sfera.pravy.net Forum Index
sfera.pravy.net
Krásné narozeniny, Byzzy! :)
Jak se vypořádat s kritikou
Goto page Previous  1, 2

Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc.
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Laura
kytky 7, meta: 13650
kytky 7, meta: 13650

PostPosted: Sat 11.12.2010 22:31    Post subject: Reply with quote

díky všem za odpovědi Smile

synapse wrote:
Pokud je ale kritika pronesena jízlivě a ironicky s cílem mi ublížit nebo zesměšnit mě, tak se vrhám na náležitou odvetu.

no já mám k tomuto taky tendenci, hned se nadechuju Laughing ... jenže, když si tu situaci potom přehraju s odstupem, připadá mi, že jsem se nechala napálit. tím, že mě ten člověk vytočil tak, že jsem mu chtěla oplatit stejně(víc) jízlivě, mě vlastně dostal. nakonec z toho vyjdu jako ukřičená trhovkyně. jenže povznesený úsměv mi stále nejde.

Advice is what we ask for when we already know the answer but wish we didn't
Back to top
View user's profile Send private message  
Chocolate
Jedem das Seine und mir das Beste:-)

PostPosted: Sat 11.12.2010 22:39    Post subject: Reply with quote

a kdo vas treba kritizuje? a ohledne ceho?

ja jsem premyslela, jak bych k tematu prispela, ale vubec si nemuzu vzpomenout, kdo me kdy naposled kritizoval. Zato vim velice dobre, koho a kdy jsem kritizovala ja Embarassed Laughing
Back to top
shuki
Open Your Eyes

PostPosted: Sun 12.12.2010 20:52    Post subject: Reply with quote

nemáte právo číst tento příspěvek
violetka
kytky 6, meta: 7450
kytky 6, meta: 7450

PostPosted: Sat 25.12.2010 21:08    Post subject: Reply with quote

choco, kromě kritiky vzhledu (která se objevuje ať už jsem zrovna tlustá nebo hubená - člověk si nevybere, tak jsem si všimla, že lidi jsou schopni kritizovat fakt všechno. Od nejrůznějších povahových vlastností, přes přístup ke škole (moc/málo aktivní) po výběr koníčků ("keramika? je ti snad 5?").
Osobně si ale myslím, že není kritika jako kritika. Zamýšlím se nad každou kritikou, ale opravdu k srdci si beru jen tu, která je konstruktivní, oprávněná, která má za cíl upozornit na věci, které můžu změnit. Pokud jde jen o to, že si někdo nutně potřebuje rýpnout a ta kritika mi nic dát nemá, snažím se to házet za hlavu.
A k tomu jak tu psala Laura jak tu kritiku zvládat - myslím, že je vážně důležitý vybrat si z té kritiky to, co je pro člověka přínosný a proti zbytku se obrnit - což myslím jde, časem se člověk naučí neřešit to příliš, nebrat si to, je to asi o zkušenostech, cviku, možná o povaze. No a taky si myslím, že hodně dělá to, jakým způsobem člověk na kritiku reaguje. Já mám endenci se často bránit, pokud cítím, že ta kritika není oprávněná, ale obvykle to nemá význam. Myslím si, že pokud to člověk přejde tak nějak s grácií, bez rozčilování (byť ta kritika prostě není třeba fér), ten druhý ho pak kritizuje méně.
A opačně to mám tak, že se snažím nekritizovat. Myslím, že jsem poměrně tolerantní a možná flegmatická, takže spousta věcí je mi jedno. Někdy jsem určitě někoho kritizovala neoprávněně, ale snažím se. pokud už kritizuju, aby to bylo mezi 4 očima s tím, koho se to týká a aby to byla kritika, která tomu člověku nějak pomůže.
Back to top
Post new topic   Reply to topic    sfera.pravy.net Forum Index -> Řečičky, názory, etc. All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

Jump to:  
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum