteryma by stat drzel ochrannou ruku. a co ostatni nabozenstvi? proc zrovna tyhle dve? pokud se nepletu, tak islam u nas ani neni oficialni nabozenstvi (a nebo jen hodne cerstve, to uz nevim), tak proc se znova ridit pravidlama, ktery nam kladou isl.fundamentalisti.
a nevim, co znamena chill out