|
sfera.pravy.net Krásné narozeniny, Pecičko! :)
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Chanteau kytky 8, meta: 20650
Joined: 20 Feb 2007 Posts: 20453
|
Posted: Wed 27.8.2008 10:31 Post subject: |
|
|
nadchnulo mě Audreyino kuře s mangem :slint: |
|
Back to top |
|
|
Adelka kytky 1, meta: 225
Joined: 08 Jul 2008 Posts: 206
|
Posted: Fri 29.8.2008 16:29 Post subject: |
|
|
Dělala jsem dort,tak sem hodím rcept. Kdo má rád čokoládu..
TĚSTO
150 g hladké mouky
175 g másla, vychlazeného a rozkrájeného na kousky
25 g moučkového cukru
2 žloutky z velkých vajec
špetku soli
NÁPLŇ
175 g čokolády na vaření
200 ml zakysané smetany
300 g jemného, nejlépe plnotučného tvarohu
50 g krupicového cukru (nejlépe hnědého)
2 středně velká vejce, žloutky oddělené od bílků
3 plátky nebo asi 5 g želatiny (použili jsme plátkovanou zn. Gelita)
2 lžíce mléka
bobulové ovoce (klidně i mražené) na zdobení
--------------------------------------------------------------------------------
1. do mouky proseté se solí zapracujte máslo (snadno to jde přerušovaným mixováním v robotu), pak cukr a vejce. Vláčné těsto na pomoučené ploše lehce propracujte, zformujte plošší hroudu, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout v chladu. Těsto je potřeba zpracovávat rychle, aby máslo nezačalo měknout. Odpočívat by těsto mělo alespoň půl hodiny, ale v chladu ho můžete ponechat i přes noc.
2. pak těsto vyválejte na placku, kterou vyložíte kulatou formu o průměru 20 cm. Prsty těsto vytvarujte až do výše jejích okrajů a přitlačte. Spodek propíchejte vidličkou, formu položte na pečicí plech a nechte ještě půl hodiny v chladu. Troubu předehřejte na 190 °C (elektrickou) nebo na 170 °C (horkovzdušnou). Korpus předpečte tzv. naslepo podle výše uvedeného postupu.
3. na přípravu náplně rozpusťte čokoládu (jak na to, zjistíte u receptu na světový čokoládový dort). V jiné misce promíchejte tvaroh, smetanu, žloutky a cukr dohladka. Želatinu namočte asi na 5 minut do malého množství studené vody a nechejte ji bobtnat. V kastrůlku zahřejte mléko k bodu varu.
4. ze želatiny vymačkejte vodu stejně, jako když ždímáte v hrsti mokrý hadřík, vložte ji do mléka a míchejte tak dlouho, až se zcela rozpustí. Nerozpuštěná by mohla v krému vytvořit hrudky. Mléko se želatinou stejně jako rozpuštěnou čokoládu opatrně vmíchejte do tvarohové směsi. Bílky ušlehejte do polotuha (to znamená, že po zvednutí šlehacích metel vzniknou jakési špičky, které se ale samovolně ohýbají) a po částech je také vetřete do směsi. Krémem vyplňte těstovou formu. Nyní už jen prokážete svou trpělivost, protože aby náplň ztuhla, měl by si tenhle koláč ještě nejméně 4 hodiny odpočinout v chladu. |
|
Back to top |
|
|
eluvi kytky 1, meta: 200
Joined: 21 Feb 2008 Posts: 186
|
Posted: Fri 29.8.2008 18:13 Post subject: |
|
|
Adélko, to vypadá úžasně |
|
Back to top |
|
|
Adelka kytky 1, meta: 225
Joined: 08 Jul 2008 Posts: 206
|
Posted: Wed 3.9.2008 22:44 Post subject: |
|
|
eluvi: Děkuju, dokonce tak i chutnal A není tak sladkej, jako bývají jiné dorty, což mi vyhovuje |
|
Back to top |
|
|
Chocolate Jedem das Seine und mir das Beste:-)
Joined: 08 Jan 2007 Posts: 8069
|
Posted: Sat 6.9.2008 20:00 Post subject: |
|
|
Polevka z dyne hokaido (nejen) pro Kecku
opisuju to z nemecke kucharky Varime pro deti
4lzice dynovych seminek
3/4 l kureciho (popr. zeleninoveho vyvaru - pro vegi verzi)
asi 800g dyne
1 jablko
1 vetsi mrkev
100g brambor (pro vegi verzi 200)
200g smetany
125g cukety
250g kureci prso
sul, pepr, muskatovy orisek, kari, citronova stava
Seminka oprazime na panvi bez tuku.
