|
sfera.pravy.net Krásné narozeniny, Byzzy! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Lenore ___________________
|
Posted: Fri 27.2.2009 17:38 Post subject: IT na školách, počítačová gramotnost - anketa |
|
|
Nedávno jsem při hledání něčeho úplně jiného narazila na diskusi o výuce informatiky na ZŠ a SŠ a přišlo mi to jako dost zajímavé téma, tak zkusím, jestli byste mi neodpověděli na pár otázek
Nemusíte odpovídat na všechno, klidně spíš volně, nebudu to nijak formálně zpracovávat, jenom mě to zajímá.
Jak probíhala (probíhala-li) u vás výuka informačních technologií?
V jakých ročnících, jaký rozsah? Byli vyučující schopní? Bavilo vás to? Byl obsah zaměřený spíš teoreticky nebo na uživatelskou práci s počítačem?
Byla ta výuka pro vás užitečná - naučili jste se něco, co využívate v běžném životě?
Případně by bylo zajímavé uvést, kam jste chodili do školy (kraj, velká/malá obec) a přibližně roky, kdy ta výuka probíhala.
Já se třeba na 2. stupni ZŠ učila pracovat v MS-DOS a psát v T602, teď už to bude vypadat úplně jinak.
Taky by mě zajímalo, jestli výuku informatiky považujete za důležitou, a jak by podle vás měla vypadat.
Ještě druhá část - považujete se za "počítačově gramotné"? K čemu běžně používáte počítač (kromě psaní na aortu )? Zvládnete si poradit s nějakými problémy? Jaký OS používáte? A jak jste ke svým znalostem přišli, ve škole nebo jinde? Co se stane, když Stephen Hawking zapomene odmagnetizovat internet? Prostě cokoliv vás k tomu napadne _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
Ester kytky 7, meta: 12150
|
Posted: Fri 27.2.2009 18:06 Post subject: Re: IT na školách, počítačová gramotnost - anketa |
|
|
IVT jsme měli asi od osmičky, ale nevzpomenu si, jak dlouho, tak 2-3 roky (tzn. asi 2002-2004, kraj Moravskoslezský, malé město). První vyučující byl asi stoletý děda, který hrozně prskal, moc toho o počítačích nevěděl, ale měl mě rád, protože znam mého pradědu. Pracovali jsme s MS Office a nenaučila jsem se víceméně nic, na co bych nepřišla sama, kdybych to potřebovala. Druhá vyučující byla vystudovaná informatička, ta byla celkem šikovná, ale moc mě informatika nebavila, takže jsem si z toho stejně skoro nic neodnesla.
Podle mě je důležité umět pracovat s internetem, Wordem, Excelem a Power Pointem a dokázat si případně stáhnout hudbu. Učili jsme se třeba dělat webové stránky, ale kdybych si nějaké potřebovala udělat, nevím jak, protože jako většinu znalostí, které člověk často nevyužívá, jsem to zapomněla, a i kdybych si to pamatovala, nebyly by na tak vysoké úrovni (třeba grafické), jak bych si představovala, protože jsme se naučili jen základy. Prostě nějaké podrobnější znalosti práce s počítačem se podle mě odvíjí čistě od zájmů uživatele, to nutné minimum jsem vypsala výše, a právě to by se měl člověk v hodinách naučit. Jinak samotný předmět za moc důležitý nepovažuju. _________________ Jestli chcete něco, co jste nikdy neměli, musíte být ochotni udělat něco, co jste nikdy neudělali. |
|
Back to top |
|
|
che kytky 6, meta: 10250
|
Posted: Fri 27.2.2009 18:24 Post subject: |
|
|
V páté třídě ZŠ jsem chodil do "třídy s rozšířenou výukou informatiky", kde jsme cosi dělali nejdříve na počítačích IQ 151 a posléze i nějakých XTčkách (tipuji že to byl BASIC, protože na IQčkách asi nic jiného nebylo). V té době už jsme doma měli minimálně 286, takže to až tak cool nebylo.
Na gymplu nás pak užil jakýsi stařec s FoxPro (nebo dBase?) a podobnými věcmi, a později i základy HTML a dokonce SQL (i když jsme tedy nikdo nepochopili k čemu takové SQL může být dobré). |
|
Back to top |
|
|
Alshwarya kytky 8, meta: 21650
|
Posted: Fri 27.2.2009 18:35 Post subject: |
|
|
....
Last edited by Alshwarya on Sat 28.2.2009 6:50; edited 1 time in total
|
|
Back to top |
|
|
sun Topic kytky 7, meta: 14150
|
Posted: Fri 27.2.2009 18:56 Post subject: |
|
|
my sme mali na gymnaziu 5 rokov.. z toho jeden bol nepovinny, ale samozrejme navstevovat sme to museli povinne
no zacalo to v prime, to som mala 11 rokov... ucili nas veci, ktore polka z nas predtym uz davno vedela.. myslim ze dnesne deti pridu do kontaktu s pocitacom a technologiami ovela skor ako to bolo u nasich rodicov, starsich surodencov.. no ale nie je podstatne co som vedela, ale co nas ucili, ze.
takze v prime (5.rocnik) sme sa ucili veci ako zapinat/vypinat pocitac, ucit kreslit v painte, zalozili sme si emailovu schranku, naucili sa ju pouzivat a dostali sme prednasky o bezpecnosti, o tom, na ake stranky mame davat pozor, co ak nam to nieco vyhodi, ako mame hladat na internete, ze nemame chodit pisat na chatoch s cudzimi atd. potom sme mali informatiku v tercii, pokracovali sme s nejakou vyucbou na internete, ucili sme sa zaklady HTML. v kvarte a kvinte sme preberali word, excel, powerpoint a outlook gimp (grafiku), audacity(zvuk) a v sexte z "programovania" Delphi a Pascal. (i ked nemyslim ze ta grafika, zvuk a program. by niekomu pomohli, kebyze to zacnu ucit az teraz a v takom na nic rozsahu aky sme mali akurat ta grafika za nieco stala, lebo som to ucila ja s kamaratom, nakolko ucitelka nema skolu na inf. len skolenie, a o grafike nevie ani nazov programu ). |
|
Back to top |
|
|
Felicity Master
|
Posted: Fri 27.2.2009 21:22 Post subject: |
|
|
Na zakladce byla povinna informatika, stejne jako che, jsme valili na bozskych IQ 151 a Basicu. Prinos v podstate zadnej.
Prubezne jsem chodil k tatovi do prace, kde mel 286, 386 (DX) i nadupany 486. Tam jsem se seznamil s MS-DOSem, Nortonem, T602, Zipem, AutoCadem atd., posleze s win 3.11 a MS Office apod. To vse byl samozrejme vedlejsi ucebni produkt toho, jak si s kamarady zahrat hry po siti. Prislo i prvni seznameni s viry a formatovani harddisku.
Na stredni jsme meli 386 s cb monitorama, coz pro me, zvyklyho z nabusenych 486 a barevnyho monitoru, bylo neco naprosto prisernyho. OS byly zase 3.11. Ucili jsme se v Corel Draw 3 (aktualni verze Corelu je tusim 14 ), ve Venture (zlomovy program) a desetiprstovku. Teto skole jsem vdecny za Corel, ktery pouzivam doposud a psani deseti prsty taktez. Soucasne ji vdecim za 1,5 dioptrie. Zaroven jsme si i osahali konkurencni Apple a jejich jednotlacitkovou mys a byl jsem hodne rad, ze to bylo jen na chvili.
Nase ucitelka byla v ramci vyuky tzn. programu, ktere vysvetlovala, pomerne zkusena, ikdyz par figlu nevedela a pokud doslo na nejaky problem mimo jeji vytycenou pusobnost, byla v koncich a musel jsem nastoupit ja, za coz se mi odmenovala o pul hodiny kratsi vyukou.
