|
sfera.pravy.net Krásné narozeniny, Byzzy! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Daimler The best damn thing your eyes have ever seen.
|
|
Back to top |
|
|
Rokkan kytky 7, meta: 11650
|
Posted: Thu 28.2.2008 21:16 Post subject: |
|
|
mexxie wrote: |
Já jsem přesvědčená, že čtení (beletrie, poezie, ne odborných textů) má na slovní zásobu, schopnost vyjadřování i na porozumění textu zásadní vliv. |
Já taky. Já jsem toho důkazem, čtu málo a pak se vyjadřuju 10ti slovama. |
|
Back to top |
|
|
Rose Madder kytky 4, meta: 2950
|
Posted: Thu 28.2.2008 21:24 Post subject: |
|
|
Někdy se mi taky stane, že hledám slova, ale nějaké zásadnější problémy s vyjadřováním nemám. Čtení na to má pochopitelně vliv a to dost výrazný. Bohužel se teď dostanu spíš k odbornějším textům, ale to taky není vysloveně na škodu.
Co se učení týče, neučím se to nikdy jako básničku. Spíš si texty zkouším různě parafrázovat a jakoby převyprávět. Pak mi nedělá problém se vymáčknout _________________ Jakmile začne člověk přemýšlet, přestává žít... |
|
Back to top |
|
|
spooon kytky 3, meta: 1350
|
Posted: Thu 28.2.2008 21:29 Post subject: |
|
|
taky s tím občas mám problémy. Ale jde spíš o to, že vím jak to vyjádřit ale aboslutně si nemůžu vzpomenout na slovo, kterým to chci vyjádřit a tak to řeknu ala tříletý dítě. Ale vždycky se nějak vymáčknu... _________________ "Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist."
Albert Einstein |
|
Back to top |
|
|
mexxie kytky 5, meta: 5250
|
Posted: Thu 28.2.2008 21:33 Post subject: |
|
|
Daimler wrote: | Neberu ti tvůj názor, ale myslím, že větší vliv než počet přečtených knih má na způsob vyjadřování to, jak často mluvíš.
|
Tak samozřejmě taky záleží na tom, jak je člověk "vymluvený" (a od přírody ukecaný ), ale kde nic není, ani smrt nebere. Pokud nemáš přiměřenou slovní zásobu, tak to prostě neukecáš. Vždyť si jenom vem, jak se učí cizí jazyky. Do určité úrovně se stačí slovíčka a gramatiku jenom šrotit, takovým způsobem se ale nikdy nenaučíš mluvit jako rodilý mluvčí. Na to musíš číst a poslouchat řeč v originále.
Rokkan, já to právě taky na sobě pozoruju. Na gymplu jsem četla všechno, co mi padlo pod ruku, teďka už víceméně jenom učebnice a časopisy, a je to dost poznat. Čtení není dobré jenom pro slovní zásobu, ale třeba taky pro osvojení si gramatiky, stylistiku... Je to takový všelék _________________ Když si člověk postaví dům, vždycky zpozoruje, že se při tom naučil něčemu, co měl rozhodně znát, než začal stavět. |
|
Back to top |
|
|
Rokkan kytky 7, meta: 11650
|
Posted: Thu 28.2.2008 21:38 Post subject: |
|
|
|
|
Back to top |
|
|
Shrew _______________
|
Posted: Thu 28.2.2008 21:39 Post subject: |
|
|
Myslím, že čtení má na to obrovský vliv. Nebo čtení básní, učení se textu zpamětiatd.