Vyvar privedeme k varu.
Dyni rozctvrtime, vybereme seminka, ctvrtky dyne oloupeme. Jablko oloupeme a rozctvrime, vyndame jadernik. Mrkev a brambory oloupeme.
Vsechno nahrubo nakrajime a varime ve vyvaru 15-20 minut. Pak rozmixovat.
Pridame smetanu. Cuketu umyjeme a nakrajime na male kosticky. Maso nakrajet asi na centimetrove kousky a pridat i s cuketou do polevky, varit dalsi asi 3 minuty.
Osolime, opeprime, pridame musk. orisek, kari a citronovou stavu. Na taliri pak posypeme oprazenymi seminky.
jeste tady pisou, ze se da smetana nahradit mlekem...a pro tu vegi verzi plati teda 200g brambor a zeleninovy vyvar misto kureciho. A me napadlo, ze by mozna bylo lepsi rozmixovat to az s tou cuketou, asi to tak zkusim priste. |
|
Back to top |
|
|
kecka kytky 6, meta: 7850
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 7778 Location: v moři čokolády
|
Posted: Sun 7.9.2008 10:07 Post subject: |
|
|
to vypadá dobře, ptala jsem se mamči a ta zatím dýni jenom zapékala s bramborama. Ale je jich na zahradě ještě 7 a další dvě máme utržené takže by se asi s bramborama brzo omrzela |
|
Back to top |
|
|
Ester kytky 7, meta: 11650
Joined: 18 Jan 2007 Posts: 11456
|
Posted: Sun 7.9.2008 12:21 Post subject: |
|
|
Mamka dneska udělala skvělého králíka, tak se jdu podělit.
Králík načerno
1 králík nebo zajíc (my jsme měli pro 4 lidi 3 hřbety a 2 stehna)
1/2 sáčku zmrazené kořenové zeleniny (pod svíčkovou)
50 g másla
5 lžic oleje
1 cibule
sůl, pepř
1 lžička nového koření
2 bobkové listy
1/2 lžičky tymiánu
1 lžíce rozinek
2 lžíce sloupnutých mandlí
4 lžíce strouhaného perníku (nebo chleba)
1 lžička cukru
1 lžíce citronové šťávy
1-2 lžičky rybízového nebo brusinkového džemu
V pekáčku rozehřejeme tuk a lehce na něm osmahneme nadrobno nakrájenou zeleninu a cibuli. Přidáme naporcované, osolené a okořeněné maso, doplníme zbytkem koření a rozinkami, podlijeme vodou nebo vývarem a v troubě dusíme doměkka. Měkké porce masa vyndáme a necháme na teple. Do výpeku vmícháme strouhaný perník a trochu vody, zakapeme citrónem a přídáme džem. Omáčku povaříme, propasírujeme, vsypeme plátky mandlí a dále vaříme. Podle potřeby upravíme hustotu. Přisolíme, okyselíme či osladíme, do omáčky vrátíme maso, prohřejem a podáváme s knedlíkem. (Je to skvělé i s pečenými bramborami.) _________________ Jestli chcete něco, co jste nikdy neměli, musíte být ochotni udělat něco, co jste nikdy neudělali. |
|
Back to top |
|
|
mmargaret tralalalalala
Joined: 15 Aug 2008 Posts: 1345
|
Posted: Mon 15.9.2008 20:04 Post subject: |
|
|
S trochu větším zpožděním cizrna pro Chocolate, ale i pro ostatní samozřejmě
CIZRNA S CUKETOU A RAJČATY
cizrnu namočíme do studené vody přes noc, pak vaříme doměkka, asi 3/4 hodiny
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme cuketu nakrájenou na kostičky (můžeme přidat i lilek, papriku) chvíli opékáme, přidáme rajčata (oloupaná, na čtvrtky nakrájená) trochu podlijeme vodou, osolíme, přidáme tymián, bazalku. Dusíme asi 5-10 minut, pak vmícháme uvařenou cizrnu, můžeme dochutit.
Přidávám do toho i tofu nebo sojové nudličky.