Za pocitacove gramotneho se povazuji, nemam problem si slozit pocitac z komponent, nainstalovat ho, casto funguji jako "help linka" kamaradum, a je to zaroven muj konicek i prace.
Co se tyce os, tak aktualne jedu uz par mesicu na Vistach, tak nejak nedobrovolne, protoze je to jediny system, ktery mi umoznil korektne na televizi poustet video. Po pocatecni krizi jsem s nim spokojeny.
Na to odmagnetizovani internetu Stephenem Hawking uz cekam delsi dobu, protoze to bude moment, kdy se konecne budu moct zacit koukat na leta stazeny filmy. |
|
Back to top |
|
|
Milísek kytky 2, meta: 750
|
Posted: Sat 28.2.2009 9:54 Post subject: |
|
|
No my jsme měli tak dva roky na ZŠ, to jsme měli ještě staré dobré MS DOS, T 602, jojo, to byly časy. Jinak to bylo ymslím jedna hodina týdně, ale nic moc jsme si z toho neodnesli, jednak se brzo přešlo na word a na druhou stranu to učili takoví týpci, co tomu sice sami rozuměli, ale nemuměli učit, takžře jen machrovali a ponižovali ty, kteří tomu enrozuměli, dokonce jeden tvrdil, že holky prostě matiku, fyziku a IT nemůžou nikdy pochopit nebo snad používat PC, debílek, to bylo všecko.
No na gymplu jsme měli IT v prváku, jednou týdně. To spočívalo v tom, že ti, co uměli ve wordu anspat a uložit aspon něco byli v lepší skupině, co "programovala". To taky byl zážitek. Učitelka nám napsala na tabuli ten program, my sjem to s vystrčenýma jazykama snaživě opsali a pak zmáčkli enter nebo co a třeba jsme měli nějaký jednoduchý program, co uměl pískat.... že bych to někdy použila, to si nepamatuju.
Na právech jsme měli ASPI povinně, to jsem ale už uměla, takže mi to bylo taky užitečný jak žábě kudrlinka. Ještě jsme jeden seminář, jak si vzpomínám věnovali jiným právnickým softwarům, ale ty nepoužívám, takže to bylo celkově na kočku.
IT by se podle mě měla vyučovat, hodně, hlavně ale právě ty praktický věci, třeba hodně postrádám, že neumím využít všechny vychytávky excelu, ppt atp. To mě štve, člověk se to ale může učit za pochodu a pak má radost, když mu kamarádi prozradí nějakou bezva fintu Programování atp by měla být nadstavba, volitelně, myslím.
Ještěš si vzpomínám na jeden šílený zážitek (když jsem po škole zvažovala, že ybch pracovala ve evřejné správě - pakárna, mladistvá nerozvážnost, teď by mě tam nikdo nedostal ani párem volů , ale na vstupním školení (po kterém jsem radši vzala nohy na ramena) bylo jediným úkolem pro prokázání gramotnosti v PC to, že školitel promítl zeď text ve wordu, kde nějaký věty byly třeba modře, některé tlustě, některé jinou velikostí písma (tak celkem deset vět) a to se mělo přepsat do vašeho PC!!!! A kdo to zvládl, dostal štempl, že je správný úředník. To jsem teda zírala, zvlášt, když s tím 70% účastníků dost krutě bojovalo. |
|
Back to top |
|
|
flambelle Servant
|
Posted: Sat 28.2.2009 10:02 Post subject: |
|
|
Já už nevím, kdy co na škole bylo, asi bych to zjistila matne z vysvědčení, možná. Každopádně někdy na konci století :).
Vím, že jeden matikář byl zaměřený hodně na hardware, ale pamatuju si z toho jen slovo cluster a že má klobouk :).
A s tím druhým jsme se učili s wordem a s excelem, nějaké funkce, což mi přišlo poměrně užitečné. Ale mrzí mě, že jsme se třeba neučili nějaké základy programování (nebo jsem na té jedné hodině chyběla :).