Např. já nevědomky třeba občas cituju nějaké fráze, věty, slovní spojení, o kterých vím, buď, že jsem je někde četla, nebo je znám, protože jsou ze známé básničky, apod... _________________ Lidé si brání ve štěstí, protože stále vidí minulost lepší, než byla, přítomnost horší, než je, a budoucnost jinou, než bude. |
|
Back to top |
|
|
Laura kytky 7, meta: 13650
|
Posted: Thu 28.2.2008 21:53 Post subject: |
|
|
ok, je to jasný, musím si jít koupit toho posledního Harryho=) at mám co číst
no a to je další věc. sice nečtu, ale sleduju seriály v angličtině, ale několikrát denně se mi stane, že bych to uměla vyjádřit anglicky ale nemůžu najít správný český ekvivalent. _________________ The only way out is through
Advice is what we ask for when we already know the answer but wish we didn't |
|
Back to top |
|
|
mexxie kytky 5, meta: 5250
|
Posted: Thu 28.2.2008 21:57 Post subject: |
|
|
Jj, to je ono. Mně se prudce zvedla schopnost dorozumět se anglicky poté, co jsem zhlédla všechny série Lostů, PB, Heroes a Zoufalek Sice tam byly české titulky, ale naposlouchala jsem spoustu obratů i gramatiku (hlavně jsem konečně pochopila předpřítomný čas ).
Takže teď razím heslo, že když už se dívat na takové blbiny, tak aspoň v originále, ať to má nějaký výchovný efekt _________________ Když si člověk postaví dům, vždycky zpozoruje, že se při tom naučil něčemu, co měl rozhodně znát, než začal stavět. |
|
Back to top |
|
|
Cantarella kytky 5, meta: 5250
|
Posted: Thu 28.2.2008 21:58 Post subject: |
|
|
Se svým vyjadřováním jsem spokojená. Myslím, že dokážu být věcná a lecdky shrnout neshrnutelné do jedné věty
Hodně to vidím na hovorech s ex, kdy on něco popisuje půl hodiny, já kývu hlavu a pak to sesekám do jedné holé věty s mnoha přívlastky a je vymalováno.
A ano, podíl na tomto faktu, vidím hodně v tom, že maminka je knihovnice _________________ Chcípni Rimmere!
Už se stalo.
OPAKOVAT!! |
|
Back to top |
|
|
terinas kytky 8, konec
|
Posted: Thu 28.2.2008 22:02 Post subject: |
|
|
Ty seriály hodlám někdy praktikovat, stáhnu všecko, co půjde a budu pouštět, pouštět a pouštět. (V mém případě opravdu pouštět, pouštět a pouštět, abych se na to podívala s titulkama, pak s titulkama, ale spíš poslouchat a snažit se rozumět těm angl. slovům a pak možná bez titulků, až to budu znát nazpamět ) |
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Thu 28.2.2008 22:05 Post subject: |
|
|
přesně tak, nějak jsem zaperlila v angličtině hovorovým výrazem, a sama jsem zarazila cože jsem to řekla =)
ale stejně je zvláštní že toho přečtu do filosofie, češtiny a bioly spoustu ale nezanechává mi to v hlavně tolik jako z beletrie. jako něco jo, ale ne dost. každopádně jdu fakt na to, nechci se vyjadřovat jak slepice " a ona jako tooo..no..prostě to." _________________ The only way out is through
|
Back to top |
|
|
terinas kytky 8, konec
|
|
Back to top |
|
|
|
Posted: Thu 28.2.2008 22:11 Post subject: |
|
|
no!
já se prvně budu muset podívat kde začít. nejrozumnější by bylo si neco přečíst k maturitě, ale to se mi vůbec nechce i když neco by nemuselo být špatné _________________ The only way out is through
|
Back to top |
|
|
terinas kytky 8, konec
|
Posted: Thu 28.2.2008 22:13 Post subject: |
|
|
Snad to není moc OT, ale nemáš nějakej seznam knížek k matuře? že bych se podívala...pro inspiraci |
|
Back to top |
|
|
|
|
sfera.pravy.net Forum Index
-> Řečičky, názory, etc. |
All times are GMT + 1 Hour Goto page Previous 1, 2, 3 Next
|
Page 2 of 3
|
|
You can post new topics in this forum You can reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|