Jako příloha se hodí brambory nebo rýže. |
|
Back to top |
|
|
Chocolate Jedem das Seine und mir das Beste:-)
Joined: 08 Jan 2007 Posts: 8069
|
Posted: Mon 15.9.2008 20:13 Post subject: |
|
|
diky, mmargaret, to vypada fajn...a zrovna dneska jsem nakoupila bio cuketu i rajcata, tak to hned zkusim |
|
Back to top |
|
|
mmargaret tralalalalala
Joined: 15 Aug 2008 Posts: 1345
|
Posted: Mon 15.9.2008 20:49 Post subject: |
|
|
není zač, snad bude chutnat |
|
Back to top |
|
|
pecička *Discipline, Drive, Determination*
Joined: 21 Jan 2007 Posts: 43040
|
Posted: Sat 20.9.2008 17:22 Post subject: |
|
|
PERNÍKOVÁ BUCHTA
POTŘBUJEME:
40 dkg hl. mouky, 8 dkg tuku, 15 dkg cukru, 1 prášek do perníku, 1/4 prášku do pečiva, 1 vajíčko, 3 lžíce kakaa, 1/3 mléka.
PŘÍPRAVA:
Tyto všechny přísady vymícháme v misce v těsto a vyléváme na připravený plech, který vymažeme tukem a vysypeme moukou hrubou. Pak pečeme buchtu v předem předehřáté troubě a pečeme asi 40 minut. (já dneska pekla přes hodinu, nechápu...).
...já ho většinou jen cukruju, ale není na to špatná citronová poleva, nebo potřít čokoládou popř. posypat jeste kokosem... prostě to už podle chuti.
...ale vyřezávají do toho jen blázni. |
|
Back to top |
|
|
Zarzamora kytky 2, meta: 500
Joined: 08 Feb 2007 Posts: 484
|
Posted: Sat 20.9.2008 18:14 Post subject: |
|
|
Peci: Pěkný, koukám, že se to nakonec povedlo _________________ Odešel jsem do lesů. Chci aby můj život smysl měl.
Žít naplno a vysát život až na samou dřeň.
Souhlasím.
A zničit vše, co živé není.
Až budu umírat, nechci poznat, že jsem nežil. |
|
Back to top |
|
|
gigli kytky 7, meta: 14150
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 14087
|
Posted: Sat 20.9.2008 20:07 Post subject: |
|
|
tak buchty pro suny
500g polohrubé mouky
250ml mléka
25g droždí
75g krupicového cukru
75g rozehřátého másla + na vymaštění
2 žloutky
1/2 lžičky soli
36 švestek, vypeckovaných
cukr a skořice na posypání švestek (já dávala perníkový koření)
moučkový cukr na poprášení
zadělejte těsto: do prosáté mouky udělejte důlek, do něho dejte trochu vlažného mléka, droždí a lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. poté přidejte zbytek cukru a mléka, máslo, žloutky i sůl a zadělejte těsto. nechte kynout do dvojnásobného objemu. vykynuté těsto rozválejte na tloušťku 1,5cm a udělejte z něj čtverce o straně 7cm. na každý dejte tři půlky švestek (řeznou stranou nahoru), posypte cukrem a skořicí a přiklopte třemi půlkami švestek. spojte protilehlé konce těsta, důkladně slepte a tvarujte buchty. ze všech stran je potírejte rozpuštěným máslem a dejte do vymazaného pekáčku. pečte dozlatova.
jsou výborný. akorát teda těsto lepte fakt důkladně. mně se samozřejmě některý ty mutanti rozlepily.
ed. jo a je to na dvanáct buchet. |
|
Back to top |
|
|
pecička *Discipline, Drive, Determination*
Joined: 21 Jan 2007 Posts: 43040
|
Posted: Sat 20.9.2008 20:09 Post subject: |
|
|
Zarza: jo docela povedlo, ikdyz to vypadalo blede. Ale uz to snedl |
|
Back to top |
|
|
Suny ..........................
Joined: 03 Jan 2007 Posts: 12995
|
Posted: Sat 20.9.2008 21:47 Post subject: |
|
|
gigli moc děkuju, seženu švestky a dám se do toho _________________
If you want to make God laugh, tell him about your plans.
-Woody Allen- |
|
Back to top |
|
|
|
|
sfera.pravy.net Forum Index
-> Jídlo |
All times are GMT + 1 Hour Goto page Previous 1, 2, 3, 4, 5 ... 116, 117, 118 Next
|
Page 4 of 118
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|