Jinak jsem byla spíš domácí počítačový samouk, vím, že jsem strávila zábavné chvilky s knihou "Přítel počítač".
Výuku na zš/ss považuju za důležitou, pak by mě tím aspoň už nemuseli na vš obtěžovat. (Ano, přijde mi děsně relevatní k mému oboru, že první československý počítač se skládal ze sedmi tisíc relé. (Líbí se mi slovo relé. Relé. Re. Lé.) / A ano, hrozně mě baví dělat barevné čtverečky v malování).
Počítačově gramotná si vcelku přijdu, obzvlášt teď v práci, když po mně někdo chce rozbalit rar, najít na klávesnici dolar a tak :). Řešení problémů = google. A os mám už od malička windows... momentálně visty, prý by xp nezvládli přepínat dvě grafiky či co.
Jo a co dělám na počítači? Většinou neurčitou internetovou činnost, koukání na filmy, psaní různých věcí do školy. A teď si už na něm i hraju hry, což jsem dřív ani tak moc nedělala. Nevím no, saju z něho vědomosti prostě :). _________________ All work and no play makes Jack a dull boy.
...before I go I just wanna tell you, you were fantastic...absolutely fantastic ...
...he's slim...and a little bit foxy ...
|
|
Back to top |
|
|
Lenore ___________________
|
Posted: Sat 28.2.2009 10:20 Post subject: |
|
|
Tak to koukám, že naše ZŠ bez rozšířené výuky informatiky na tom byla docela dobře, my měli dvavosumšestky a posléze i třivosumšestky a nějak nepovinně jsme na nich dělali od 5. třídy, já teda jenom v 6. pak jsem šla na gympl. Bylo to teda nejenom nepovinné, ale i dost výběrové a losovalo se, kdo bude moct na ty počítače chodit, protože se tam vešlo asi jen 10 lidí.
Na gymplu jsme měli už docela pěknou počítačovou učebnu a nějaký raný verze windows. Informatiku jsme měli povinnou snad 2-3 roky z těch šesti.
Nicméně první rok na nás připadla starší paní, ta vůbec nevěděla, která bije, první hodinu nás učila dvojkovou soustavu a řekla cosi o RAM a ROM, pak jsme chodili na ty počítače a učili se "psát ve wordu" To byla největší fraška, ona nám dávala ručně psané zadání, protože to evidentně nebyla schopná na tom počítači napsat a vytisknout. Strašně se rozčilovala, když někdo dělal něco "co jsme ještě nebrali" a rozdávala za to pětky.
Ta pak byla naštěstí odejita, dostali jsme člověka, co aspoň tomu rozuměl. Ale taky to nebylo extra přínosné, učil nás nějak základy práce s Windows a pak jsme dělali s Excelem. A když zbyl čas, tak jsme ho využili na hry.
Jako poslední nás učil nějaký kluk z matfyzu, který buď přišel a šel s klukama pařit Dooma, nebo co to tenkrát frčelo, nebo s náma dělal nějaké komplikované funkce v Excelu, které stejně nikdo nepochopil. Pak proslul tím, že začal chodit s jednou studentkou a následně ho taky vyrazili.
Takže veškeré moje uživatelské znalosti byly víceméně získány samostudiem metodou pokus omyl, později s podporou internetu. Kdyby mě počítače odmala nefascinovaly a neměla jsem snahu se něco naučit sama, tak jsem dnes naprosto počítačově negramotná, což mi přijde docela smutný.
Vzhledem k tomu, že dneska se bez počítače objede možná tak nějaký bača v horách (a to ještě není jistý, osamělé noci bez internetu musí být kruté ), mi přijde, že se tahle oblast ve školství dost podceňuje.
Já bych si představovala, že by se děti ve škole měly naučit minimálně, základní principy uživatelského rozhraní, které platí celkem všeobecně, že existuje něco jako nápověda, že nastavení se provádí většinou v nabídce nastavení/nástroje/možnosti a podobně... nebrat počítač jako nějakou nepochopitelnou věc, když většinou funguje dost logicky. Pochopit vůbec nějaké principy, jak to funguje (spíš z toho uživatelského hlediska) Psaní všemi deseti bych taky zařadila do osnov, není to nic těžkého a dost se to vyplatí.
A taky by se měly naučit získávat data a informace a pracovat s nimi. Umět posoudit věrohodnost zdrojů, nenaletět každé pitomosti, dávat si informace do souvislostí, to mi přijde, že spousta lidí nedokáže. _________________ queerer than we can suppose |
|
Back to top |
|
|
greenwood seja feliz, menina
|
Posted: Sat 28.2.2009 10:20 Post subject: |
|
|
My jsme na malym gymplu meli informatiku snad v sekunde, tercii (mozna tercii, kvarte) a probehla T602, MS-DOS, word, excel, vyrabeli jsme webovy stranky...kdyz jsem se o tom zminila doma, tatinka popadlo nadseni, ze budu vyrabet webovy stranky, nakoupil mi nekolik publikaci, nutil me si je cist, ale nikdy to nemelo zadny velky uspech.
Pak jsme meli informatiku jeste na gymplu, v prvaku, ucil nas nas tridni. To bylo uplne nejvtipnejsi, protoze nasemu tridnimu to fakt moc neslo, takze jsme to cely stejne vzdycky stravili na netu
na ty zakladce to asi bylo uzitecny, i kdyz dneska si z toho uz nic nepamatuju, na gymplu to byla ztrata casu _________________ "Valeu a pena? Tudo vale a pena se a alma não é pequena" ~ Fernando Pessoa, Mensagem, Mar Português
“It’s dark because you are trying too hard.
Lightly child, lightly. Learn to do everything lightly.
Yes, feel lightly even though you’re feeling deeply.
Just lightly let things happen and lightly cope with them."
|
|
Back to top |
|
|
Suny ..........................
|
Posted: Sat 28.2.2009 10:34 Post subject: |
|
|
My jsme měli informatiku v sekundě a tercii, učili jsme se hlavně dělat webové stránky, různé prezentace, excel, word, MS-DOS. Víc si nepamatuji a myslím, že toho ani víc nebylo. Měli jsme dvouhodinovky, většinou jsme vytrpěli prvních 30minut, kdy nám vykládal novou látku, pak jsme se to chviličku učili v praxi a nakonec jsme byli na netu.
Moje nejintenzivnější vzpomínka na informatiku je ta, jak jsme zadržovali dech, když se k nám přiblížil profesor, jelikož mu z úst páchlo asi 100x víc a hůř, než z kanálu.
Krom tohoto zážitku jsem všechno zapomněla a nedalo mi to absolutně nic, to, co jsem kdy potřebovala jsem se naučila už dávno předtím. _________________
If you want to make God laugh, tell him about your plans.
-Woody Allen- |
|
Back to top |
|
|
la fraise .
|
Posted: Sat 28.2.2009 12:22 Post subject: |
|
|
nemáte právo číst tento příspěvek _________________ We're happy free confused and lonely in the best way. It's miserable and magical, oh, yeah.
|
|
Back to top |
|
|
andrea-lin kytky 3, meta: 1550
|
Posted: Sun 1.3.2009 20:36 Post subject: Re: IT na školách, počítačová gramotnost - anketa |
|
|
na zakladnej skole sme ziadnu informatiku nemali, len obcas sme isli na internet a tam sme samozrejme nic nerobili. teraz som n gymply a mam zameranie na informatiku.
V jakých ročnících, jaký rozsah? Byli vyučující schopní? Bavilo vás to? Byl obsah zaměřený spíš teoreticky nebo na uživatelskou práci s počítačem?
tyzdenne mame 3 hodiny, co mi pride trochu malo, ale mame dobru profesorku. programovanie ma velmi bavi a chcem sa tomu venovat aj v buducnosti. momentalne sa ucime Pascal, C++, Delphi, Excel.
Byla ta výuka pro vás užitečná - naučili jste se něco, co využívate v běžném životě?
no, kedze je to profesia, ktorej by som sa chcela v buducnosti venovat, tak vsetky tie programy pokladam za uzitocne, aj ked k zivotu ich samozrejme nepotrebujem.
Případně by bylo zajímavé uvést, kam jste chodili do školy (kraj, velká/malá obec) a přibližně roky, kdy ta výuka probíhala.
chodim do skoly na Gymnazium Pierra de Coubertina v Piestanoch, a dalej na VS by som najradsej isla na VUT, fakulta inforatickych technologii v Brne.
Ještě druhá část - považujete se za "počítačově gramotné"? K čemu běžně používáte počítač (kromě psaní na aortu )? Zvládnete si poradit s nějakými problémy? Jaký OS používáte? A jak jste ke svým znalostem přišli, ve škole nebo jinde? Co se stane, když Stephen Hawking zapomene odmagnetizovat internet? Prostě cokoliv vás k tomu napadne
priznavam, ze v samotnych pocitacoch az tak doma nie som, ako napriklad rozne instalovania a podobne... ovladam aspon zakladne veci. a pocitac pouzivam na precvicovanie programov a roznych prac do skoly, internet a podobne |
|
Back to top |
|
|
Tjorven gewöhnungsbedürftig mamiček
|
Posted: Sun 19.4.2009 13:49 Post subject: |
|
|
...
Last edited by Tjorven on Wed 6.8.2014 7:45; edited 1 time in total
|
|
Back to top |
|
|
Nikolaos Agent Provocateur
|
Posted: Mon 25.5.2009 18:56 Post subject: Re: IT na školách, počítačová gramotnost - anketa |
|
|
Na základnej nijak. Na strednem sme mali výpočtovú techniku celé 4 roky, dve hodiny do týždňa a slušnej úrovni.
Vyučujúci boli fajn. Bavilo ma to veľmi. Teoreticky ani nie skôr sme sa učili pracovať s Pc prakticky. Pc sme ale využívali aj na hodinách učtovníctva napr. Takže sme boli na strednej nútený pracovať s PC celkom dosť.
Áno. Dá sa povedať, že na strednej ma naučili pracovať dobre s PC. Programovanie čo sme sa učili si už nepamätám ale ovládať základne uživateľské rozhranie zvládam. /klasika : Office, Internet....../Případně by bylo zajímavé uvést, kam jste chodili do školy (kraj, velká/malá obec) a přibližně roky, kdy ta výuka probíhala. maturovala som v r.2000 a chodila som do školy v krajskom meste.
Já se třeba na 2. stupni ZŠ učila pracovat v MS-DOS a psát v T602, teď už to bude vypadat úplně jinak.
Taky by mě zajímalo, jestli výuku informatiky považujete za důležitou, a jak by podle vás měla vypadat. Považujem ju za naozaj dôležitú. Mala by byť vyučovaná skôr v rámci možností nenásilne a hravou formou.
Ještě druhá část - považujete se za "počítačově gramotné"? K čemu běžně používáte počítač (kromě psaní na aortu )? Zvládnete si poradit s nějakými problémy? Jaký OS používáte? A jak jste ke svým znalostem přišli, ve škole nebo jinde? Co se stane, když Stephen Hawking zapomene odmagnetizovat internet?
Operačný sys. používam Win. XP aj v práci aj doma. Bežné úkony zvládam /práca s antivir. prog., Word, Excel, Outlook, net.../ ale ako profesionál určite nie som. Moje znalosti sú na bežnej uživateľskej úrovni._________________ Vykašli se na to zlato, Ty nemůžeš za to, že mi je, tak jak mi je, nejsi to Ty, je to jen chemie. |
|
Back to top |
|
|
|
|
sfera.pravy.net Forum Index
-> Řečičky, názory, etc. |
All times are GMT + 1 Hour Goto page 1, 2 Next
|
Page 1 of 2
|
|
You can post new topics in this forum You can reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|